4 / 84
    Imperiálna koruna Svätej Ríše Rímskej - viac než 1000 rokov stará.

    Imperiálna koruna Sv. Ríše Rímskej vznikla na prelome 10. a 11. storočia. Vyrobili ju nemeckí zlatníci podľa byzantského vzoru.

    Je osemuholníkového tvaru a skladá sa z ôsmich vzájomne pospájaných 22 karátových zlatých platní. Štyri platne sú zdobené drahými kameňmi a perlami a na štyroch sú znázornené i výjavy z Biblie. Na výrobu koruny sa použilo 144 perál a 144 drahých kameňov – hlavne zafírov, ametystov a smaragdov. Kamene neležia na zlatom podklade, ale sú vsadené do otvorov a pripevnené zlatými úchytkami. Preto cez ne môže prenikať svetlo a koruna vyzerá, akoby žiarila.

    Tento vzácny artefakt sa šťastne dochoval cez tisíc rokov do súčasnosti. Nachádza sa v Imperiálnej klenotici vo Viedni a je jednou z najhodnotnejších korún na svete.

    5. dec 2021

    Miška dopĺňam tvoj koment o obrázok tejto koruny z bočného pohľadu. Bola som nedávno v Schatzkammer a videla som tie poklady🙂. Výjavy z Biblie sú robené technikou smaltu.

    5. dec 2021

    @pinkgirl Táto je nádherná, však? Keď sa fotí v prítmí, akoby žiarila. Musel to byť zážitok, vidieť nejakého kráľa mať ju na hlave.

    5. dec 2021

    @tomiholjubavi je to nádhera pri ktorej človek až nedýcha a keď sa vezme, že to robili x-storočí dozadu, v jednoduchých dielňach, len s denným svetlom či slabým umelým - jednoducho krása 😊 a z tých perál je ešte aj nápis vyrobený (zaujímavý nápad, však?).

    5. dec 2021