5 / 84
    Maďarská/Uhorská kráľovská koruna - približne 950 rokov stará.

    Svätoštefánska koruna vznikla spojením pôvodnej byzantskej koruny a „kupolovej nadstavby“. Pôvodná časť bola vyrobená okolo roku 1070 v Byzancií ako dar od cisára Michaela VII pre kráľa Gejzu I. Zdobená je perlami, drahými kameňmi a podobnizňami Ježiša, 2 archanjelov, 4 svätcov a dvoch spomenutých vládcov. Každý portrét má grécky nadpis s menom.

    Zhruba o sto rokov neskôr, Bela III zatúžil šperk vylepšiť a nechal pridať kupolu s krížikom. Jeho zlatník sa snažil napodobniť originálny byzantský štýl, ale očividne nebol vychýreným majstrom, lebo spravil viacero pochybných rozhodnutí. Napr. kým byzantská koruna má nadpisy v gréčtine, nadstavba je popísana po latinsky. Kríž na vrchu je pripevnený tak, že šrób prepichuje podobizeň Krista rovno v strede tela a na zlatých paneloch je namiesto 12tich apoštolov len osem. Predpokladá sa, že materiál na kupolku bol pôvodne z liturgického predmetu a keďže sa do koruny všetci apoštoli nepomestili, zlatník štyroch odstrihol.

    Slávne nahnutý krížik nebol súčasťou pôvodného dizajnu. Vykrivil sa nešťastnou náhodou počas neopatrnej manipulácie. Napriek tejto nehode, Maďari ju strážia ako oko v hlave, lebo sa s ňou vraj viaže legenda, že keď zanikne koruna, zanikne aj celý národ. Svätoštefánska koruna je dnes jedna z najstarších európskych regálií a jediná dochovaná byzantská kráľovská koruna na svete. Nachádza sa v Budapešti, v budove parlamentu.

    5. dec 2021

    @tomiholjubavi Kdesi som čítala, že krížik sa vykrivil vtedy, keď korunu Helena Kottanerová, komorná kráľovnej Alžbety, na jej pokyn ukradla, aby mohli korunovať Ladislava Pohrobka. Korunu zašili do vankúša. Sane sa na úteku dokonca preborili cez ľad, takže koruna skoro skončila na dne.
    Jej hologram som pred rokmi videla na Visegráde. Veľmi pôsobivý.

    5. dec 2021

    @aniele Táto je moja najobľúbenejšia. Má najkrajší dizajn a aj jabĺčko so žezlom sú krásne.

    5. dec 2021

    Pre mna bude tato vzdy najkrajsia ❤️

    5. dec 2021

    Tato svätostefanska koruna sluzila ako predloha pre greckokatolicky Chram Matky ustavicnej pomoci v Starej Lubovni. ❤️ Pri troske predstavivosti sa na nu naozaj podoba. 🙂

    5. dec 2021