15 / 84
    Albánska kráľovská helma - viac než 500 rokov stará.

    V r. 1928 albánsky parlament prehlásil svoju pár-rokov nezávislú krajinu za monarchiu. Kráľ Zog I. sa rozhodol nevyrábať žiadnu novú korunu. Za symbol kráľovskej moci si vybral helmu národného hrdinu Gjergja Kastriotiho Skanderbega.

    Skanderbeg 25 rokov celkom sám úspešne bránil svoju krajinu od Turkov a jeho hrdinský boj ukončila v r. 1468 až smrť na maláriu. Skanderbegova zástava sa stala národným symbolom Albánska a tak bolo logickým krokom, aby jeho helma bola kráľovskou korunou.

    Helma bola vyrobená v 15. storočí a je jednou zo štyroch osobných vecí, ktoré sa po hrdinovi zachovali. Je z kovu, ozdobená zlatými pásmi a kvetnými ornamentami. Medzi ružami sú vygravírované písmená IN*PE*RA*TO*RE*BT*, čo znamená: Ježiš Nazaretský požehnáva teba Princ Ematie, Kráľ Albánska, Hrôza Osmanov a Kráľ Epiru. Na vrchu je bronzová pozlátená hlava capa (symbol tvrdohlavého odporu Albáncov voči cudzej okupácii).

    Originál sa nachádza v Kunsthistorisches múzeu vo Viedni, no na žiadosť albánskeho kráľa bola v Rakúsku vyrobená verná kópia, ktorá sa nachádza v Národnom múzeu v Tirane.

    5. dec 2021

    @tomiholjubavi Manželkou Zoga I. bola Gabriela Apponyi - Oponická. Jej korunu si nenašla?

    6. dec 2021