21 / 84
    Transylvánska koruna - približne 416 rokov stará.

    Transylvánska koruna, zvaná tiež Turecká koruna Štefana Bocskaia, vstúpila na scénu dejín v roku 1605, keď ju sultán Ahmed I. poslal svojmu transylvánskemu spojencovi. Bol to nielen honosný dar, ale aj znak legitímnosti a priznanie Bocskaiovej vlády.

    O jej pôvode existuje viacero teórií. Jedna predpokladá, že vznikla v Perzií okolo roku 1605 na žiadosť sultána. Druhá, že majstrovský kúsok už dávno ležal v klenotnici Konštantinpola a pochádza ešte z čias Byzancie.

    V každom prípade, sultán na dare nešetril. Koruna sa skladá z dvoch častí – dolná má tradičné ľaliové a akantové výbežky a horná je v tvare kupoly, perlami rozdelenej na osem rovnakých častí a zakončenej malou korunkou držiacou smaragd. Všetko je bohato zdobené perlami, rubínmi, smaragdami, tyrkysmi a krásnym tepaným motívom. Podľa povesti, Bocskai sa hral na skromného a odmietol si ju nasadiť, no dar si predsa len ponechal.

    Koruna prišla v rovnako luxusnom púzdre z indického hodvábu a strieborného brokátu. Bocskai sa z krásneho daru dlho netešil, lebo do roka zomrel (zrejme na mŕtvicu).
    Našťastie, koruna nezmizla spolu s ním a svet sa v nej môže kochať aj dnes. V súčasnosti sa nachádza v Kunsthistorisches múzeu vo Viedni.

    5. dec 2021