34 / 84
    Španielska kráľovská koruna - dnes 246 rokov stará.

    Koruna, ktorá sa dodnes používa pri nástupe nového kráľa na španielsky trón vznikla v r. 1775. Vyrobil ju kráľovský šperkár Fernando Velasquez na želanie Carla III. Kráľ ju objednal na pohreb svojej mamy Alžbety z Parmy.

    Koruna je vyrobená z pozláteného striebra, nemá žiadne drahé kamene, ale je bohato zdobená rastlinnými motívmi a heraldickými symbolmi. Vystavená je v Kráľovskom Paláci v Madride.

    Španielsko, ako kráľovstvo so stáročnou historiou malo, samozrejme, i staršie korunovačné šperky po Habsburgovcoch a Bourbonovcoch, ktoré sa nachádzajú v paláci Escorial. Problém je, že nikto nevie kde.

    V roku 1808 bolo jasné, že Napoleon sa chystá okupovať krajinu a tak dal kráľ Fernando VII najvzácnejšie kúsky svojej zbierky zamurovať do jednej zo stien paláca. Keďže Escorial je obrovský, aby nezabudol, kde poklad je, nosil so sebou kus tapety z danej izby. Keď sa však po piatich rokoch vrátil z exilu, čakal ho šok. Napoleonov brat Jozef dal v nevedomosti celý palác zariadiť podľa najnovšej módy a všetky izby pretapetoval.

    A tak sú staré koruny niekde zamurované dodnes. 😀

    5. dec 2021