13 / 84
    Środska koruna Blanky z Valois - dnes má cez 600 rokov.

    V júni roku 1985 búrali robotníci v poľskom mestečku Środa Ślaska základy starého domu, aby mohli postaviť telefónnu ústerdňu, keď narazili na poklad zo 14teho storočia.
    Okrem 3000 pražských grošov, 39 zlatiek, troch prsteňov 4 príveskov a brošne, objavili i korunu manželky českého kráľa Karla IV.

    Historici sa zhodujú, že šperky sa sem museli dostať v roku 1348, keď panovník potreboval požičať peniaze a obrátil sa na miestneho židovského bankára menom Moše. Drahé predmety mu dal zrejme založiť.

    Mesto žiaľ onedlho zasiahla morová epidémia a ľudia nevediac, čo chorobu spôsobuje, obvinili Židov z toho, že trávia studne. Moše musel predmety zakopať a buď ušiel, bol zabitý v pogrome, alebo umrel na mor. Pre poklad sa však nikdy nevrátil a na dlhých 6 storočí sa naň zabudlo. Koruna Blanky z Valois sa teraz nachádza v múzeu v Środe.

    5. dec 2021

    @tomiholjubavi Ktovie, či ju založil pred jej smrťou alebo po nej. Zomrela 1. 8. 1348. Dnes môžeme len žasnúť nad vtedajšími príbuzenskými vzťahmi - šarádami. Blankina svokra (Beatrix, druhá manželka Jána Luxemburského, Karolovho otca) bola jej praneterou, vnučkou jej najstaršej sestry Jany.

    6. dec 2021

    @aniele Ja som presne nad tým rozmýšľala, že keby Tomica založí moju korunu, tak ho asi z kože stiahnem. 😂 Hlasujem teda za možnosť po smrti. 😂

    6. dec 2021