57 / 84
    Pravoslávne mitry

    Zvyk nosiť mitru sa v pravoslávnom svete rozšíril v 15tom storočí po páde Konštantinopolu. Keď ríša oficiálne zanikla, mitry predstavovali byzantskú imperiálnu korunu a teda pokračovanie tradície a dedičstva.

    Keďže mitry symbolizovali korunu, mnohé z nich boli extrémne luxusné, honosné a v ničom nezaostávali za svojimi svetskými kolegami. Vyrobené zo vzácnych kovov, zdobené drahými kameňmi a perlami, dosahujú hodnotu desiatok miliónov euro. Vypracovania a umelecké štýly sú rôzne a na mitrách sa často objavuje zobrazenie Ježiša, Matky Božej, Jána Krstiteľa, Svätej trojice, 6 krídľového serafína, či nejakého obľúbeného miestneho svätca. Na vrchu býva buď krížik, alebo ikona.

    Kým v katolíckej cirkvi môže pápežskú tiaru nosiť iba pápež, mitra má širší kruh užívateľov a preto ich bolo vyrobených oveľa viac než tiar. Právo nasadiť si mitru na hlavu mali biskupi, archimandriti a metropoliti.

    Kedže len týmito honosnými symbolickými korunami by som mohla zaplniť niekoľko albumov, vybrala som 15 vzácnych historických kusov z rôznych pravoslávnych krajín. + 1 bonus

    9. jan 2022