mne nechce otvorit tu stranku s receptom možem poprosit recept?
Hamburgerové žemle
Suroviny
150 ml mlieko
100 ml voda
1,5 PL droždie sušené
40 g maslo
2 PL med
1 PL soľ
2 ks vajce
500 g múka hladká
ostatné:
1 ks vajce
Postup :
Do pekárničky nalejeme teplé mlieko a vodu (do 35 °C ). Pridáme droždie, med, vajíčka, múku a na vrch soľ, aby sme nezabili droždie. Keď sa cesto začne miesiť, prilejeme rozpustené maslo. Necháme cesto spracovať a pol hodiny vykysnúť. Ak by príliš lepilo, prisypte pri miesení trocha viac múky. Cesto je jemné, preto treba na podložku podsypať trocha múky a cesto rozdeliť najskôr na polovicu, potom znovu na polovicu a každý kus na tri časti. Získate tak 12 kúskov cesta.
Vygúľajte žemličky a dlaňou ich pritlačte. Placky preložte na plech s papierom, alebo podložkou na pečenie. Zakryte ich čistou útierkou a nechajte asi 15 minút podkysnúť. Ja som piekla na dvoch plechoch po 6 ks. Rúru predohrejte na 180 stupňov. Žemle postriekajte vodou z rozprašovača a vložte ich piecť na 10 minút.
Vytiahnite plech z rúry, žemľu potrite rozšľahaným vajíčkom a ihneď posypte sezamovými semienkami. Takto robte jednu po druhej, pretože vajíčko rýchle zasychá.
Pracujte čo najrýchlejšie a plech vložte nazad do rúry, aby sa žemle dopiekli ešte asi 15 minút. Keď chytia peknú farbu, plech vytiahnite z rúry a žemle nechajte vychladnúť. Maslová vôňa sa už šíri po celej kuchyni, len vydržať aby vychladli.
Ďakujem krásne 😉
možem poprosit receptík dakujeeem