@pativla Marhuľové oči
Suroviny
• 600 g hladká múka
• 1 ks droždie
• 50 g cukor kryštál
• štipka soľ
• 50 g tuk
• 500 ml mlieko
• 25 ks marhule
• podľa potreby kryštálový cukor do ovocia
• cukor na posypanie
Postup receptu
Z trošky teplého mlieka, lyžičky cukru a štipky soli pripravíme kvások, vlejeme do múky, pridáme rozpustený tuk, zvyšný cukor vymiesime cesto a necháme nakysnúť. Po nakysnutí preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme 10 minút podkysnúť. Zatiaľ si umyjeme a odkôstkujeme marhule. Pomocou ďalšieho pohára s priemerom dna menším o 1 cm ako sú vykrojené kolieska zatlačíme do kolieska jamku.
Do jamky nasypeme pol lyžičky cukru a položíme polovicu marhule hore bruškom.
Okraje koliesok potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 150 stupňov do zhnednutia okrajov.
Hotové oči posypeme práškovým cukrom.
Receptík? PLEASE