vankusematysek
13. sep 2016
42 

Na čo dojčiace vankúše vlastne slúžia? Na čo si dať pozor pri výbere dojčiaceho vankúša?

Premýšľate, aký dojčiaci vankúš a podľa čoho si vybrať? Alebo zatiaľ nemáte jasno v tom, na čo je dobrý a či ho vôbec potrebujete? Poradíme vám s rozhodnutím aj s výberom.

Na čo dojčiaci vankúš vlastne slúži?

Je to viacúčelový výrobok, ktorý ponúka komfort a pohodlie nielen pre mamičku v čase tehotenstva, ale aj pre bábätko, prípadne pre bábätká dve. Pri dojčení ho môžete použiť vo všetkých polohách - ako pri dojčení v polohe ležmo aj v sede a tiež pri bočnom, tzv. futbalovom držaní.

Dojčiacemu vankúšu sa tiež hovorí „umelá maternica". Dobre to vystihuje jeho ďalšiu funkciu - v čase po pôrode sa totiž väčšina bábätiek bojí veľkého priestoru okolo seba. Dojčiaci vankúš urobí z veľkého priestoru malý, a keďže ho používa aj mamička, bábätko sa cíti bezpečne a myslí si, že mama je stále nablízku.

Môžete ho použiť aj ako bezpečnostnú bariéru okolo bábätka, na jeho polohovanie napr. pri jedle a tiež ako opora dieťaťa pri sedení. Pretože sa dojčiaci vankúš nepoužíva zďaleka len na dojčenie, ale slúži aj pre relaxáciu mamičky a pri spaní na boku ako opora rastúceho bruška, je vhodné si ho zaobstarať už v druhom trimestri tehotenstva.

Aký typ vybrať?

Dôležité sú tri základné parametre - veľkosť, výplň a funkčnosť.

Rozhodne sa nebojte kúpiť si tzv. maxi dojčiaci vankúš, ktorý meria po vonkajšom obvode 205 cm. Praktické je vybrať si taký vankúš, ktorý sa dá prať v automatickej práčke a nemusíte ho nosiť do čistiarne. Ideálny variant je typ so snímateľným povlečením. Povleky sa samozrejme predávajú aj samostatne, takže ich môžete mať viac a vankúš kedykoľvek prezliecť.

Čo sa výplne týka, najobľúbenejšie je PES duté vlákno - jedná sa o materiál v tvare guľôčok, ktoré zaistia, že si vankúš aj po vypraní ponechá tvar a vzdušnosť. Duté vlákno je čistené, antialergénne, vytvára nevhodné prostredie pre roztoče, dá sa veľmi ľahko vyprať v práčke, nešuští a prispôsobí sa vám aj bábätku. Výplň by malo byť možné dopĺňať podľa potreby.

Na našom trhu je k dispozícii široký výber dojčiacich vankúšov od rôznych výrobcov a v rôznych cenových kategóriách. Určite ale neurobíte chybu, ak si zaobstaráte výrobok od českej spoločnosti, ktorá dojčiace vankúše priamo vyrába a používa atestované, české materiály.

Začni písať komentár...

Odošli