veronique2508
2. nov 2018
219 

Imunita ako jedna z príčin neplodnosti?

Áno! Nedostatočne fungujúca imunita môže byť príčinou neplodnosti až 15 % párov, neúspešne sa snažiacich o vytúžené bábätko. Okrem toho, žijeme veľmi uponáhľaným životom, ale aj stres či rôzne alergie vplývajú na naše zdravie. Prečo sa teda niektorým párom nedarí mať bábätko, aj keď sa na prvý pohľad zdá všetko v poriadku?

Imunitný systém je pre náš život, bez ohľadu na pohlavie, veľmi dôležitý. Plní úlohu strážcu, rozpoznáva najmä škodlivé vplyvy a chráni organizmus. Niekedy však až do takej miery, že tvorí prekážku pri otehotnení. Imunita nevie primerane reagovať a dôsledkom môžu byť aj poruchy plodnosti. Ak gynekológ vylúči anatomické, gynekologické, prípadne iné príčiny, prečo žena nedokáže otehotnieť, resp. o bábätko príde, je na rade aj vyšetrenie u imunológa. A tam zistíme, že niekedy aj potraviny môžu byť príčinou, prečo sa páry nevedia úspešne dopracovať k bábätku.

Medzi ochorenia, ktoré môžu byť príčinou neplodnosti, patria najmä cukrovka, obezita, ochorenia štítnej žľazy, autoimunitné ochorenia, ale aj „obyčajná“ alergia na potraviny či lepok. Základom úspešnej komplexnej diagnostiky neplodnosti je aj imunologické vyšetrenie oboch partnerov, pretože za problémom s plodnosťou môže byť rovnako ochorenie ženy ako aj muža. Dôležitá je dôkladná anamnéza neplodnosti, zosumarizovanie všetkých absolvovaných vyšetrení u špecialistov a individuálny prístup.

Dôležité je pátrať po možných chronických nedoliečených infekciách, alergiách, potravinových intoleranciách a spraviť dôkladný imunologický skríning. Imunológovia sledujú najmä to, či biele krvinky u ženy nevytvárajú protilátky proti partnerovým spermiám. Tiež či nie sú u ženy prítomné nadmerné bunkové reakcie imunitného systému, ktoré by mohli byť príčinou zníženej plodnosti či opakovaných potratov. U časti žien, je problém v celkovej zníženej obranyschopnosti organizmu. Vyšetrenia sú pomerne komplikované a aj finančne náročné, a preto by sa mal pár zveriť do rúk špecialistov.

Mali by sme vedieť porozumieť signálom nášho tela, ktorými nás žiada o zmenu nášho životného štýlu. Množstvo žien aj mužov, ktorí si jednoduchými krokmi zlepšili svoj životný štýl, prirodzene počali a donosili zdravé bábätko. Inokedy možno stačí zmeniť iba stravovacie návyky. Reprodukčný imunológ je pre partnerov snažiacich sa o počatie, dôležitým článkom na ich ceste za vytúženým dieťatkom.

Zdroj: www.gyncare.sk

#zenskeveci #starajmesaoseba #gyncare #imunita_neplodnost

Začni písať komentár...

Odošli