veronique2508
5. máj 2019
283 

Keď potrebujete vedieť viac, je tu TRISOMY test +

Časté, ale aj zriedkavejšie chromozómové poruchy plodu, ako napríklad porucha počtu pohlavných chromozómov či mikrodelécie, sa doposiaľ zisťovali najmä genetickým vyšetrením z odberu plodovej vody, amniocentézy. TRISOMY test + predstavuje ďalšiu možnosť pre tehotné ženy, ktoré sa chcú vyhnúť invazívnemu vyšetreniu alebo ho úplne odmietajú, ale zároveň chcú vedieť viac o zdraví svojho bábätka.

Pre koho je TRISOMY test + určený?

Tento bezpečný, neinvazívny, skríningový Trisomy test +, poskytne budúcej mamičke informácie o zdravotnom stave jej dieťatka a je rozšírenou verziou TRISOMY testu. Absolvovať ho môže každá tehotná žena na vlastnú žiadosť a po konzultácii s lekárom so špecializáciou v lekárskej genetike.

Kedy je vhodné rozhodnúť sa pre TRISOMY test + ?

Ak sa pri predchádzajúcom tehotenstve zistila u bábätka chromozómová porucha, ktorú je možné odhaliť TRISOMY testom +. Je vhodný pre tehotné ženy, ktoré majú zvýšené riziko možného postihnutia plodu niektorým zo syndrómov, ktoré vyšetruje TRISOMY test +, zisteného napríklad na základe výsledku ultrazvuku. Ak sa chce žena vyhnúť amniocentéze alebo má zdravotné komplikácie, ktoré by mohli zvýšiť riziko spojené s týmto odberom plodovej vody. Môže ísť napríklad o zvýšené riziko spontánneho potratu, zníženú zrážanlivosť krvi, riziko imunizácie pri nesúlade krvných skupín a Rh-faktorov, myómy maternice alebo problémy s placentou.

 Ako toto vyšetrenie prebieha?

Priebeh vyšetrenia je rovnaký ako pri bežnom TRISOMY teste. Ide o jednoduchý odber krvi. No toto vyšetrenie nemôže indikovať gynekológ, ale iba lekársky genetik. Laboratórium zasiela výsledky ošetrujúcemu lekárovi pacientky, ktorý odber krvi realizoval do 5 pracovných dní. Cena vyšetrenia je 450€. Každý pozitívny výsledok testu je potrebné ešte následne overiť diagnostickým vyšetrením - amniocentézou či odberom choriových klkov, no ďalší postup už navrhne lekársky genetik.

V čom sa líši od klasického TRISOMY testu?

V porovnaní s TRISOMY testom je možné odhaliť viac chromozómových porúch, napríklad väčšie množstvo trizómií, poruchy pohlavných chromozómov, mikrodelečné chromozómové syndrómy a tiež umožňuje budúcim rodičom presne zistiť pohlavie bábätka až na chromozómovej úrovni. Analýza TRISOMY testu + je  náročnejšia aj na prístrojové vybavenie.

V niektorých krajinách sa neinvazívne prenatálne testy poskytujú tehotným ženám v rámci zdravotného poistenia. Medzi takéto krajiny patrí napríklad aj Holandsko, kde sa neinvazívny prenatálny test poskytuje všetkým tehotným ženám zadarmo. Na Slovensku je situácia zatiaľ trošku iná. Vyšetrenie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a budúca mamina si zaň musí zaplatiť. Verím však, že táto skutočnosť by sa mohla raz zmeniť a vyšetrenie by tak mohlo byť v budúcnosti spolufinancované aj zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Zdroj: http://trisomytest.sk/                                                                     

  #zenskeveci #laboratorna_diagnostika #tehotenstvo #trisomy

Začni písať komentár...

Odošli