veronique2508
17. sep 2018
419 

Keď sa z jedla stáva nepriateľ

Cítiš sa vyčerpaná, trpíš častými bolesťami hlavy, zhoršil sa ti stav pleti a ani trávenie nie je žiadna sláva? Čo ak za tým nie je len PMS? Všetko to môže byť signálom, že tvoja imunita si vzala neplatené voľno, odmieta spolupracovať a nehovoriac o tom, že si znenazdajky nedokáže poradiť s niektorými potravinami. Ktoré potraviny patria najčastejšie do skupiny "problémové" a ako si poradiť?

V poslednej dobe sa stále viac hovorí o ochoreniach, súvisiacich s nežiaducimi reakciami na niektoré potraviny. Ide o potravinové alergie alebo intoleranciu napríklad na histamín, laktózu alebo lepok. Niekedy tieto poruchy trávenia spôsobujú iba mierny diskomfort, no inokedy môžu vážne ohroziť naše zdravie. Pozrime sa spoločne na to, aké sú medzi nimi rozdiely a ktorým potravinám sa treba radšej vyhnúť.

Alergia – tá, čo si dáva načas

Alergia nám dá o sebe vedieť skoro okamžite. Zjete oriešky a zrazu cítite, ako vám nepríjemne puchnú pery a na tele máte nepekný, červený výsev. Imunita vyhodnotila danú potravinu za „nepriateľa“ a pomocou IgE protilátok sa začal obranný mechanizmus ochrany, prudkým vylučovaním histamínu a mnohých ďalších látok, ktoré sú zodpovedné za prejav alergie. Alergia sa môže prejavovať rôzne, najčastejšie však pocitom svrbenia, žihľavkou, nádchou, slzením očí, zvracaním alebo hnačkou. V extrémnych prípadoch, až život ohrozujúcim anafylaktickým šokom. Medzi najčastejšie potenciálne alergény patria najmä arašidy a iné orechy, ryby a morské plody, zeler, jablká, sóju, pšenicu. U malých detí treba dávať pozor najmä na vaječný bielok a bielkovinu mliečneho pôvodu, teda mlieko.

Oneskorená IgG reakcia na potraviny – nenápadná a pomalá nepriateľka

Pri „klasickej“, okamžitej IgE potravinovej alergii, vieme okamžite, že máme s danou potravinou problém. Pri oneskorenej potravinovej reakcii je to oveľa zložitejšie. Neprejaví sa okamžite, ale až o niekoľko hodín, dní či dokonca až po pravidelnej konzumácii počas dlhšieho obdobia. Na rozdiel od potravinovej alergie, ide o zvýšenú priepustnosť čreva a následnú oneskorenú reakciu imunitného systému na problémovú potravinu. Oneskorená potravinová reakcia môže mať rôzne prejavy, od kožných ťažkostí až po bolesť hlavy, tráviace ťažkosti, pocit chronickej únavy, zápaly, gynekologické či dokonca až psychické problémy. Telom netolerovaných potravín môže byť naraz viacero. Najväčší problém je dlhodobé neliečenie a je potrebná  včasná kvalitná diagnostika, ktorá odhalí problémové potraviny. Pozor si treba dať najmä na najčastejšie netolerované potraviny ako sú mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody, orechy a strukoviny.

Chlieb náš každodenný...

Celiakia trápi čoraz viac ľudí. Organizmus má problém so spracovaním lepku – zmesou proteínov, ktoré sa môžu nachádzať v niektorých obilninách. Výrobky z pšenice, jačmeňa, špaldy či raže dráždia imunitný systém. Dôsledkom je poškodzovanie sliznice tenkého čreva a znížená schopnosť dostatočne vstrebávať potrebné živiny. Následkom toho, môžu byť ťažkosti s trávením, s pleťou, nedostatok vitamínov, porucha krvotvorby, či únava. Dôsledkom neliečenej celiakie môže byť dokonca rakovina tenkého čreva. Intolerancia lepku sa zisťuje pomocou krvného testu na hladinu protilátok, ktoré sú špecifické u celiatikov. Pozor si treba dať najmä na pšenicu, jačmeň, raž, ale aj špaldu.

Problémový histamín

Ak sa u vás nepotvrdí ani jedna z vyššie spomínaných porúch trávenia a napriek tomu máte podobné príznaky, jednou z možných príčin je aj histamín. Ten sa prirodzene nachádza v tele, no prijímame ju aj prostredníctvom stravy. Naše telo rozkladá histamín pomocou enzýmu, ktorý nazývame diamínoxidáza (DAO). Ak rozklad histamínu v tele neprebehne správne, môžu nastať nečakané zdravotné problémy. Najmä podráždenie kože, hnačka, nadmerný meteorizmus, bolesti brucha, bolesti hlavy, ospalosť, chronická únava či nervozita. Histamínová intolerancia sa zisťuje z krvi pomocou hodnôt enzýmu DAO. Ak sa potvrdí histamínová intolerancia, je potrebné na určitý čas upraviť svoje stravovanie. V prvom rade je potrebné obmedziť potraviny s vysokým obsahom histamínu a dbať na ich čerstvosť. Ak sa to však nedarí, je potrebné telu dodať enzým DAO v dostupných výživových doplnkoch. Pri histamínovej intolerancii je vhodné vylúčiť zo stravy rajčiny a výrobky z nich, jahody, špenát, kvasenú zeleninu, alkohol, čokoládu, údeniny, kysnuté pečivo, ale aj zrejúce syry.

Stavte na istotu a netriafajte naslepo

Zistite, čo je za vašimi tráviacimi problémami. Myslite na svoje zdravie a starajte sa o seba. Naše deti potrebujú zdravé mamy. Ak máte akékoľvek podozrenie na niektorú zo spomínaných porúch trávenia, majte na pamäti, že najdôležitejšie je včasná a kvalitná diagnostika ochorenia. Potrebné laboratórne testy vám spravia aj bez žiadanky od lekára napríklad v laboratóriách Medirex. Pri testovaní intolerancie je dôležité nevynechávať pred vyšetrením predpokladané, podozrivé problémové potraviny, pretože "vinník" by nemusel byť adekvátne odhalený 😉 a výsledky testov by mohli byť skreslené.

Zdroj: www.zenskeveci.com, www.laboratornadiagnostika.sk

#zenskeveci #starajmesaoseba #potravinova_intolerancia #alergia

Moja milovaná čokoláda je pre moje telo nepriateľ ☹.

17. sep 2018
Komentár bol odstránený

@abriela ja som na tom podobne s orieškami, čučoriedkami a citrusovým ovocím...☹ zbožňujem ich, no nemôžem 🙈

17. sep 2018

Ja zbožňujem bryndzu,syr,korbáčiky a nemoze mliečne vyrobky

17. sep 2018

Začni písať komentár...

Odošli