veronique2508
20. nov 2018
837 

Vyšetrenie u urológa nebolí

Za neplodnosťou páru môže byť rovnako muž ako aj žena. Aj keď muži nemusia absolvovať pravidelné prehliadky v ambulancii urológa, tí, ktorí majú problém so svojou partnerkou prirodzene splodiť bábätko, sa aj tak tomuto vyšetreniu nevyhnú. Muži sa urológa nemusia báť, vyšetrenie plodnosti totiž nie je bolestivá záležitosť. Áno, možno to pre muža nie je jednoduché, no rovnakými intímnymi a náročnými vyšetreniami musí prejsť aj jeho partnerka. „Nestačí urobiť spermiogram a skonštatovať, že nie je najlepší, treba pátrať po príčinách, lebo iba keď poznáme príčinu, je možné ju ovplyvniť. A to dnešná medicína naozaj vie,“ zdôrazňuje urológ spolupracujúci s Centrom pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Košiciach, MUDr. Martin Hrivňák.

Urologické vyšetrenie plodnosti u muža sa začína rozhovorom. Lekár zisťuje anamnézu pacienta. Pýta sa na problémy s počatím, zisťuje, či muž zdravo žije, aké ochorenia prekonal - pretože aj tie môžu mať vplyv na plodnosť. V prípade onkologických pacientov môžu na schopnosť počať dieťa prirodzene, negatívne vplývať aj ožarovanie. „A potom muža vyšetrujem prehmataním a vyšetrujem aj prostatu. Práve tohto vyšetrenia sa muži obávajú, ale ide o nebolestivé, aj keď väčšinou nepríjemné  vyšetrenie,“ hovorí doktor Hrivňák. V urologickej  ambulancii vyšetria aj spermie. Počet spermií s vekom muža vôbec nesúvisí. Mnohí päťdesiatnici majú lepší spermiogram ako 20-roční mladí chlapci. „So zvyšujúcim sa vekom však klesá ich kvalita a začínajú sa tvoriť spermie s chybami v genetickom kóde a to už môže byť problém,“ upozorňuje urológ.

Ak sú vyšetrenia v norme, urológ už ďalej nepokračuje, lebo vie, že je muž v poriadku. „Ak však zistíme nejaký problém, robíme ďalšie vyšetrenia – najčastejšie ultrazvuk semenníkov a prípadne aj prostaty, hormonálne vyšetrenia hormónov, ktoré majú vplyv na plodnosť (pre muža to znamená iba jednoduchý odber krvi) či mikrobiologické vyšetrenie v prípade, keď máme podozrenie na infekciu. Toto vyšetrenie robíme výterom z močovej rúry. Ide o jediné bolestivé vyšetrenie, pretože musíme mužovi do močovej rúry vložiť výterový tampón. Vyšetrenie však trvá krátko a v prípade nálezu baktérii vieme muža z infekcie, ktorá môže ovplyvniť plodnosť, úplne vyliečiť,“ prízvukuje lekár a dodáva, že kvôli dieťatku aj žena podstupuje množstvo nepríjemných až bolestivých vyšetrení, obetovať by sa teda mal aj partner.

Spermie zabíja najmä stres, fajčenie, alkohol a teplo. Naopak prospieva im strava plná vitamínov a živín, dostatok spánku a schopnosť ventilovať stres. ,,Výlučné nosenie iba bavlnenej spodnej bielizne, či nadmerné bicyklovanie nevplýva na mužskú  plodnosť. Rovnako sa netreba báť používania mobilných telefónov, osobných počítačov a žiarenia z nich. „To sú iba mýty, ktoré zatiaľ nikto vedecky nepotvrdil,“ ukončil urológ. 

Zdroj: www.gyncare.sk

            www.zenskeveci.com

#zenskeveci #starajmesaoseba #gyncare #zdravie_muza #tehotentstvo #neplodnost

Začni písať komentár...

Odošli