veronique2508
14. nov 2018
250 

Zachraňujme životy, darujme krv!

Čo si budeme hovoriť – krv je veľmi vzácna a nenahraditeľná tekutina. Prúdi v tele každého z nás a každá zložka krvi má svoju nezastupiteľnú úlohu. Významné zastúpenie tvoria červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík a zachraňujú život pacienta. Pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi je určená krvná plazma. Krvné doštičky, naopak, zastavujú krvácanie. Vedeli ste však, že najnevyhnutnejšia je podľa národnej transfúznej služby darcovská pomoc ľudí s krvnou skupinou A RhD +? Práve tá je potrebná vo viac ako tretine všetkých prípadov. Stále ale platí, že univerzálnym darcom je človek s krvnou skupinou 0 RhD negatív.

 

Darovanie krvi je šľachetný čin, ktorý pomáha ostatným ľuďom a je úplne jedno, akú krvnú skupinu máme. Jediným darovaním krvi môžeme potenciálne zachrániť až 3 ľudí. Ak sme vhodným darcom a náš zdravotný stav to umožňuje, určite neváhajme. Stačí, ak splníme základné kritériá. Podmienkou je vek od 18 do 60 rokov a minimálna hmotnosť 50 kilogramov. Ak ste neprekonali v poslednej dobe závažné infekčné ochorenia ako hepatitída, nemáte závažné a chronické ochorenia a, samozrejme, nie ste nosičom HIV vírusu. Ženy počas tehotenstva i menštruácie, žiaľ, darovať krv nemôžu. Muži majú v tomto oproti nám výhodu – darovanie môžu absolvovať každé 3 mesiace a my ženy každé 4 mesiace od posledného odberu.

Pre potenciálnych darcov krvi, teda pre vás, by mal byť v prvom rade motiváciou pocit, že práve vy môžete zachrániť život. Na Slovensku je vo všeobecnosti nedostatok krvi, preto – kto môžete, choďte darovať krv! Naše rozhodnutie môže rozhodnúť o osude iného človeka a zachrániť jeho život. Veď čo môže byť viac ?

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/daruj-krv-zachranis-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

            www.ntssr.sk

#zenskeveci #starajmesaoseba #laboratorna_diagnostika #darovanie_krvi

V piatok som bola 8x uz.. Pomalicky to ide mam 0+

20. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli