wayfarer
13. mar 2019
369 

SPÁNOK: Mýty vs. fakty

1. Mýtus: “Čím je dieťa viac vyčerpané, tým je lepší spánok”

Fakt: Príliš veľa bdelého času (spôsobeného nedostatkom spánku), alebo príliš neskoré ukladanie na nočný spánok, spúšťa v tele hormonálnu odpoveď, zvyšuje hladinu adrenalínu a kortizolu. V dôsledku toho, aj napriek ťažkej únave, dieťa zostáva aktívne a bdelé, a súčasne tento chemický vyvolaný stav bdelosti zabraňuje tomu, aby sa dieťa ukľudnilo a zaspalo.

(Istotne každá z nás sme spravili minimálne raz tú chybu, kedy sme "prepásli uspávaciu hodinku", a naše unavené deti chytili tzv. druhý dych. Druhý - nervózno - trucovito - nekonečný dych. Vyčerpané dieťa naozaj nevie zaspať. Súhlasíte?)

2. Mýtus: “Moje dieťa prespí noc, ak ho namiesto dojčenia nakrmím napr. kašou”

Fakt: Neexistuje žiadna súvislosť medzi schopnosťou spať cez noc bez dlhšieho prebudenia a zavádzaním tuhých látok do stravy dieťaťa. Ako často a ako dlho sa dieťa prebúdza v noci, závisí od vývoja jeho cirkadiánneho (biologického)  rytmu, ako aj od hygieny spánku, rituálov, spánkových podmienok a oblečenia, vrátane typu plienky, techniky spánku, atď.

(Z mojej osobnej skúsenosti, pri prikrmovaní kašou na večeru som pri oboch deťoch neregistrovala žiadne zlepšenie v lepšom spánku. To nastalo až, žiaľ, pri plnom odstavení, kedy mi obe deti do týždňa od odstavenia prespali celú noc.)

3. Mýtus: “Bábätko spí najlepšie medzi svojimi rodičmi”

Fakt: Neexistuje univerzálne alebo najlepšie riešenie, pokiaľ ide o miesto na spanie pre dieťa. Keďže deti a ich rodičia majú odlišné temperamenty, preferencie, dynamiku a domácu konfiguráciu, každá rodina by si mala vybrať spací model, ktorý umožní všetkým členom rodiny mať dobrý spánok a cítiť sa pohodlne.

(Ja už len podčiarknem to >všetkým členom rodiny< teda spoločné spanie by nemalo vyhovovať len bábätku, ale aj rodičom. Spánok potrebujeme všetci rovnako. Lebo čo je horšie ako nevyspaté dieťa? Nevyspatá mama. Tak.)

4. Mýtus: “Deti potrebujú úplné ticho na spánok”

Fakt: Rovnako ako dospelí, aj deti majú rozdielnu sluchovú citlivosť a v dôsledku toho rôzne úrovne tolerancie šumu počas spánku. Snaha nechať dieťa spať v absolútnom tichu prináša konštantnú frustráciu z potreby zablokovať všetok hluk. Zároveň takáto snaha znepríjemňuje fungovanie ostatným členom domácnosti, aby fungovali normálne. Väčšine detí nevadí mierny zvuk v domácnosti, ak spali s hlukom od začiatku. Napr. s dverami v spálni, ktoré sú mierne otvorené.

(Pre mňa najhoršia predstava čo sa detského spánku týka je >nekonečné uspávanie< Potichu a nečinne ležať hodinu vedľa malého tvrdohlavca, nie je zrovna želaná forma relaxu. 1 hodina denne, to je 365 hodín ročne. To je niečo cez 15 dní, slovom pätnásť, premrhaných dní v roku. Pri druhom dieťati to už bolo pre mňa psychicky neúnosné a teraz to robím úplne inak. Malú uložím do postieľky. Aby ju do ticha v spálni nerušili vonkajšie zvuky z obývačky, pustím si tlmene hudbu na telefóne. Toto je zároveň aj môj relax. Popočúvam si hudbu a malá do 10 minút spí. Niekedy využívam aj uspávanky z youtube, ktoré nechám v spálni hrať aj počas spánku, najmä keď si potrebujem večer ešte navariť.)

5. Mýtus: “Všetky deti vyrastú zo svojich spánkových problémov”

Fakt: Keď väčšina detí vyrastie, zažíva menej problémov so spánkom, chápaných ako ťažkosti so zaspávaním alebo častým prebúdzaním. Niektoré deti však naďalej zaznamenávajú problémy, ktoré sú zvyčajne spôsobené nedostatočnou hygienou spánku, v predškolskom a školskom veku a niekedy až do dospelosti.

(Spánok je proste dôležitý. Je potrebný. V každom veku a za každých okolností. Často sa ako rodičia sústredíme na veci ako napr. čo zdravé uvaríme, ako správne oblečieme, obujeme, akú hračku kúpime, ako vychováme... Stále sa však málo hovorí o tom, ako správne naučíme dieťa spať. Pritom je to rovnako dôležité.)

Mýty a fakty pre Pampers vypracovala Agnieszka Piotrowska z DobraNocka.

Ak vás zaujala téma spánku a chcete sa dozvedieť viac, prípade sa podeliť o vlastné skúsenosti, neváhajte navštíviť našu skupinu Pampers: https://www.modrykonik.sk/group/10261/

alebo komentujte priamo pod článok - teším sa na všetky vaše príspevky 😉

Dobrú noc 🙂

Radka

(Viac k téme spánku od Pampers nájdete aj tu: https://www.pampers.cz/novorozenec/spanek) 

Začni písať komentár...

Odošli