xarra246
3. dec 2017
337 

Štěpánka Sekaninová: Vieš sa správne správať?

Každý rodič túži vychovať zo svojich detí slušných ľudí. Najväčším vzorom sme pre deti my, maminy a tatinovia, no nezaškodí si občas pomôcť aj knihou, najmä keď je pútavo a pekne spracovaná.

A takou etiketa pre malých huncútov - Vieš sa správne správať rozhodne je. Napísala ju Štěpánka Sekaninová, ktorej tento rok vyšla Veľká kniha snehu a ľadu, (tá sa ihneď po vyjdení stala bestsellerom) a ilustroval ju Jakub Cenkl, jeho ilustrácie vám budú povedomé, na konte má napríklad, v minulom roku obľúbené, leporelo Už sa nebojím tmy (to bolo jeho prvotinou).

Kúzlo knihy Vieš sa správne správať? spočíva v posuvnom systéme, ktorý poznáte z kníh pre najmenšie deti - na boku každej strany je ťahadlo, obsahuje ho dokonca aj obálka (čo je netradičné a zároveň perfektné, Mimi si to náležite užívala). 

Kniha obsahuje témy ako osobná hygiena, cestovanie dopravnými prostriedkami, kamaráti, ulica, stolovanie a čarovné slovíčka. Každej téme je venovaná dvojstrana, pričom na ľavej strane nájdete vždy 5 kvízových otázok, ktoré treba najprv zodpovedať. Po zatiahnutí za ťahadlo sa odhalia správne odpovede.

Na pravej strane sú zas ilustrácie k danej téme s rôznymi situáciami (5-6 situácií ku každej téme). Najprv ich vidíme tak ako by nemali vyzerať, až po zatiahnutí za ťahadlo sa odhalí správne konanie jednotlivých postavičiek. 

Napríklad v téme o cestovaní vo verejných dopravných prostriedkoch je ilustráciou vlastne vnútro autobusu - vidíme, že nejakí chlapci sa tlačia pri nastupovaní do dverí, ďalší chlapec zas konzumuje zmrzlinu, jeho kamarát má na chrbte batoh, ktorým prekáža inému cestujúcemu a pod. Po zatiahnutí za ťahadlo sa nám odhalí správne konanie a teda, že pri nastupovaní do vozidla sa postavíme do radu, že v autobuse nič nejeme, radšej pomôžeme kamarátovi a vezmeme si jeho batoh na kolená, aby neprekážal ostatným pri postupovaní do vozidla (fu, som teraz ako z plagátiku dopravného podniku).

Hoci je v knihe iba šesť tém, zabavíte sa ňou naozaj dlho. Mimi kvízové otázky bavili, tešila sa z každej správnej odpovede a keby mohla, ťahala by ťahadlo ešte aj v spánku. 

Celý článok nájdete na mojom blogu Mimi malá knihomilka.

Vieš sa správne správať?

Etiketa pre malých huncútov

Text: Štěpánka Sekaninová

Ilustrácie: Jakub Cenkl

Albatros, 2017

Srdečne vás pozývam do skupiny o detských knihách tu na MK:

Nakuknime spolu do detskej knihy.

#detskeknihy

Vyzerá super, tiež ju mám objednanú a aj tú druhú Vieš sa správať bezpečne? Tak som zvedavá. 🙂

3. dec 2017

@mloquita Tak som zvedava co na nu budes hovorit 🙂

3. dec 2017

@xarra246 veď už netrpezlivo čakám, len kvôli Heidi tá objednávka viazne. Objednávala som v Martinuse viac kníh, dúfala som, že do Mikuláša budú, ale nebudú... nevadí zatiaľ to istí bookdepository 🙂

3. dec 2017
dominika_c
AMBASÁDORKA

Aj u nás už čaká medzi vianočnými darčekmi 👍

4. dec 2017
4. dec 2017

Minuly tyzden sme na nu natrafili v knihkupectve a decka ju tam odmietli nechat 🙂 a straaasne ich zabava, ale cakam, ci ich nieco aj nauci 😁

5. dec 2017

@vampgirl xixi 😂😂😂

5. dec 2017

Začni písať komentár...

Odošli