ywpismenkova
2. mar 2018
1695 

Bezplienková komunikačná metóda? To by mi ani nenapadlo.

2.3.2018 5:45 spln

- update -upozornenie:tento článok je plný hovienok 🙂

Keď má človek dieťa, zmení sa v jeho živote pomerne veľa vecí. Od spánkovej deprivácie, či nedobrovoľnej hladovky, cez upúšťanie od pravidiel, zásad a štandardov a prijímanie nových pravidiel zásad a štandardov (ktoré do týždňa každý rodič poruší, aby si vymyslel nové...), až po fakt, že ako rodič ste ochotný podniknúť čokoľvek... Pre blaho potomka.

Som mama osem týždňov, som unavená a ako vo svojej podstate každý človek, som lenivá. Zjednodušiť si život jednorazovými plienkami či sterilizátorom fliaš sa v priebehu posledných týždňov stalo samozrejmosťou, a to hlavne preto, že do môjho života pribudol neustály boj o tvorbu mlieka, prikladanie, cievkovanie, odsávanie a hurónsky rev na prsníku. A už vyššie spomenutý nedostatok spánku. Vzdala som to (nie bez boja) a dieťa netrápim snahou o prisatie. Odsajem čo sa dá a ponúknem z fľaše aspoň to čo je. Zvyšok dokŕmim UM a doma vládne odrazu väčšia pohoda... Bábätko prosperuje, je šťastné a pokojné, čo je viac?

No aj tak bol u nás občas poriadny krik, po štvrtej hodine rannej už spánok prichádzal ťažko a bol nepokojný. Okolo 17:00 sa plakalo s presnosťou švajčiara. Mladý pán totiž kadil a mal problém s boľavým bruškom. A tak sme masírovali v smere hodinových ručičiek, polohovali, skúšali feniklový čaj,  Infacol aj Espumisan L... nič spoľahlivo nezaberalo. Bola to skôr lotéria a snaha zabaviť dieťa, kým to prejde...

Asi dva týždne dozadu som na Instagrame videla, že kamoška robí bezplienkovú komunikačnú metódu (BKM) na svojej novorodenej druhej dcérke. Pomyslela som si, že pri tom všetkom, ja už fakt nemám energiu ešte aj na toto, a v duchu som jej pogratulovala a išla som spať. Minulý piatok som bola vonku s kamoškami (keďže malý je viac na fľaši, môže sa postarať aj tato) a jedna z nich má 4 mesačnú dcéru a len tak medzi rečou spomenula, že u nich sa tróni 3x denne na WC... ako veľké dievča. Stále mi to bolo proti srsti, až spomenula zázračnú vetu "... a odvtedy nemáme problém s boľavým bruškom." - spozornela som a ukotvila túto informáciu tak, aby som sa k nej vedela čím skôr po návrate domov vrátiť. 

Ešte v ten večer a nasledovné ráno som na YouTube našla videá o BKM a vygúglila zopár článkov. No a rozhodla som sa, že síce nemám potrebu odplienkovať v roku a pol (aj keď ako bonus to bude fajn) skúsim to, lebo za pokus nič nedám, no získať môžem ešte spokojnejšie dieťa... A to je najviac...

BKM je trošku nešťastný názov pre túto skvelú techniku, pretože v skutočnosti len málo ultra matiek asi dieťa naozaj nechá bez plienky, minimálne ak začínate v novorodeneckom veku. Jedná sa tu skôr o spôsob vyprázdňovania a z môjho pohľadu BKM by sa skôr mohla volať Brušková komunikačná metóda. Zbavila nás totiž na 100% bolesti bruška a používania liečikov na to určených, resp. zníženie dávky Espumisan L na 1x denne z pôvodných do každého druhého papania a plánujem čoskoro aj túto poslednú dávku vynechať.

V BKM ide o to, že vaše bábo kaká a ciká do toalety, alebo nočníka. Keďže máme malé WC a nočník už objednaný na ceste, zatiaľ kadíme do umývadla. Nie všetci, len drobec. V polohe klbka alebo výstižnejšie "vzpriamenej" kde nemusí tlačiť proti gravitácii to ide skoro samo.

Viac konkrétnych informácií je na nete veľa, ako to robiť, aké pomôcky použiť a ako to celé funguje. To nebudem rozpisovať. Chcela by som napísať o svojej skúsenosti s BKM a možno tak poradiť mamičkám, ktoré sú zúfalé z bolesti bruška ich miminiek, dá sa to riešiť a je to jednoduchšie ako si myslíte. Ako je možné, že nám toto nehovoria pediatričky a novorodenecké sestry už v pôrodnici?

Náš Miško trénuje BKM od soboty a my máme doma najspokojnešie bábo na svete. Keď je hladný, ohlási sa mrnkaním, spinká 8-10 hodín v noci a cca 17 hodín v 24 hodinách. Je komunikatívny, pohyblivý a často sa smeje. Občas plače popoludní, keď už má z celého dňa a všetkých podnetov pretlak, no aj tento plač vieme krásne upokojiť pomocou BKM.

V sobotu som ho dala do tejto polohy bez plienky a nad umývadlo prvý raz. Bol veľmi vyčudovaný, pozeral do zrkadla, poloha sa mu páčila, ale netušil načo je dobrá. Usmieval sa a bolo mu evidentne príjemne. Držala som ho cvične takto asi minútku. Vycikal sa. Pomyslela som si, že aj to je úspech a že to skúsim znova.

O hodinku už sme boli zase v kúpeľni, plienka ešte suchá a on sa vycikal. V tejto polohe sa upokojil dokonca aj keď už plakal, že je hladný. Tak sa mi podarilo natiahnuť čas medzi kŕmeniami o drahocenné minúty, lebo pani doktorka vraví, že ho nemáme prekrmovať, no darmo, narodil sa 3980g, dlhý je ako týždeň pred výplatou a keď plače, že chce jesť, no nedaj mu, matka roka 🙂.

Vráťme sa k BKM. V tú sobotu sme boli nad umývadlom naozaj často a ja som dokola zariekavala mantru: "piši piši kaki kaki". No v ten deň už sa nič valné neudialo. 

Nedeľa. Štyri hodiny ráno, prichádza nepokoj, mrví sa, tlačí, kope nožičkami, ochká, stená, narieka... Toto u nás bežne trvalo aj dve tri hodiny. V polospánku sa takto trápil a výsledkom nie vždy bola pokakaná plienka. Už aj vstávam z postele a beriem dieťa nad umývadlo. Veď matka roka 🙂 nie?  

Po pár sekundách začal tlačiť. V tejto polohe som ho nechala minútku, no videla som ako mu červenajú nožičky, a kakanie neprichádzalo (hoci sa usmieval), tak som si ho prehodila do trošku inej polohy, nech sa mu neodkrvujú, a takto som začala striedať dve polohy s rukami pod kolienkami a pod pätičkami, no jeho to prehadzovanie vyrušovalo, tak som sa to v posledných dňoch naučila robiť čo najopatrnejšie. Nakoniec sa do 3 minút vykakal. Prikladám foto, ako to robíme, kvalita nie je vysoká, ale stačí 🙂 . 

Už týždeň každé ráno pred jedlom aj po jedle ideme nad umývadlo. Potom okolo obeda a po 17:00 dva - trikrát. Nemám totiž ešte presne odsledované, kedy mu to ide najlepšie, no ráno kaká vždy a teda poviem vám, plienka nikdy nebola taká plná. Na obed sa iba vyprdká a večer ešte dotlačí trochu pre úľavu.

Od pondelka nekaká do plienky. Prvé dni nevedel presne čo má robiť, skúšal, snažil sa, tlačil... ale výsledok neprichádzal. Nevzdala som to a to je kľúčové... skúšala som to znova a znova. Baví nás to oboch, pokecáme si, malý je spokojný a táto poloha sa mu naozaj páči. Mantru si môžete zvoliť podľa seba, mne sa páči piši kaki a Miško sa pri nej usmieva svojim bezzubým šťastným úsmevom a hlavne už vie, že keď príde piši kaki, uľaví sa mu. 

Dnes ráno som bola trošku lenivejšia ako obvykle, pretože sme išli neskoro spať a myslela som si, že malého nechám kakať do plienky. No keď som zase videla ako sa krúti v posteli, začína ochkať a stonať, už sme aj boli nad umývadlom a takmer okamžite to prišlo, ani nemusel zatlačiť, išlo to samé a hneď nastúpila spokojná tvárička. A to mi dáva silu robiť to aj ďalej a kade chodím velebím túto metódu.

Táto metóda sa dá robiť kedykoľvek a kdekoľvek, v zime sa aj tak pohybujeme často doma, ale aj na návšteve to nie je problém, umývadlo má každý, hodí sa mať pri sebe dezinfekciu, prípadne existujú cestovné verzie nočníkov práve na BKM, no a v lete sa to dá vyriešiť hoci aj vonku pri strome 🙂

BKM nám pomohla od boľavého bruška a trápenia sa s vyprázdňovaním.

Ďakujem.

Ja som bola lenivec, level ultra expert, drzala som ju tak v plienke 😅

2. mar 2018

@domak2 účel splnilo 🙂

2. mar 2018

@ywpismenkova no to hej, ale zas moja ked bola taka mini kakala aj 5-6x denne. 😁

2. mar 2018

my sme to praktizovalinod 6 tyzdnov, normalne by ma to tiez nenapadlo ale moj chlapckej sa prehadoval a krutil
aj 2-3 hodiny a v plienke stale nic, to iste aj v noci... skusili sme a on sa vzdy do minuty vykakal a bol pokoj. v noci sme chidili kakat 2-3 krat az do pol
roka... vedel mi dat najavo kedy kakat a kedy pita mliecko. ak som nahodou zle vyhodnotila signal a zdvihala som ho ze ideme do kupelne tak spustil plac, dala som spat do postee prsnik a zaspal... ked chcel kakat nikdy neprotestoval ze ideme do kupelne, divila som sa kolko rozumu ma take male babatko. spali sme spolu a ked potreboval normalne ma buchal hlavickoubo prsnik a budil ze nam treba ist... kakanie si udrzal stale, a do plienok sa mi pokakal snad 10 krat za cele plienkove obdobie. cikanie by sme vedeli tiez chytat ale to bolo casovo velmi narocne, cikal kazdych 20
minut takze na to nam sluzila stale plienka.

2. mar 2018

@domak2 a zabudla som v noci moj kakal priemerne 2-3 krat, cez den kakal 5-6 krat

2. mar 2018

ale keby bol maly taky ze to jednoducho pusti do plienky tak to vobec neriesim, ale on sa 2-3 hodiny nevedel vykakat a nozicky spinal a cely sa pucil, nad umyvadlom bolo za 1 minutu po starostiach

2. mar 2018

@domak2 ale to aj maly do plienky dával viackrát denne ale odkedy chodí na umývadlo tak dáva ráno take množstvo, že už cez deň nekaka 🙂

2. mar 2018

@ivec16 presne aj u nás 4 hodiny sa vedel pucit a v plienke len maly prd...

2. mar 2018

Ja na bkm tiez nedam dopustit. Starsi nekakal do plienok uz ako 3 mesacny a sam sa zacal pytat ako 14mesacny-odvtedy sme bez plienky 🙂. Teraz s drobatkom je to trochu ine- vracia sa mu po papani mliecko a kaka zasadne pocas kojenia, tak ‘sprtnce’ ma aj v plienke, ale vzdy sa ideme aj dovykakat nad umyvadielko, lebo to mnozstvo je urcite vacsie ako ked kaka iba do plienky 🙂 a babatko je spokojne, usmiate a mam pocit ze uz reaguje na cikiciki lebo vzdy sa vycika ked mu zanotim 🙂

2. mar 2018

ja som takto malu davala kakat, hoci tuto metodu sme nepraktizovali, ale ked mala koliky, tak sa naucila na toto a fungovalo to.. ale len kym nemala viac kil a uz som ju nemohla takto udrzať :D a bolo po metode... sediet este nevedela

2. mar 2018

Musim povedat,ze nam pomohol serbel na kakanie jak sa krpana naucila sediet uz isla na serblik, lebo sme len rurkovali donekonecna... :/ a serblicek relativne vsetko vyriessil a vacsinou sa tam aj vycika ;) ale neriesim to, ze idem ju odplienkovat, ale pomohlo jej to ;)

3. mar 2018

A co my? Nasa mala kaka raz za 8 dni.je iba kojena.

11. mar 2018

@akbara77 ak ju neboli bruško tak to nevadí, ak boli tak cvičiť masírovať s skúsiť kakat na Kýblik/umývadlo - môže pomôcť

11. mar 2018

Perfektne ! Toto určite skúsim

18. mar 2018

Skúsila som dnes ale nad lavórom a len sa vyprdkal a neskôr do plienky pekne sám vykakal.Takze za mňa aj to je úspech.

28. mar 2018

@ywpismenkova mám takúto istú skúsenosť so synom...tiež sa "pučieval" a riešila som to klbkom nad šľahacou miskou z kauflandu. Kakať sa pýtal sám od 1,5r, na cikanie nám táto metóda (ani látkovky) nijako nepomohli. A po príchode sestričky si občas pšuchne aj do slipov 🙄 btw u sestričky vychytávam 50:50 niekedy proste nestihnem (ona nedáva signály :D )

1. apr 2018

Začni písať komentár...

Odošli