zdraviezprirody
30. mar 2012

Echinacea

Echinacea je posvätná rastlina severoamerických Indiánov a stala sa aj stredobodom pozornosti modernej medicíny vďaka svojim výnimočným vlastnostiam a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Pestuje  sa  vo veľkom na popredných farmaceutických plantážach, ale  nájdeme ju  aj v malých okrasných záhradkách.  

Meno dostala táto  kvitnúca rastlinka podľa  stredovej časti  súkvetia. Aj vám pripomína malého ježka? Jež sa po grécky povie echinos. 🙂

Indiáni  často využívali liečivú silu krásnej  echinacei, ktorej sa výborne darilo na štrkovitých pôdach a rozsiahlych trávnatých porastoch severoamerických prérií. Vysušený koreň  drvili na prach a sypali si ho do utŕžených rán, čo bránilo vzniku zápalov. Hojili ním i poštípania hmyzom a  hadie uhryznutia. Prášok z koreňa miešali  s čistou vodou na kašu a získali tak vysoko hojivé obklady. Počas liečby pili i  vylúhovaný čaj z koreňov a okvetných lístkov.

Medicína využíva liečivé vlastnosti predovšetkým dvoch druhov rodu Echinacea - Echinacea purpurea a Echinacea angustifolia. Oba druhy  stimulujú a posilňujú imunitný systém, teda prirodzenú schopnosť človeka brániť sa infekčným ochoreniam. Pomáhajú pri prevencii i liečbe akútnych i chronických zápalových ochorení, pri chrípkach, angínach, infekciách dýchacieho traktu, pri kožných a cievnych ochoreniach . Zabraňujú šíreniu infekcií, najmä vírusových. Pomáhajú aj v boji proti plesniam.

Skvelá kombinácia obidvoch druhov je spoľahlivým pomocníkom na podporu imunity.

Začni písať komentár...

Odošli