zdraviezprirody
30. apr 2012

Od maličkých zápalov po neplodnosť...

Zápal je najčastejší problém, ktorý dôverne pozná nejedna žena. Dokáže poriadne znepríjemniť život. Ak nie je zápal celkom vyliečený, často sa vracia a môže prejsť do chronického stavu. Žiaľ aj pravdepodobnosť neplodnosti sa zvyšuje s každým ďalším zápalom.

 Príčiny vzniku zápalov ( čo oslabuje našu prirodzenú ochranu ) 

- zle fungujúci imunitný systém 

- chemické podnety ( agresívne toaletné mydlá- aj antibakteriálne !!!! ) 

- niektoré ochorenia (cukrovka, málokrvnosť) 

- nedostatočne liečený zápal( partner) 

- gynekologické výkony 

- hormonálna antikoncepcia (nepriamo) 

- antibiotická liečba ( sekundárne mykotické infekcie....začarovaný kruh...rezistencia na antibiotiká ) 

Chlamýdie a Candida

Obávané Chlamýdie a kvasinky Candida sa v tele nachádzajú bežne. Za normálnych okolností ich drží imunitný systém a kyslé prostredie vagíny, približne s pH4 pod kontrolou, takže zostávajú „v utajení“. Porušenie rovnováhy na sliznici, napríklad užívaním antibiotík však môže mať za následok ich premnoženie, ktoré sa prejaví nepríjemnými príznakmi, napr. svrbením a pálením v genitálnej oblasti a vstupe do vagíny. Hlavnou príčinou podráždenia je zvýšený výtok, v ktorom sa kvasinky rozmnožujú. Je biely alebo žltkastý, má hrudkovitú konzistenciu, je takmer bez zápachu, prípadne vonia ako čerstvé kvasnice. Vaginálne mykózy môžu byť aj reakciou tela na stres, psychické napätie, náhle zmeny prostredia alebo hormonálne zmeny, napr. na tehotenstvo alebo menopauzu. Mykózy sú tiež bežným, sexuálne prenosným ochorením. Najčastejšie sa však liečia ženy, pretože príznaky či zápaly pošvy sú bolestivé a nepríjemné. Partner si ochorenie často ani nevšimne, pretože sa maximálne prejaví začervenaním alebo vyrážkami na žaludi. Aby ste mykózam a ich recidíve predchádzali, vyhýbajte sa syntetickej bielizni, vlhkým uterákom, cukru, bielej múke, pivu, kečupom, zaváraninám či kvasniciam v akejkoľvek podobe, ale najmä - liečte sa obaja!!!!

Gynekologické zápaly rozdeľujeme podľa toho, ktoré orgány postihujú. Najčastejšou bránou vstupu infekcie je pošva a odtiaľ smeruje do vnútra. Sú aj prípady, keď pôvod je vnútorný. Vtedy z ložiska sa zápalový proces dostáva k ženským orgánom.

Gynekologické zápaly vonkajších pohlavných orgánov : Ide o zápalové ochorenia spôsobené bakteriálnou alebo kvasinkovou infekciou pri prehnanej či nedostatočnej hygiene. Prejavujú sa začervenaním, pálením, svrbením a súvisia s narušením mikróbnej rovnováhy.

Gynekologické zápaly vnútorných pohlavných orgánov :Pošva sa vyznačuje kyslím prostredím, v ktorom sa nachádzajú laktobacily vytvárajúce kyselinu mliečnu, čím plnia významnú ochrannú funkciu. Keď sa kyslosť prostredia naruší začnú sa množiť patogénne („škodlivé“) baktérie a vzniká zápal pošvy, tzv. kolpitída. Dochádza k zmene vaginálneho výtoku na mierne sfarbený a zapáchajúci.  

Druhy zápalu pošvy : Plesňové ochorenie, ktorého pôvodcom je Candida albicans. Výtok je bielej až bieložltej farby, avšak nezapácha, je hrudkovitý. Typické je svrbenie a často aj biely povlak. Liečba spočíva v podávaní antimykotík. Bakteriálny zápal pošvy sprevádzaný sfarbeným výtokom. Pôvodca sa zisťuje kultiváciou v laboratóriu alebo sfarbením odobratého preparátu a jeho skúmaním pod mikroskopom. V rámci liečby sa podávajú lokálne antibiotiká alebo antiseptiká. 

Zápal maternice : Delí sa na viacero druhov: zápal krčka, zápal výstelky maternice (endometria), zápal svaloviny maternice 

Zápal krčka maternice-Odborne sa nazýva cervicitída. Môže súvisieť s výskytom polypov, s diagnostickými výkonmi, s rôznymi trhlinkami alebo karcinómom krčka. 

Endometrióza: Pod endometriózou sa rozumie výskyt sliznice maternice (= endometrium) v iných tkanivách, napr. vo svalovine maternice, alebo mimo dutiny maternice v rôznych orgánoch tela. Dislokované tkanivo je pritom schopné funkcie a zúčastňuje sa na menštruačnom cykle ako normálna sliznica maternice. 

Opakovaným krvácaním ložísk endometriózy na miestach, na ktorých môže krv odtekať len ťažko, dochádza k trvalému dráždeniu tkaniva. Následkom môžu byť zrasty a zjazvenia, ktoré vedú k silným bolestiam a obmedzeniam orgánových funkcií. Tak vznikajú napr. krvné cysty pri ložiskách endometriózy vo vajíčkovodoch, ktoré sa podľa farby uloženej krvi nazývajú čokoládové cysty. Častou komplikáciou endometriózy je neplodnosť, čiže sterilita. V zásade sa tu používa chirurgická ako aj medikamentózna liečba. 

Ostatné zápalové ochorenia ako zápal výstelky maternice, jej svaloviny, či celej maternice v prevažnej miere súvisia s prenosom infekcie z už spomínaných zápalov pohlavných orgánov. Neliečená (alebo nedoliečená) infekcia v pošve sa môže rozšíriť aj na ďalšie vnútorné pohlavné orgány – vaječníky či vajíčkovody. 

Zápalové ochorenie vaječníkov a vajíčkovodov:  Príznakmi sú silné bolesti v podbrušku, horúčka, nutkanie na vracanie, nevoľnosť. Častý je hnisavý výtok. Liečba spočíva v nasadení širokospektrálnych antibiotík, ďalej liekov na tíšenie zápalových procesov a analgetík na tíšenie bolesti. Dôraz sa kladie na úplné doliečenie, keďže s týmito orgánmi úzko súvisí plodnosť ženy, ktorá nemá byť narušená. 

Zrasty nastávajú po neliečených zápaloch, prípadne zle liečených, po potratoch, pri promiskuitnom živote, pri zápaloch močového mechúra, pri zápaloch slepého čreva, po operáciách a pod. Zrasty v maternici môžu brániť už oplodnenému vajíčku uhniezdiť sa v jej stene, čoho dôsledkom je neplodnosť. Zrasty vo vajcovodoch môžu prepustiť drobnú spermiu, ale viacbunkový organizmus už nimi neprejde naspäť do maternice. Ten sa potom uhniezdi vo vajcovode alebo v brušnej dutine a vzniká mimomaternicové tehotenstvo.

Liečba: Najlepšie vždy pod dohľadom odborného lekára !!!  Liečba spočíva predovšetkým v lokálnej a celkovej liečbe antibiotikami a antimykotikami ( aj partner!!!). Nie vždy je však liečba dostatočne účinná.  

Ak hľadáte prírodné a spoľahlivé antibiotiká a antimykotiká , tak s dôverou môžete siahnuť aj po propolise a cesnaku.  

Podporná liečba: má zabrániť dôsledkom zápalov, ako sú zrasty. A práve tu, v oblasti prevencie a podpornej liečby môžeme využiť účinky aloe vera. Aloe vera výrazne znižuje riziko prechodu zápalov do chronického stavu .Umožňuje lepší prienik antibiotík a antimykotík do zasiahnutých tkanív, a tým zvyšuje ich účinnosť.  To čo potrebujeme je trpezlivosť, aby sme nie len zlikvidovali baktérie a plesne ale aj dopriali čas regenerácii bakteriálnej flóry. Podporná liečba má trvať aj po vymiznutí príznakov niekoľko týždňov. Pri hojení ostávajú iba malé jazvy: aloe vyraďuje bunky, ktoré sa nevedia zregenerovať. Pri užívaní aloe vera miznú cysty, rozpúšťa sa zápalové prostredie, živná pôda cýst. 

Je zaujímavé vedieť , že Aloe Vera má od prírody pH v rozmedzí 4,5-5,2, podobne ako pH v pošve zdravej ženy. Táto kyslosť tvorí biologickú ochranu pred vonkajšími nákazami. Majte stále poruke šťavu a želé z aloe vera. Už viac sa nemusíte trápiť nepríjemnými pocitmi ako je svrbenie, začervenanie a bolesť. Ak mávate často gynekologické problémy, zaobstarajte si aj kvalitné a šetrné mydlo z aloe vera.  Enzýmy v aloe vera pomáhajú posilňovať aj prirodzené mechanizmy, ktorými telo samo bojuje s infekciami a zároveň sa bráni opakovaným zápalom.

Začni písať komentár...

Odošli