zumik27
28. jún 2015

Grep a jeho pozitivne ucinky na nase zdravie

Toto citrusové ovocie je výborným zdrojom antioxidantov, no najmä vitamínu A a vitamínu C.
Taktiež obsahuje vlákninu a draslík, čo prispieva k lepšiemu stavu srdca. V nemalej miere sa v grapefruite nachádza aj vápnik , magnézium a fosfor. Vyskytuje sa v ňom aj vitamín B1 a vitamín B5, ktoré podporujú zvyšený prídel energie. Grapefruit tiež obsahuje aj fytochemikálie, vrátane liminoidov a lykopénu. V jadierkach sa nachádzajú bioflavoniody, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých vírusov, baktérií a plesní, uľahčujú trávenie.

Grapefruit obsahuje veľké množstvo enzýmov, ktoré sa podieľajú na odbúravaní podkožného tuku, podporujú metabolizmus, čím pomáha znižovať hmotnosť. Je vhodný pre diéty a rôzne kúry aj pre nízky glykemický index, veľký obsah vody a málo kalórii. Grep navyše obsahuje látku Naringin, ktorá stimuluje trávenie, činnosť čriev a celkovo tak detoxikuje a prečisťuje organizmus.
Má antioxidačné účinky, vďaka ktorým zachytáva voľné radikály, posilňuje steny ciev a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Antioxidanty podporujú produkciu kolagénu, ktorý má pozitívny účinok pleť, spomaľuje starnutie pokožky, vyhladzuje vrásky. Grapefruit obsahuje aj látky, ktoré sú spájané s prevenciou voči rakovine.

Látka Naringenín obnovuje poškodenie v DNA, čím pomáha brániť aj pred šírením rakovinových buniek.
Znižuje aj hladinu zlého cholesterolu, predchádza tak srdcovo-cievnym ochoreniam, artritíde. Kyselina salicylová funguje pomáha liečiť infekcie. Charakteristická horká chuť grepov je spôsobená látkou naringin. Pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje črevnú činnosť, prečisťuje organizmus a podporuje látkovú výmenu. http://www.riofresh.sk/vsetko-o-ovoci/#grape-an...