zuzike123
20. mar 2020
3278 

Boj o život(y) 53

Sofinka navštevuje viaceré ambulancie, ktoré sú pre ňu životne dôležité a zrejme takými zostanú do konca života. Je to predivšetkým neurológia a rehabilitačná ambulancia. Navštevujeme ich viac krát do roka a vždy netrpezlivo čakám, čo nového nám prinesú. 

Naša zlatá rehabilitačná lekárka, pani primárka z Tetisu, má vždy veľa pacientov a napriek tomu sa dokáže venovať Sofinke s úsmevom a dostatočne dlho, akoby mala v ten deň len ju. Vyšetrenie pred letom 2019 prebiehalo podobne. Pochválili sme sa pokrokmi, lekárka ju vyšetrila, pozorovala ako vstáva, ako spraví neistý krok, skontrolovala či nemá skrátenú postihnutú nohu, pretože jej to reálne hrozí, a nakoniec nám predpísala niekoľko pomôcok. 

Klasicky sme z ambulancie odišli s predpisom na ortopedickú obuv. Rozmýšľala som, kde ju dať vyhotoviť tento krát. Ortopedické firmy, s ktorými som mala doteraz skúsenosti, ma zakaždým sklamali. 

Neoprot v ŠNOPe jej vyrábal ortézu, ktorá jej v noci neustále padala z nohy a nepomohol ani opravný zásah.

V Ortopro na Antolskej vyrábali synovi vložky na mieru a spravili ich také široké, že sa nezmestili do topánok ani staršiemu synovi, ktorý má o 2 čísla väčšiu obuv. Tak som ich na kuchynskej doske zužovala nožom 😃 Dipadlo to tak, ako sa dalo predpokladať, putovali do koša😁

Podotech zas vyrábal Sofii ortopedické topánky s mäkkou podrážkou. Čakali sme na ne 2 mesiace, absolvovali skúšku a aj napriek prísľubu mäkkej podrážky a pevnej päty, nám vyhotovili sandálky tvrdé ako skala. Keďže sme na ne dlho čakali, prevzala som ich len piatok pred nástupom do Adeli.

O sile sociálnych sietí som sa presvedčila, keď som sa cez víkend na fb v skupinke inak obdarených detičiek spýtala, či vôbec existuje firma, ktorá vie vyrobiť topánočky s mäkkou podrážkou. A vtedy sa spustilalavína… 

V pondelok mi telefonoval sám riaditeľ Podotechu a zisťoval, čo je vo veci. Na lekárskom poukaze bolo jasne uvedené, že majú byť vyhotovené s mäkkou podrážkou, ktorá je tak dôležitá pre prvé kroky. Keby sme Sofinke zovreli nohu do "vibramiek", chodila by v nich veľmi ťažko. Naopak, pevná päta je pre ňu dôležitá, lebo jej prepadávajú členky, má až chorobne ploché nohy, tie vtáčajú dnu kolená a spôsobujú zlé postavenie bedrových kĺbov. Kvalitné topánky sú pre ňu preto veľmi dôležité, aby sme operáciu nôh čo najviac oddialili. Okrem problémov s kĺbmi, reálne hrozí skracovanie šliach a svalov na ľavých končatinách, ktoré sa potom v predškolskom veku riešia operačne.

Sofinke sa nôžky zatiaľ držia, i keď rozdiel v dĺžke chodidiel má už teraz 0,5cm. Dĺžky nôh sú zatiaľ rovnaké. Cvičeniami udržiavame hybnosť všetkých končatín v norme, no napriek tomu je už voľným okom viditeľná skrátená ľavá ruka. Veľa robí to, že ju nosí permanentne zohnutú, vystrie ju len "na povel". Ochabnuté svaly a šľachy sú zapájané počas dňa minimálne, ruka sa preto nevyvíja štandardne. 

Späť k sandálkam, v pondelok mi volal riaditeľ Podotechu, aby sme sa dohodli na oprave. V utorok som navštívila ich pobočku v Adeli, kde technik zhodnotil, že sandálky sú celé zlé. Tvrdá neohybná podrážka, príliš dlhé šľapaje, , krátke popruhy na upnutie. Topánočky mi vzal na prerobenie, ostala mi hlava v smútku. Predstava ďalšieho mesiaca čakania ma deptala.

Na druhý deň, v stredu, mi opäť volá riaditeľ Podotechu. Pomaly si tuším začneme tykať 😂 

"Máme pre Vás vyrobené nové topánočky. Popoludní pôjdem cez Piešťany, môžem Vám ich priniesť?" Skoro som spadla z nôh. Tak ja čakám na sandále 2 mesiace a oni sa dajú vyrobiť za pár hodín??? Celá blažená som pritakala. Popoludní sa naozaj dostavil sympatický pán a v herni v Adeli osobne Sofinke vyskúšal nové sandálky. Padli ako uliate. Konečne, hurá. Reklamácia vybavená vďaka fb za 3 dni. 

Aj toto je možné. 

Doteraz som nevynechala abi jeden diel! Uz sa teším na dalsi...

20. mar 2020

Ja mam chodidlo lavej nohy kratšie o 1cm, robi mi to problem pri kupe slušnejšich topanok (lodicky, tanecne topanky a pod) niekedy je to až na smiech 🤣 musim si kupovat topanky s ramienkom

21. mar 2020

Ty si taká húževnatý človek 💕

21. mar 2020

@ivka_marek v outlete Bata v Petrzke casto vidim topanky za par eur, kde je jedna topanka vacsia a druha mensia a vzdy si hovorim, ze dufam, ze tieto kombinacie budu predavat aj o 10 rokov, ked ich bude Sofi potrebovat 😂 Uz len dufat, ze budu mat vzdy lavu mensiu 😂😂😂

21. mar 2020

Človek s veľkým Č

21. mar 2020

nestava sa casto ze firma a jej zastupca takto rychle a kvaline pomozu s reklamaciou. tesim sa s vami

21. mar 2020
24. mar 2020

@zuzike123 ako nejaka vyrobna vada tak to daju takto do predaja? Ja som minule potrebovala nutne lodicky,siahla som.aj po cinanovi, za 12 eur kupit par..krasne..sedeli na pravej nohe..tak som skusila ze kupim este jedny o cislo mensie,problem je ze mensie su aj uzsie v predu takze aj tak nesedeli..🙈

26. mar 2020

@zuzike123 dufam ze pomozu nase 2%

30. mar 2020

Začni písať komentár...

Odošli