zuzinapipina
3. máj 2022
8674 

Viete ako rozmýšľa chudobná myseľ? Asi takto nejako!

Veľmi rada by som sa s vami podelila o mojom prebudení sa z chudobnej mysle, možno sa v tom nájde aj niektorá z vás. Príspevok bude trošku dlhší, ale je to jedno z mojich najhlbších uvedomení v mojom živote, tak možno aj dočítate dokonca😅.

Celé moje detstvo som počúvala reči typu ako nato nemáme (aj ked sme na niečo mali), to si nemôžeme dovoliť (aj ked sme niečo mohli), ako treba stále šetriť lebo prídu horšie časy, neustále sťažovanie sa ako sa maju druhí lepšie, ako tí a tí dostávajú všetko zadarmo, aké je všetko zlé a nespravodlivé, ako treba mať zo všetkého nového strach, ako je tento svet zlý, ako sa štát nevie postarať o svojích občanov a ako veľmi málo nám dáva. A hlavne, ako sú všetci iní na vine za náš spackaný a chudobný život.

Viete si predstaviť, že sa čo-to na mňa aj nalepilo, ale našťastie som nato teraz prišla. Začala som si to akosi uvedomovať už dávnejšie, ale tak najviac mi to trklo pri čítaní komentárov pod príspevkami, ako štát pomáha Ukrajine. Ľudia sa sťažovali ako všetko majú ukrajinci zadarmo, ako sa musíme deliť, ako nam zoberú prácu, aké príspevky dostanú zadarmo a my zase nič. Ešte k tomu musíme aj pomáhať a štát vôbec nezaujíma, že z čoho vlastne vôbec budeme žiť!

Uvedomila som si, že takto rozmýšľajú aj niektorí moji najbližší a aj niektorí moji priatelia. A tu presne fungovalo to, že ako rozmýšľaš, takých priateľov okolo seba aj máš. Keď som si toto celé uvedomila, úplne sa mi zmenil uhol pohľadu na môj život...Vlastne na celý svet. Nebola som síce až taká ufrflaná ako poniektorí z môjho okolia, ale tiež som sa ľúbila posťažovať. Ako matka samoživiteľka mám prácu, ktorá ma síce baví, avšak žijem z výplaty do výplaty. Hľadala som si aj inú prácu, ale môj blok k hojnosti mi to akosi nedovolil, lebo veď nemám nato nájsť si lepšiu prácu. A ešte aj strach z toho čo spravím, ak bude moje dieťa choré, ma nepustil ďalej(keďže do tejto roboty som si ho mohla aj zobrať). A on naozaj bol aj často chorý, veď som sa toho stále bála...a ten strach som preniesla aj na neho. No a ďalším a veľmi dôležitým faktorom v hľadaní si novej a vyhovujúcej práce bola aj moja hodnota. Keďže som ako keby odmietala na sebe pracovať a len sa sťažovať, frflať a báť sa, a myslela som si že nato nemám, asi si viete predstaviť kam som sa tak mohla posunúť...

A tak to teraz napíšem tak ako to cítim a ak sa to niekoho dotkne( lebo aj mna sa to zo začiatku dotýkalo a odmietala som si to priznať), tak len preto, že to je pravda.

Presne tí čo sa najviac sťažujú, vykrikujú ako nič nemajú, ako nič nedostanú, ako sa o nich nikto nepostará, ako sa majú zle, akú majú zlú prácu, ako ich šéf zdiera, práve tí( a ja som si myslela, že sa dá takýmto spôsobom niekam posunúť, ale nedá), to v živote takýmto prístupom skoro nikam dotiahnu. Lebo preto aby sa mali lepšie, neurobia nič, alebo len veľmi málo. (A nemám na myslí ľudí, ktorí naozaj nemajú vo svojich možnostiach niečo spraviť vo svojom živote, či už kvôli chorobe alebo iným dôvodom.)

A tak sa teraz pýtam, prečo by sa mal o nás stále niekto starať? Prečo by sme mali od štátu stále niečo dostávať zadarmo? Prečo stále za svoj spackaný a nudný život musíme viniť niekoho iného?

Tak takto podľa mna rozmýšľa chudobná myseľ. A to podla mňa vo všetkých smeroch hojnosti, či už peňazí, lásky, zdravia, atď...

Čítala som to už mnoho krát, že človek si je za svoje šťastie zodpovedný sám...a je v tom vo väčšine prípadov naozaj veľký kus pravdy.

V prvom rade treba prijať zodpovednosť za svoj život a pohnúť riťou ak sa človek chce mať lepšie. Je len na nás čo všetko sme schopní spraviť preto aby sme sa mali plnohodnotnejší a krajší život. 

A zistila som, že to tak funguje skoro vo všetkom. Napríklad keď sa niekto sťažuje na svoje zlé zdravie a pritom nič nespraví aby bol zdravší( týmto nemyslím vážne choroby, atd...) Tak isto ked sa ľudia sťažujú na zlú prácu, ale ani prstom nepohnú aby sa stali žiadanejším na trhu práce( napríklad vzdelávať sa, vysoká škola, rôzne kurzy, rekvalifikácie, jazyky). Komu by sa to predsa chcelo, ved sťažovať sa celý život je jednoduchšie. Mám 32 rokov a ja už takto žiť nechcem. Nechcem sa už sťažovať, ľutovať, nič nerobiť ani nikoho za môj život obviňovať. 

Uvedomila som si aj také možno pre niekoho banálne veci, avšak pre mňa veľmi deštruktívne, čo sa na mňa za moj život nalepili a brzdili mi v mojej celkovej hojnosti. U mňa to boli hlavne už spomínané slová ako nato nemám. Nemám nato urobiť si školu, nemám nato nájsť si dobrého chlapca, nemám nato kúpiť si to či to. Lebo som stále musela šetriť, takže som v podstale ani nemala. V obchode ked som išla so synom a chcel niečo drahšie, zo mňa akutomaticky vyhrklo, že nato nemám( aj keď som mala). Môj neustály strach kúpiť si niečo drahšie, lebo musím šetriť na horšie časy, priťahoval iba skutočnosť, že som na konci mesiaca naozaj na nič nemala a mala problém vôbec vyžiť.

Takisto som mala problém aj s prijamním darov. A raz mi tak osvietil rozum môj 6 ročný syn. Dostal na narodeniny od nečakanej návštevy 20 euro. Prišiel mi ich ukázať a ja som ho posala aby ich išiel vrátiť, že to nemôže prijať, že je to veľa, lebo veď nie sme moc blízky a cítila by som sa blbo, dlžná atd. Tak ich išiel vrátiť, návšteva ich však neprijala. Prišiel za mnou so slovami, že prečo by ich nemohol prijať a prečo by ich mal vrátiť, veď ich dostal on, nie sú pre mňa a že si ich nechá. A mne to vtedy došlo, že má úplnú pravdu a vďakatomuhore za také úžasné múdre dieťa ( viac krát ma tak vďaka nemu osvietilo).

 Porozprávali sme sa o tom neskôr a ja som si priznala chybu, že to ja mám problém s prijamním darov a že je predsa úžasné a úplne v poriadku prijímať a dávať. Nie žeby som nechcela niečo prijať, ale ten pocit, že sa cítim blbo, menejcenná a preto mi druhí dávajú z ľútosti. Alebo skrátka, že budem zase niekomu niečo dlžná. Toto presne ma totiž naučili moji rodičia a ja som vďačná, že tie peniaze návšteva odmietla prijať od môjho syna späť a nevytvoril sa mu taký istý blok, aký som mala dlhé roky ja...

Po všetkých týchto uvedomeniach, prijatí a odpustení, sebe a druhým, prišla úžasná ponuka. Ja to vnímam tak, že sa ma život opýtal, či sa chcem po tomto uvedomení teda posunúť ďalej. Dostala som možnosť vrátiť sa do zahraničia, tam kde som kedysi žila ( a spoznala som tam aj môjho ex- otca môjho syna, vďaka ktorému som si uvedomila, aké chyby som vo vzťahu robila a že som vlastne nehľadala partnera, ale skôr otca). Keď som zo zahraničia odchádzala, bola som hotová kôpka nešťastia a aj keď som to tam tak milovala, bála som sa ostať sama v zahraničí s bábätkom, bez žiadnej pomoci... 

Teraz po viac ako 6 rokoch mám možnosť sa tam vrátiť ako úplne iný človek( úprimne musím napísať, že som váhala, prišiel strach, neistota, reči rodiny, ako to neni dobrý nápad, že to bude ťažké, či to vôbec zvládnem, či to zvládne môj syn)... Ale silné ťahanie mojej duše, že tam budem šťastná je neuveriteľné a som rada, že som to pre strach neodmieta a spravila toto dôležité rozhodnutie. A týchto 6 rokov bolo pre mňa asi najvýznamnejšie a najobohacujúcejšie obdobie môjho života...Viem, že ma čaká ešte veľa práce na sebe, už to však nevnímam ako prekážku. Ba práve naopak, otvára sa pre mňa svet plný možností a výziev.

PS: toto moje uvedomenie som spísala po skončení konferencie Umenie byť ženou. Vstupenku a aj pobyt v hoteli Hilton som dostala darom, a to všetko iba potvrdilo môj nový prechod na vyšší stupeň môjho bohatšieho ja 💜

Ešte dodám k tomu, že po 6 tich rokoch som si dopriala konečne myslieť iba na seba a na konferencii a v hoteli som bola bez syna( doteraz som ho všade brala so sebou). A keď som sa vrátila, pýtali sa ma rodičia, že čo také múdre tam hovorili, že určite niečo také, ako máme myslieť v prvom rade iba na seba, že je dôležité uvedomenie si svojej hodnoty a že to určite rozprávali tí, čo sú bohatí a za vodou a nič iné ich netrápi. A že to je tá najväčšia hlúposť, že seba máme dávať až na posledné miesto, to je najdôležitejšie.

A zase sa mi to iba utvrdilo, ako veľmi obmedzené chápanie to je, pretože aj tí čo to na tej konferencii rozprávali, tiež nejako začínali. Pravdepodobne asi ako aj ja, zmenou zmýšľania. No ak by som po tejto úžasnej konferencii znovu uverila tvrdeniu mojich rodičov, ostala by som opäť zaseknutá niekde, kde som nešťastná a len preto že,,nemám nato" odísť. Vďaka Život, že už tomu tak nie je💜

Super super super! Všetko je presne tak ako si opísala,do bodky!
Uhol pohľadu ti zmenil život,videla si ten pohár stále poloprazdny a zrazu na neho pozeráš a on je poloplny'.
Veľa ľudí nepochopí o čom si písalala,lebo nie každý v živote prejde transformáciou zmýšľania a niektorí povedia,že sú to len kecy.
A nie sú.
Držím veľmi palce, v zahraničí ,nech sa ti darí ❤️

3. máj 2022

@nini1978 áno, Viem že veľa ľudí to skrátka ešte nepochopí, ale možno niekomu sa rozsvieti🥰 moc ďakujem 🥰

3. máj 2022

@zuzinapipina 3/4 clanku si písala o mne?😜😉 Pravda pravduca. A tiez sa este len učím. Ale dakujem, lebo v tom clanku som nasla ďalšiu "indíciu"

3. máj 2022

@zuzinapipina a drzim palce v zahraničí ❤️

3. máj 2022

Konečne niekto vie, čo je zodpovednost samého za seba

3. máj 2022

@saraxyz tak som rada, že som pomohla nájsť indíciu 😍 ďakujem 🥰

3. máj 2022

@olivnik no len mi to chvíľku trvalo😊

3. máj 2022

@zuzinapipina to nie je podstatné. Lepšie ako nikdy. Ono na týchto základoch stavia aj demokracia. Ale tu, tu nikdy mať nebudeme ak budeme rozmýšľať ako otroci

4. máj 2022

@olivnik snáď možno o pár rokov možno aj áno 😊

4. máj 2022

@zuzinapipina každý to má inak načasované.
A každého načasovanie je práve to správne.

4. máj 2022

@zuzinapipina super že si sa o to podelila. Ja si to uvedomujem už dlhšie, ale musím priznať že je ťažké vytrenovat svoju myseľ tak, aby myslela len na tie pozitívne veci. Ľahšie je myslieť na to negatívne, neviem prečo.

4. máj 2022

@nini1978 to máš pravdu 😍

4. máj 2022

@lulula1990 áno, je ťažké predstaviť svoju myseľ, keď sme mali niečo roky zaužívané. Ale myslím, že keď človek chce, ide to ľahšie 😊

4. máj 2022

Uzasny clanok. Naozaj pravda. Len vela ludi na to bohuzial nepride nikdy.

4. máj 2022
4. máj 2022

Veľmi pekný článok, bodaj by čo najviac žien inšpiroval zmeniť svoje zmýšľanie. Obdivujem ťa, že si to dokázala a ideš za svojím cieľom a verím že sa to podarí 👍.

4. máj 2022

Perfektne si to napisala🙂to akym sposobom rozmyslas to si pritahujes do zivota, pozitivne myslenie je zakladom stastneho zivota. Ked som bola mala tiez sme vela nemali aj ked sme mohli mat pretoze otec vsetko vzdy prehral. Od 17tich som sa zacala starat sama o seba s tym ze ja chcem iny zivot. Mam 28 a mam vsetko ,vlastne byvanie rodinu zvierata uzasneho muza a aj dost penazi na vsetko... kazdy jeden ciel krory som si stanovila som vzdy dosiahla 🙂 ale aj tak na tom celom je najlepsi ten pocit stastia a spokojnosti

4. máj 2022

@zuzinapipina ono je veľmi dobre, že sa o tom píše/hovorí. Hlavne osobné skúsenosti su dôležité. Aby človek videl na príkladoch, že sa to dá. Všetko sa dá. Ja som tiez toho zažila,môžem potvrdiť. Napr. taku energiu peňazí...ked Ta ovládne strach a začneš škrtiť...ved zákonite Ti nemôžu prísť 😉🤣 jaaj ale kým to človek pochopí, kopec srandy zažije.

4. máj 2022

@zuzinapipina Ďakujem Ti z celého ❤ za to, čo si napísala 👍

4. máj 2022

takto to vidim aj ja a este dodam deti mi vyrastaju v zahranici bez pomoci babky, dedka a zvladli sme to🙂

4. máj 2022

Skveleeee uzasne prajem vela vela uuuspechov... Ano je to pravda... Jedine co nas drzi na mieste v ustrnuti sme my sami😄😄😄🙏aj ja sa zacinam mat rada a zacinam inak zit...

4. máj 2022

Gratulujem a teším sa s tebou. Ja som pravdupovediac tie závistlivé komentáre kade tade na sociálnych sieťach nikdy nechápala, pretože som bola vychovávaná úplne inak. Teda až doteraz, teraz chápem ten negativizmus v mysliach ľudí. Mám pocit že ja by som s takýmito myšlienkami nedokázala žiť, ale kto vie, čo by bolo, keby ma vychovávali tak ako teba...

4. máj 2022

@stanulienkat tak to áno, žiaľ niekto nepríde nato vôbec
@brigelka ďakujem krásne ❤️
@kimivox úžasné, tak budeš mojím vzorom❤️
@saraxyz tak to áno, škoda že tá sranda tak bolí 😅
@inezbrown rado sa stalo❤️
@galioska tak to je súper, zvládnem to aj ja😁
@derdia moc ďakujem ❤️ a držím silno moc palce ❤️

@mikadooo tak ono keď človek v tom vyrastá, považuje to jednoducho za niečo normálne... ja som tiež nikdynnechápala, ako môže niekto do jedného komentára napísať tak niečo zle a negatívne, ale tak je tam krasne vidno, ako veľmi je ten človek vo svojom živote šťastný a spokojný...

4. máj 2022

Akoby si písala o mne😇

4. máj 2022

Super článok, veľmi sa mi páčil a Katarínu Runu už tiež dlhšie sledujem na FB jej videa sú super úplne mi hovorí do duše aj ty ako si to bez okolkov napisala🙌❤

4. máj 2022

Super. Viaceré sme sa v Tvojom článku našli. Skvele napísané, inšpiratívne a bodaj by viaceré ženy v sebe našli toľko odvahy, sily a aby dovolili tomu "maličké mu Ja", aby sa prejavilo.

4. máj 2022

Včera som to čítala na fb….a tlieskam👍
Takto to vidím aj ja😉

4. máj 2022
Autor komentár zmazal

@21anjelik19
@synodontys
❤️❤️❤️

4. máj 2022

@janikovaanicka7 ❤️
@jahoda55 no váhala som či to sem vôbec dám 🤷🏻‍♀️

4. máj 2022

Zena tak si ma ovplyvnila ze prave dnes som dostala "kopanec do riti" aby som sa rozhodla ist za svojim snom a prezit zivot naplno.... Bez frflania, bez negativizmu, bez vzdychania ako je zle a ako sa neda... Nie nie.... da sa... A len pre srandu, citala som dnes prvy krat malej knizku, prave dnes kupenu v lidli. Precitajte si uryvok... Uzasne presne ako pre nas, ktore sme dnes zazili novy zaciatok🙏🙏🙏🙏

4. máj 2022

@zuzinapipina Čítala som si to poobede a teraz pred spaním čítam zas. Cítim z toho živú, priam až hmatateľnú energiu. Fakt sila ⚜

4. máj 2022

@derdia úžasné 💜💜💜

5. máj 2022

@inezbrown ďakujem 🥰

5. máj 2022

@zuzinapipina dávam do pozornosti aj knihu dianetika - chystám sa ju kúpiť.

6. máj 2022

Dodám k článku ešte jednu podstatnú vec. Hojnosti je všade dosť pre všetkých, netreba sa nikdy báť nedostatku. Presvedčenia, ktoré ľuďom storočia vtlkali do hlavy sú nesprávny a toxický program.

7. máj 2022

@lulula1990 pozriem ďakujem 🥰

7. máj 2022

@motylikmotylik áno, strach, že keď ja budem mať viac, druhý budú mať automaticky menej, alebo, že všetko v našom živote si musíme zaslúžiť, tvrdo odpracovať, ach koľko ich je😅

7. máj 2022

Presne a výstižné napísané. Tiež sa tak snažím riadiť, lebo sme žili podobným štýlom. A napríklad moja mama sa nikdy nevydala. Bola som nakazená tým, že tiež tak dopadnem... A vydala som sa z lásky ♥️ U nás v rodine nikt nemá VŠ, nikto mi neveril, že to dám, zle som sa učila na strednej. A dala som to. Taktiež mám skvelé platenú prácu. Teraz som znovu na MD a chcem ísť ešte študovať, lebo zo zdrav. dôvodov nemôžem mať vodičský preukaz. A neviem ako to bude v našej práci ďalej, ale nebudem plakať, že sa niečo nedá. Len sa priznám, že sa musím ešte veľa učiť. Lebo napríklad neviem ako mám dcére vysvetliť keď jej niečo nechcem kúpiť. Vždy ako dôvod uvediem, že nemám peniaze aj keď mám. Tú frázu som žiaľ naučená a je pre mňa asi pohodlná. Ale vždy keď to vyslovím si spomeniem na svoje detstvo 🤦

8. máj 2022

Je to naozaj krásne a jednoznačne napísané, aby to vedelo každého povzbudiť …
Tiež mám podobný vek , ale už dlho sa riadim heslami:
“Každý sme si strojcom vlastného šťastia”
“Peniaze tu vždy boli a budú(keď treba, prídu vždy v správnej chvíli)”
“Za prácu sa netreba hanbiť ( nech je hocijaká ), hanbiť sa má ten, kto nerobí a lamentuje(sťažuje sa)”
“ Akej spoločnosti sa pohybuješ, taký si( ľudia majú tendenciu prispôsobiť sa)”
Dá sa žiť veru pekne, dobre, šťastne, treba si tak nadstaviť myseľ a pôjde to ľahko🤗
Veľa úspechov prajem na novej životnej ceste, už bude iba lepšie 😉

8. máj 2022

@kiara08 ja sa snažím používať, pozrieme ešte niečo iné, krajšie, užitočnejšie… alebo sa snažím prirovnať to k niečomu , čo mame už doma a že to doma vyskúšame… funguje to už 13 rokov a najstaršia si vie vďaka tomu dobre premyslieť či si to kúpi, a vie si mega našetriť na niečo čo chce, ale aj sa podeliť a druhých potešiť 😉

8. máj 2022

@kiara08 to je úžasné a silno moc držím ✊💜
Aj ja som si neni istá este celkom čím mam to,, nemám nato,,, nahradiť niečím iným, lepším, efektivnejsim...

9. máj 2022

@kennuliatko moc ďakujem ❤️ a ďakujem aj za radu, vyskúšam to určite 😊

9. máj 2022

Ahoj, ja uz mam sice 47 ale tiez som si presla transformaciou mysle a prezivala som to velmi zle dokonca s depresiami a strachom . Pisem preto, ze dakujem za tento clanok. Je vyborny. Vsetkych Vas pozdravujem a vsetkym prajem zivot bez predsudkov a bez klebiet ktore mi nicili dlho zivot.

9. máj 2022

Veľa ľudí sa stažuje na osud, že to kvôli nemu sa nemajú dobre. No pravda je iná. TY SI TEN OSUD. Ty si robíš svôj život. Ak máš nepriatela, tak to je určite kvôli tomu, že si to spravil TY. Ak niesy bohatá, tak TY si určite nič neurobila preto, aby si bola bohatá. Ak ta nikto nemá rád, lebo si INÁ, tak by si mala spraviť niečo dobré, čo by ich oslnilo. Sprav si svoj život taký, aký chceš . Nič ťa nemôže zastaviť. TY si totiž vätšia než všetky prekážky v celom tvojom živote. Až na smrť a choroby, ktoré sa nedajú liečiť. Ale stále je lepšie umierať s dobrým pocitom, že si mala skvelý život. To budeš potom rada, že môžeš ísť na odpočinok.
Prajem pekný deň. Fox_sk

9. máj 2022

@iva2010 ďakujem 🥰

12. máj 2022

@fox_sk ďakujem 🥰

12. máj 2022

Začni písať komentár...

Odošli