dia7
    17. aug 2022    

    #cvikla
    prosim o radu
    tie co si doma zavarate cviklu/repu ...
    robite si vlastny nalev ? alebo davate niekto aj nalev s deka .?
    a ako to chuti ..🙂
    mam tento rok vela a chcem skusit doma zavarit .🙂

    petruldo
    26. jan 2018    Čítané 2180x

    Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy

        Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.

    Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.

    Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.

        Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.

    Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:

    • Vysoký obsah – hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka, kaleráb
    • Stredný obsah – kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak, zemiaky
    • Najnižší obsah – cibuľa, paradajky, paprika, hrach, uhorky, kukurica

    Pre tie, ktoré preferujú čísla :

    • Vysoký obsah  NO3 - predstavuje hodnotu nad 1000 mg na kg čerstvej hmoty
    • Stredný obsah  NO3 - predstavuje hodnotu 250 mg až 1000 mg na kg čerstvej hmoty
    • Nízky obsah NO3 - predstavuje hodnotu pod 250 mg na kg čerstvej hmoty

    Faktory  zvyšujúce obsah dusičnanov
    Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.

        Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.

        Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V  skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.

    Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.

    Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.

    Pár rád na záver:

    • pozor na kombináciu potravín s vysokým obsahom dusičnanov
    • varom sa znižuje obsah dusičnanov v zelenine
    • pozor na skladovanie zeleninových príkrmov - špenát rýchlo schladiť a nikdy NEOHRIEVAŤ /pri izbovej teplote a ohrevom sa dusičnany rýchlo menia na dusitany/
    • dojčatám pri príprave mrkvového odvaru treba odstrániť stredovú časť mrkvy
    • zemiaky a ostatnú zeleninu variť bez šupky
    • cviklu varte ošúpanú a odrežte vrchnú časť buľvy pod listami a špičku
    • pri konzumácii surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov

    ZDROJE:

    http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/

    https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/

    http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/

    https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html

    chutne a zdrave brownies z pol kila cvikly! 🙂 v podani @ynett 🙂 receptik najdete v skupine - https://www.modrykonik.sk/group/7266/ pod zalozkami #cvikla #brownies 🙂

    dievcata este super info o #cvikla a preco je dolezite zaradit ju do nasho jedlnicka! 🙂 precitajte si! 🙂
    http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/cerv... viac o jej super ucinkoch najdete tu - https://www.modrykonik.sk/group/7266/

    #riofresh_sutaz_1 #cvikla
    Vyhlasujem prvú fotosúťaž! 🙂 keďže je tento týždeň fialový, bude fialová aj fotosúťaž! 🙂 Súťažíme o najvtipnejšiu fotku "fialového dieťatka"! (na fotke môj tominko, slúžiaci ako ukážkový príklad toho, čo sa stane keď si dieťa presadí "ja sáááám"!) 😉
    súťaž bude trvať až do nedele obeda! súťažíme o srdiečka! 🙂 v nedelu večer vyberiem tri fotky (každá dostane po 3 srdiečka) a každá suťažná foto po 1 srdiečku 🙂
    fotky pridávajte ako krátke správy s označením #riofresh_sutaz_1 #cvikla na svoj fotoblog a do skupiny S FRESHAMI RIO - žijeme zdravo (link tu- https://www.modrykonik.sk/group/7266/ )
    Už teraz sa neviem dočkať tých krásnych detských fialových tváričiek! 🙂 🙂