#cvikla
prosim o radu
tie co si doma zavarate cviklu/repu ...
robite si vlastny nalev ? alebo davate niekto aj nalev s deka .?
a ako to chuti ..🙂
mam tento rok vela a chcem skusit doma zavarit .🙂
Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy
Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.
Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.
Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.
Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.
Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:
Pre tie, ktoré preferujú čísla :
Faktory zvyšujúce obsah dusičnanov
Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.
Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.
Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.
Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.
Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.
Pár rád na záver:
ZDROJE:
http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/
https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/
http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/
https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html
chutne a zdrave brownies z pol kila cvikly! 🙂 v podani @ynett 🙂 receptik najdete v skupine - https://www.modrykonik.sk/group/7266/ pod zalozkami #cvikla #brownies 🙂
dievcata este super info o #cvikla a preco je dolezite zaradit ju do nasho jedlnicka! 🙂 precitajte si! 🙂
http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/cerv... viac o jej super ucinkoch najdete tu - https://www.modrykonik.sk/group/7266/
#riofresh_sutaz_1 #cvikla
Vyhlasujem prvú fotosúťaž! 🙂 keďže je tento týždeň fialový, bude fialová aj fotosúťaž! 🙂 Súťažíme o najvtipnejšiu fotku "fialového dieťatka"! (na fotke môj tominko, slúžiaci ako ukážkový príklad toho, čo sa stane keď si dieťa presadí "ja sáááám"!) 😉
súťaž bude trvať až do nedele obeda! súťažíme o srdiečka! 🙂 v nedelu večer vyberiem tri fotky (každá dostane po 3 srdiečka) a každá suťažná foto po 1 srdiečku 🙂
fotky pridávajte ako krátke správy s označením #riofresh_sutaz_1 #cvikla na svoj fotoblog a do skupiny S FRESHAMI RIO - žijeme zdravo (link tu- https://www.modrykonik.sk/group/7266/ )
Už teraz sa neviem dočkať tých krásnych detských fialových tváričiek! 🙂 🙂