lilianna1988
    Správa bola zmenená    23. okt 2019    

    Toto nevymyslis🙈🙈 krasny zivot s dvojickami😆😆takto vyzera ked ich rozdelim a venujem sa jednej.... A take krasne ticho to bolo😂😂vysledok este krajsi😆😆 fialova smolinka👭
    #kupanie #sampon #dvojicky #nenudimsa

    (3 fotky)
    nelinkabublinka
    17. jan 2017    Čítané 4926x

    5 tipov ako prežiť kúpanie bábätka bez ujmy

    Prvé kúpanie bábätka vyvoláva rozpaky. Očakávania sú rôzne a reakcie neisté. Ja ako prvorodička som so zatajeným dychom sledovala naučené grify sestričky z novorodeneckého, ktoré pripomínali chvaty Jackieho Chana. A to dcérke len oplachovala riťku pod umývadlom. Upokojovala som sa, že to určite zvládnem a v duchu som si prestavovala všetky tie videá s relaxujúcimi bábätkami s mľaskajúcimi bezzubými pusinkami, ako keď si dôchodcovia popravujú protézy.

    Prvé kúpanie u nás bolo peklo. Dom vyhriaty na „príjemných“ 27 stupňov, vo vaničke plávala ružová plastová žaba, ktorej sa cez brucho tiahol teplomer a ukazoval ukážkových 37 stupňov. Namiesto blaženého výrazu sa dcérka tvárila, akoby som z nej vyháňala zlých duchov a nie zvyšky smolky. Neskutočný plač. Opakoval sa večer čo večer, no klesal na intenzite. Postupne sme prišli na to, že aj 37 stupňová voda je málo, že podložka pod chrbátikom ju chladí a oveľa viac sa jej páči mať zanorené ušká. Postupne sme prišli na veľa iných drobností, ktoré z kúpania urobili príjemný rituál zavŕšujúci deň a nie strašiaka.

    Kým si povieme pár overených rád a postupov, ako eliminovať možné komplikácie, je potrebné si uvedomiť, že žiadne overené rady a postupy všeobecne nefungujú 🙂 Každé bábätko je iné a či už sa jedná o manipuláciu, teplotu vody či vyhriatie miestnosti. Jeho potreby sú individuálne. Kúpanie k dokonalosti vyšperkujete až overeným vedeckým postupom: pokus – omyl.

    Východiskovým stavom pre pokus číslo jeden môžu byť práve tie všeobecne známe overené rady a postupy starostlivosti o novorodenca:

    Pár čísel na úvod

    Voda by mala mať okolo 37 stuňov a teplota v miestnosti okolo 25. Kúpanie príliš nenaťahujte, stačí 5-minútová rýchlovka. Časom môžete dĺžku kúpeľa predlžovať. Všetko závisí od reakcií bábätka. Novorodencov sa neodporúča kúpať každý deň. Ich pokožka sa ešte spevňuje a každodenné kúpanie ju vysiluje, predovšetkým ak máte tvrdú vodu. Postačí im kúpeľ 1 - 2 razy týždenne.

    Všetko potrebné po ruke

    Kým sa do kúpania pustíte, majte všetko potrebné na dosah ruky tak, aby ste sa od bábätka nemuseli vzdialiť. Či už je vo vaničke, alebo na stole. Odbehnúť napríklad pre plienku alebo uterák môže mať fatálne následky. 

    Nezabudnite na atmosféru 🙂

    Nemusíte páliť vonné tyčinky, ani kúpať pri svetle sviečok. Stačí ak budete k tejto činnosti pristupovať s maximálnym kľudom, istými a jemnými pohybmi. Dieťatko ľahko vycíti neistotu a zbytočne ho rozladíte. Rýchlymi pohybmi by ste mohli zbytočne vydráždiť tzv. Moorov reflex a bábätko rozplakať. Niektorí odborníci dokonca radia vkladať bábätko do vody v plienke schúlené do klbka.

    Správny timing

    Ak vidíte, že je dieťa unavené a má samo osebe zlú náladu, ísť ho v takom rozpoložení ešte aj kúpať by bol pokus o rituálnu samovraždu. Predpokladám, že sa nezapotilo pri žiadnej fyzicky náročnej práci a jediná činnosť, ktorú treba poriešiť je tlačenie do plienky. Opláchnite zadoček vodou a kúpanie nechajte na ďalší deň.

    Masáž ako zlatý kliniec programu

    Po kúpeli môžete bábätko pekne vymasírovať, kozmetické prípravky vyberajte rozvážne, s ohľadom na potreby bábätka a predovšetkým na jeho vek.

    Aké skúsenosti máte s kúpaním bábätiek vy? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI a ja vás odmením srdiečkom. Stačí kliknúť sem.