baska_zet
    Správa bola zmenená    13. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #pouzitie

    Použitie esenciálnych olejov
    Poznáme 3 spôsoby použitia esenciálnych olejov. Inhalácia, povrchová aplikácia a vnútorné užitie. V dnešnom príspevku vám predstavím tieto 3 spôsoby podrobnejšie.
    ❗Upozornenie: esenciálne oleje treba používať vždy bezpečne, najmä čo sa týka použitia pri malých deťoch. Vždy je potrebné sa informovať o konkrétnom oleji a spôsobe použitia ❗

    Inhalácia
    Aromatické použitie sa zvyčajne vykonáva priamym vdýchnutím esenciálneho oleja, najčastejšie z dlaní alebo jemným rozptyľovaním pomocou difuzéra,aromalampy alebo napríklad aj parným kúpeľom. Aj jedna kvapka stačí na dosiahnutie terapeutických účinkov, keďže dokáže nahradiť v priemere 3-4 šálky rastlinnej suroviny. Táto metóda je rýchla, ľahká a aj ekonomicky výhodná.
    Difuzéry vytvárajú z esenciálneho oleja a vody jemnú hmlu, ktorá sa ľahko šíri vzduchom a zároveň ho čistí a zvlhčuje. Fungujú na základe studenej difúzie, pri ktorej nedochádza k zahrievaniu a znehodnocovaniu esencií. Dochádza k očiste vzduchu od patogénov a zápachu a zároveň k želaným účinkom na organizmus. Takto môžete prevoňať váš domov bez použitia toxických zásuvných modulov či sviečok na báze chemických vôní. Tú správnu vôňu si môžete namixovať z viacerých jednodruhových olejov tak, ako to cítite najlepšie alebo použiť dopredu profesionálne namiešanú zmes olejov.
    Parný kúpeľ je napríklad vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, nachladnutiach či upchatých dutinách a tiež je výbornou starostlivosťou o pleť. Pomocou pary a olejov sa pleť zvlhčuje a zároveň čistí do hĺbky.

    Povrchová aplikácia
    Pri priamom nanášaní na pokožku je vhodné oleje zriediť v kvalitnom ,, nosnom " oleji. Účinok esencií sa týmto krokom neznižuje, naopak, predĺži sa doba pôsobenia, zlepší sa vstrebávanie a zároveň sa pokožka ochráni. Riedenie olejov závisí od mnohých faktorov, od veku, daného problému, od sily esencie, je to veľmi individuálne, preto je vhodné sa o aplikácii týmto spôsobom poradiť. Oleje sa môžu aplikovať prostredníctvom masáže, obkladov či kúpeľa.

    Vnútorné užitie
    Niektoré oleje sa môžu užívať aj vnútorne, využitie nájdete napríklad aj v kuchyni. Najrozšírenejšie spôsoby vnútorného užívania sú ústne podanie,výplachy , dokonca aj rektálne užitie.
    Pre vnútorné použitie je najlepšie začať s najmenšou dávkou 1-2 kvapkami. Postupne sa dávka môže zvýšiť podľa potreby. Rozsah sa pohybuje v rozmedzí 1-5 kvapiek, denne by sa nemalo skonzumovať viac, ako 20 kvapiek . Nadmerné užívanie už neprináša úžitok a môže byť pre telo potenciálne škodlivé. Je lepšie užiť menšie množstvo kvapiek v jednej dávke a dávku podľa potreby opakovať každých 4-6 hodín.

    Ďakujem vám za váš čas. Toľko v skratke o esenciálnych olejoch . Odvetvie aromaterapie má mnoho využití, spôsobov, je intuitívna a zároveň konkrétna. Teším sa na ďalšie zaujímavosti, ktoré mám pripravené 🙂