ckatka
    26. nov 2021    Čítané 290x

    Po lopate (vol.3) - Moje dieťa stále nosí plienky (už má 18, 24,48...xxx mesiacov)

    Mám pre vás dve správy.

    Dobrú a zlú.

    Ktorú chcete prvú?

    Dobrá je, že drvivá väčšina zdravých detí, ide do škôlky /školy bez plienok aj bez toho, aby sa rodičia o to krvopotne  snažili. 

    Tá (pre niekoho) zlá je, že o tom, kedy sa dieťa odplienkuje, nerozhodujete tak úplne vy (ani vaša mama, svokra, či iné príbuzenstvo a kamarátky...), a nerozhoduje o tom tak úplne ani vaše dieťa (nie vedome). A nemá vôbec žiaden zmysel hnevať sa na dieťa, že nechce na nočník, alebo, že ma stále "nehody". 

    Nervové dráhy, ktoré zodpovedajú za to, že cítime, že sa nám chce vylučovať a zároveň to vieme kontrolovať a ovládať, dozrievajú OKOLO tretieho roku života. (Áno, okolo - znamená, že niekomu v 1,5-2 ale niekomu v 4-5. Vy síce dokážete dieťa mechanicky naučiť posadiť sa na nočník. A ono, keď tam bude dostatočne dlho a v správnom čase sedieť, tak sa tam aj vycika.

    ALE- tým preberate na seba zodpovednosť za vylučovanie inej osoby. A načo? Verte dieťaťu, že je dostatočne schopné a zrelé, aby sa cítilo. Ono vie, či mu treba cikať . A keď to bude cítiť, aj vám to povie. To, že vy budíte dieťa v konkrétnom čase aby sa vycikalo, NIE je odplienkovanie. Keď sa na to nezobudí samo, ešte nie je pripravené. Dovtedy nerobte zbytočný stres sebe ani jemu, dokúpte pokojne ešte balík plienok a majte pokojné  noci.

    Ďalšia vec. Deti sa učia napodobňovaním. Videli vás niekedy cikat do nočníka? Mnohé zdravé deti prejdú z plienky rovno na záchod. Pripadne chlapci odkukajú od otcov grify ako cikať postojačky a neocikať si spustené gate. 

    Ďalšia vec. Bábätko po narodení je vcelku schopné dávať nám signály, že ide vylučovať. Na tom je založená bezplienková metóda, a môžem potvrdiť, že funguje, aj keď som pri nej z viacerých praktických a organizačných  dôvodov nevydržala.

    Ide o to, že bábätko (vlastne akékoľvek mláďa cicavca, keď si všimnete,) pokiaľ má možnosť, nekaká si do hniezdočka. Ignorovaním signálov, ktoré nám naznačujú, že dieťa ide vylučovať, vlastne tieto signály potláčame a "naučíme" bábätko vylučovať do plienky. Všimnúť si to môžte na batoľatách. Keď idú cikať alebo kakať, odlezú za gauč, za skrinku, proste odídu kúsok z miesta, kde boli doteraz. (Pokiaľ nie sú pripnuté v kresielku alebo kočíku. Šatkujúce maminy tiež zrejme potvrdia, že bábo v šatke zostane nervózne a "chce ísť von", a potom zistia, že sa len pokakalo/pocikalo.).

    Čiže -prvých pár mesiacov "učíme" bábätko vylučovať do plienky...aby sme ho to o par mesiacov odúčali. Logické, hm.

    Záver - nestresujte. Plienky do 3r sú ÚPLNE v poriadku. A vôbec nevadí, že susedkina malá už od dvoch chodí bez (a mama nosí v kabelke dva náhradné outfity "pre istotu")  Pokiaľ máte pocit, že s vaším troj a viac ročným dieťaťom niečo nie je v poriadku, navštívte urológa. Nie mamu, kamošku alebo MK.