Chápem správne adopcii, pestúnskej rodine a profesionálnej rodine?

19. júl 2021

Ahojte,

som študentkou strednej školy a už dlhší čas ma zaujíma téma okolo adopcie.
Vždy mi prišlo lepšie si adoptovať dieťa ako len "vytvoriť" ďalšie. Samozrejme, adoptovať prípadne inak osvojiť dieťa by som chcela až tak za 10 rokov, keďže chcem ísť aj na VŠ, zamestnať sa, mať vlastné bývanie, partnera atď...
Chcela by som avšak vidieť, či týmto pojmom chápem správne.
Čo sa týka adopcie, tak adopciou sa zapíšu adoptívni rodičia do rodného listu, čiže majú rovnaké práva a povinnosti ako iní rodičia, ktorí si dieťa neadoptovali. Čaká sa dlho a asi je to dosť "neeticky" spôsob, pokiaľ nie ste neplodní, keďže tým vlastne zaoberáte miesto iným rodičom a dieťatko by bolo pravdepodobne aj tak adoptované.
Pri pestunstve nemáte také práva a povinnosti. Ak tomu chápem správne záväzky na dieťa máte len do 18. roku života, rovnako ako keby bolo v dedskom domove. Keby ma ísť napríklad na operáciu potrebujete povolenie súdu? Dajú sa dať do pestúnstva na čas aj deti, ktoré sú voľné na adopciu?
Do pestúnstva sú buď vhodné deti, ktoré si nikto nemôže adoptovať, keďže ich rodičia s tým nesúhlasia a udržujú si kontakt, hoci aj pohladnicami raz za pol roka. Prípadne majú nejaké zdravotné znevýhodnenie a sú väčšinou staršie. Je tu možnosť, že si ich zoberú späť bio rodičia (ale mala sanca). Ak sa 9 mesiacov bio rodičia neozvu, môžte požiadať o adopciu dieťaťa. Predpokladám, že rodičia majú o niečo väčší príspevok na dieťa ako pri adopcií (ale nie ako pri profesionálnych rodičov - tu kožu mať rodičia normálne zamestanie). Zaujímalo by ma, či je tu niekto kto má v pestunstve "zdravé" deti (môžu mať samozrejme napríklad dyslexiu a pod., Myslím také choroby, ktoré úplne ovplyvňujú jeho život ako napr. autizmus). Dokážete popri starostlivosti o tieto deti robiť a mať "normálny" život?
Profesionálni rodičia, sú rodiča, ktorí majú rovnaké deti ako pestúni. Majú to ako zamestnanie, keďže normálne pri tom robiť nemôžu. Podľa toho čo som čítala peniaze na deti sa pohybujú dokopy so všetkými príspevkami medzi 300-400€, čiže je to pre štát asi lacnejšie ako dedsky domov (ale asi to nepokryje náklady na dieťa). Rodičia nemajú a deťmi taký dobrý vzťah, keďže sa často striedajú a hocikedy si ich môžu zobrať pestúni alebo bio rodičia. Ale asi je to oveľa lepšie pre dieťa ako byť v DD a asi aj najtazsie pre prof. rodičov. Títo rodičia majú často vlastne deti. ČO som čítala tieto deti sú najproblemovejsie - myslím v profesionálnych rodinách (ak keď to bude asi tým, ze väčšinou si najstaršie).

Dúfam, že som týmto nikoho neurazila. Zaujímajú ma aj vaše skúsenosti a co som prípadne napísala zle. Tiež by ma zaujímalo, či je tu niekto, kto si adoptoval dieťa a neskôr to oľutoval a či je naozaj až tak veľa detí z detských domovoch zlých (pod tým myslím, ze utekajú z domu, berú drogy a rodičia ich nevedia zvládať aj keď mali top. výchovu).

Vopred ďakujem za všetky odpovede 🙂

autor
19. júl 2021

Tiež by ma ešte zaujímalo, či si myslíte alebo máte skúsenosti s tým, že adoptované staršieho dieťaťa je horsie, lebo sa nedá prevychovat

tecko28
20. júl 2021

Ja k tomu len tolko, ze nie je neeticke si adoptovat dieta ak mozes mat vlastne. Mam bio a mam aj adoptovane, presli sme riadne pripravou a cakali.A k adopcii starsieho- takych je minimum, skor surodenecke skupiny, alebo ponukane prave do pestunstva. A ano asi je to tazsie, tie deti nepochadzaju z idealneho prostredia

cezpat
20. júl 2021

Co ja viem, tak profesionalny rodic je zamestnancom detskeho domova, normalne ma za to plat a k tomu zrejme tie prispevky. Jednemu sa davaju hlavne surodenecke skupiny a do tychto rodin putuju hlavne najmensie deti, nie najstarsie. Cize byt profesionalnym rodicom znamena starostlivost o deti vo svojom domacom prostredi ako hlavny pracovny pomer. O detoch sa potom rozhodne, idu dalej adopcia, pestunstvo, navrat k rodicom... Podla mna dost tazka praca a hlavne 24h nonstop, s vynimkou dovolenky, kedy sa o ne postaraju v domove...
Rozdiel medzi pestunstvom a adopciou je ten, ze adopciou sa dieta stava aj pravne tvojim, pri pestunstve sa pokial viem staras o dieta do dospelosti, resp. dokedy nevystuduje alebo sa nieco ine neudeje. Cize dieta nie je pravne tvoje, mas ho len v starostlivosti. Dieta moze mat rodicov, no ti maju stale svoje "rodicovske prava a povinnosti". Pri adopcii im zanikaju...

Ak sa rodicia nejaku lehotu vobec neozvu, myslim, ze je to 6 mesiacov, dava teraz neviem ci detsky domov alebo socialna pracovnicka navrh na sud na osvojitelnost, cize, aby sa dieta stalo " pravne volnym".

A ano, v pestunstve su aj zdrave deti, jasne, ze najvacsie sance na osvojenie ma novorodenec, zdravy. So starsimi je to tazsie. Tam je uz aj riziko "problemoveho spravania" - nevies, z akeho prostredia pricjadza, co si zazilo, co ho naucili...

juliet86
20. júl 2021

ak ta tato tema zaujima skontaktuj sa s Navrat na ich stranke najdes infosky. existuju pestuni ktori normalne pracuju. poznam takych. dokonca aj profi rodicov co pracuju....

janetinka27
20. júl 2021

tiez si myslim, ze to nie je neeticke. ale je to samozrejme vec nazoru. nie kazdy plodny clovek sa musi rozhodnut podstupit tehotenstvo a vynosit dieta. niekto tuzi prirodzene dat domov a svoju lasku cudziemu dietatu a dovody mozu byt rozne. ano, dostalo by ju aj v inej rodine, ale dostane ju aj tu, pripadne pride takto aj k surodencom. nikto z nas totiz nema pravo na to dieta, v prvom rade ide o zaujem dietata, nie o zaujem ziadatelov. aj ked sucasne ide o naplnenie ich velkej tuzby, pretoze to dieta velmi potrebuju, potrebuju niekomu davat lasku, ktora v nich vyviera.

my sme tiez v procese adopcie, vlastne deti nemame a poradovnik je dlhy. takze kazdy jeden ziadatel pred nami pre nas predstavuje cakanie. ale nikdy som sa na to tak nepozerala. nikdy som nevnimala veci tak, ze je pred nami par, ktory uz ma vlastne dieta a my kvoli nemu cakame. kazdy, co sa rozhodol pre adopciu, musi mat v sebe to nejake "koliesko navyse" a to je schopnost milovat a prijat aj cudzie dieta. fandim vsetkym ludom, ktori sa takto rozhodli a to aj tym, ktori su pred nami. vsetkych nas spaja rovnaka tuzba.

autor
20. júl 2021

@tecko28 ďakujem za objasnenie, asi nebolo úplne vhodné pouzit slovo neetické, každopádne keď som nad tým ja premýšľala, tak ja by som si chcela adoptovať dieťa z dôvodu, aby nemuseli byť v decaku, lenže vtedy by som si asi nechcela adoptovať bábätko, ktoré by bolo adoptované aj tak

Ale keď nad tým premýšľam z hľadiska, že veľa ľudí, ktorí nemohli mať deti nikdy nerozmýšľali nad adopciou, ale išli do nej napríklad keď im opakovane nevyšlo umelé oplodnenie, tak je možno fakt obdivuhodnejsie (alebo neviem aké slovo použiť, nechcem nikoho uraziť :D ... Možno nepochopiteľnejsie) adoptovať si dieťa keď môžte mať vlastné.

jaga18
20. júl 2021

Tak v rámci možností ťa skúsim doplniť. 1. Adopcia, správne opísané.
2. Pestunstvo - tak tam je to trochu mylné. Práva a povinnosti vymedzi a presne definuje súd. Sú pestuni, ktorí sú zároveň aj poručnikmi dieťaťa, alebo súd určí poručíka, aby s každou záležitosťou nemusel súd rozhodovať. Väčšinou na prvom pojednávaní nechá porucnictvo na bio rodičoch, ktorí spravidla nespolupracuju a po cca roku žiada kuratela o určenie porucnika.
Potom s tým, že v 18tke končí starostlivosť, to nie je až tak pravda. Kým dieťa študuje, alebo aj nie, považuje sa za blízku osobu o ktorú sa ako rodič treba postarať, čiže aj po skole, jednoducho treba sa postarať aj ďalej.
Vo sa detí týka, môžu byť aj relatívne zdravé, aj viac či menej hendikepovane. Vo väčšine prípadov ide ci už o FAS, mentálnu retardaciu, poruchy priputania a vytvorenia vzťahu, deprivacia, ....
Samozrejme dá sa vychovávať a pracovať aj s takýmito deťmi, je to o osobnom nastavení... Treba veľké odhodlanie, dostatočné vzdelanie a podporu. S tým pomôže napr Úsmev ako dar alebo Návrat. Tu tak isto, ako pri adopcii platí, čím nižšie nároky, tým kratšia čakacie doba.
Pestun má nárok na opakovaný pestunsky príspevok plus opakovaný príspevok na dieťa plus rodinný príspevok a daňový bonus, až pracuje.

3. Profesionálny náhradný rodič, tak ten nemá takmer žiadne práva, iba povinnosti. Je zamestnancom CDR. O dieťati rozhoduje odborný tím CDR (sociálny pracovník, psychológ, špeciálny pedagóg, vedúci zdravotného úseku) pravidelne navštevujú dieťa v rodine a všetko konzultuju s PNR.
Podmienky pre prijatie do zamestnania ako PNR sú absolvovanie prípravy na profesionálne rodičovstvo, absolvovanie psychotestov a IQ testu, bytové podmienky.
PNR ma nárok na plat ako zamestnanec cdr. Plus, nárok na úhradu výdavkov na stravu dieťaťa (stravné niekde okolo 3€/deň) a uhradené výdavky na dieťa (oblečenie, lieky, drogéria, škol potreby atď...) vo výške cca 100 € na mesiac, ktoré každý mesiac vyúčtuje.
A zásadný rozdiel - PNR si dieťa nevyberá, ale je mu pridelené. Nerozhoduje ani o počte deti, aj o tom rozhoduje CDR. Môže mať 1 až 3 deti.

Hádam som trochu pomohla objasniť tematiku.

miriam439
31. júl 2021

Napíšem ti vlastnú životnú skúsenosť - už veľmi dlho ako slobodná, bez partnera som chcela mať dieťatko z detského domova.
Prešla som celou pripravou, žiadala som o pestúnstvo kvôli tomu, že som chcela dieťa čo najskôr (v našom kraji sa už vtedy čakalo na adopciu malého dieťatka viac ako 6 rokov).
Kým som bola v poradovníku, našla som si manžela, chceli sme mať vlastné deti, ale ja som stále plánovala, že aj tak si vezmem potom dieťatko z DeD.
No vlastné dietky neprišli, hoci lekári nenašli dôvod. A tak máme už 4 rôčky v pestúnskej starostlivosti krásneho chlapčeka (hoci som stále chcela dievčatko, potom aj manžel chcel dievčatko...).

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre