Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie

keziah
15. máj 2013

Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂

vavrenka
15. máj 2013

@keziah ahojcek, ja som ju skusala na sebe, lebo som mala v oragizme kvasinky a mala osm oapkovane mykozy bradaviek a cez mileko to slo do malej. musim povedat, ze hoci som ju drzala kratulilinko - 9 dni (dlsie som nevydrzala kvoli dojceniu a celkovom fyzickom stave), kvasinky mi na dlhy cas odisli a cuduj sa svete - moje dieta prestalo mat brusne koliky 😉 , ja osom si k tej diete samozrejme pridala obmedzenie cukrov ako takych, cize ovocia a sladkej zeleniny a mliecnych vyrobkov. a inak - perfektne mi travilo snad prvy krat v zivote maso. este som potom robila na dcerkine prve narodeniny odtial tortu - jablkovu a bola bajecna, fakt mnami. rada siahnem po tych receptoch, lebo viacere su naozaj chutne. a malu sme naucili aj na kyslu kapustu, takze v zime na nej frcala denno-denne- dokocna si ju aj sama pytala.

keziah
autor
16. máj 2013

@vavrenka dakujem za skusenost, ja som momentalne tiez na tejto diete-prechadzam uvodnou dietou, ale beriem to rychlo, lebo pri 2 malych detoch som na tak obmedzenej strave nejak nevladala a naviac som zacala stracat mlieko, takze uz od cca 9. dna pijem aj zeleninove stavy a mlsam mandlovy chlieb a je to parada, uz ma tolko netoci a mliecka je opat dost 🙂 Torta-to znie super, ja teraz zbieram inspiracie, lebo syn ma za 1.5 mesiaca piate narodky. Co si dala do korpusu miesto vajicka? Varene jablcko? Banan? Mne sa tie bananovo-mandlove chlebiky dost rozpadaju.
Inak uvodnu gaps som skusala aj so synom, ale nedali sme to 😖 bola som netrpezliva a zacali sme kratko po vysadeni liekov (akutne bral inhalacne kortikoidy a antihistaminika) a ucinok liekov nam asi "dobehol" 10 dni od uvodu (hoci som myslela, ze uz je "cisty"), nedoslo mi to hned, tak som ho este 8 dni trapila a vyradovala potraviny, nez som to vzdala a presli sme na plnu gaps.
Este nejake receptiky: ale sirup vymenit za med: http://www.syrova-strava.cz/news/ovoce-s-makem-...
A tu je tiez par zaujimavych inspiracii, su to vsak raw a nie gaps recepty, takze nie vsetky su gaps koser, vid hned ten prvy:
http://vitakucharka.blog.cz/

nensyke
16. máj 2013

Ahojte, u nás teraz najoblubenejšie jedlo je ,, Mortadela,, http://varecha.pravda.sk/recepty/mortadela-foto....

nensyke
16. máj 2013

Viete mi poradit, kde by sa dalo kúpit hrachovú múku?? Hrachová múka je výborná na pečenie chleba alebo pizze.

vavrenka
16. máj 2013

@nensyke viem 😉 , v bratislave v ruzinove je v retre bioobchod a tam ju maju.

vavrenka
16. máj 2013

@keziah tu torticku si uz presne nepamatam - robila som ju presne podla receptu z knihy - plnka bola nieco na sposob jablcneho pyre a korpus z mandli - mala to nejedla 😀 , ona nie je velmi na sladke, ale ja som si aj s navstevou dala poriadne. inak mam vynikajuce skusenosti s kolacmi bez akejkolvek muky, len s orechmi a vjaciami- omnoho viac su chutnejsie a kupodivu aj stravitelnejsie. ti, co nemozu vajicka - tak si namiesto nich davaju kukuricny skrob, ale to sa v gapse-ke nemoze, ale vacsinou je alergia na vajecny bielok a zltok sa moze a s tym sa aspon nieco da vykuzlit. inak, med a trstinova melasa posobia asi ako jedny z mala sladidiel v organizme zasadotvorne.
inak, dik, za odpoved, ma povzbudila, aby som sa ku gaps, aspon ciastocne, mam velke zazivacie problemy a do toho som tehu, takze je to bieda, ale oprasim knihu a pozriem, co by som mohla, lebo tie kombinacie su fakt lahko stravitelne a vyzivne.

nensyke
16. máj 2013

.

keziah
autor
16. máj 2013

@nensyke pizza z hrachovej muky? mozes prosim hodit recept?
@vavrenka viem, ktory myslis. inak videla som na nete aj napad na nepecenu variantu: mlete mandle s medom a bananom, nacapat to do formy, na to ovocnu plnku, pripadko nejaky orieskovy posyp hore a dat vychladit. joj a este z gastanov co vsetko by sa dalo vymysliet 🙂 😀
dievcata, ako upravujete mandle? namacate v slanej vode a potom este supete alebo robievate mandlovu mucku z nesupanych?
a ako riesite prilohy k masu? to je u nas najvacsi problem- po uvodnej diete synator nemoze mrkvu, brokolicu ani karfiol ani citit, teraz by sa stopal iba surovou uhorkou a surovou kapustou

A este taka zaujimavost, makove mlieko: http://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/makove-mleko...
a mrkvove chipsy: http://recepty.vareni.cz/pecene-mrkvove-chipsy/

nensyke
16. máj 2013

@keziah http://zivakultura.cz/2012/07/gaps-pizza/ tu som našla, ale ja to chcem doma troška prerobit.. 🙂, pridat radšej hrachovu muku..

nensyke
16. máj 2013

aj tu su dobré recepty, pár som už vyskušala.. http://www.masalladelgluten.com/

keziah
autor
17. máj 2013

@nensyke oj, to mi nerob, mne celkom aj obrazky stacia http://www.masalladelgluten.com/2011/09/nutella... 😀 😀
Co je to za rec, prekladas si tu stranku cez translator alebo jej rozumies?

nensyke
17. máj 2013

@keziah do prekladaču... ale tu su podobné recepty, ale na FB, pod názvom.. ,, recepty živé kuchyne,,

lucikan
28. máj 2013

@keziah
@nensyke ja sa akurat pripravujem na tuto dietu, kedze kojim nepojdem cez tie pripravne fazy (neodporuca sa to kojacim mamam) a starsi syn pojde aj cez pripravne fazy, zatial len citam a citam, je toto strasne vela co este potrebujem nastudovat, teraz chcem vybrat nejake dobre probiotika. Chcem sa vas spytat, ci viete nejake odporucit.

keziah
autor
28. máj 2013

@lucikan vraj najsambest su biokult gulocky http://gapsdiet.com/Bio-Kult_Probiotic.html
ja neviem, ci odporucam dobre, ale objednavat tamtie sa mi nechcelo, pogooglila som v ramci nasho trhu a vybrala som si colon dophilus a biopron (zlozenim velmi podobny a o nieco lacnejsi) a doplnam to este biogaia kvapkami-tam je zase celkom iny kmen.
Ja prechadzam cez uvodnu dietu aj napriek dojceniu, pac poslednych 5,5 roka som nonstop tehotna alebo dojcim a dojcit budem este mozno dost dlho a uz som mala naozaj potrebu urobit pre zmenu nieco aj pre seba- a tie die-off efekty trvali len 1,5 dna (silna bolest hlavy a 2. a 3. den rano zavraty) verim, ze mladeho som vtedy nepriotravila. Ale beriem to rychlo, lebo som nevladala.

lucikan
28. máj 2013

@keziah dikes za tip
Ja to tiez tak vnimam u seba, ze mam potrebu nieco pre seba urobit 🙂 to je pre mna ten motivator preco do toho idem. A ten prvotny dovod ako som na GAPS nadabila, je ze syn ma alergiu na mliecnu bielkovinu - skrz studium o tom som sa dostala k infoskam o GAPS. Pri GAPS mi zrazu kolieska do seba zacvakli a mam silny pocit zmysluplnosti celeho toho konceptu stravovania.
Kolko ti trvala taka ta pripravna faza, od prvej myslienky "idem do toho" az po realne nabehnutie na dietu?

keziah
autor
30. máj 2013

@lucikan nam vo food detective (test na potravinove intolerancie) vysli u syna silne neznasanlivosti na vsetky lepkove obiloviny, tak sme vysadili lepok a zacala som hladat sposob stravovania bez peciva-nechcela som klasicku bezlepkovu dietu s tymi vseliakymi podozrivymi nahradami chleba. Najprv som citala o paleo diete, ale gaps mi pripada premakanejsia. Bez peciva sme fungovali asi mesiac, potom sme presli na plnu gaps a asi po 2-3 tyzdnoch sme zistili, ze existuje cosi ako uvodna dieta, tak som so synom zacala s tou, ale ja som nemala dostatocnu motivaciu a okrem toho bol pre mna VELKY problem vyradit aj pecivo aj sladkosti, takze som sa stale prejedala sladkym, az to hranicilo s posadnutostou, tak som si povedala dost a nabehla som na uvodnu dietu. Musela som to ale spociatku vziat velmi rychlo- zacalo sa mi stracat mlieko a nevladala som doma s detmi fungovat-takze prve tri fazy som dala za 8-9 dni a co najrychlejsie som nabehla na zeleninove a ovocne stavy a mandlove pecivo, potom to uz slo v pohode. Inak som uz 27. den na intre, ale nejaky pozitivny efekt stale nevidim, sennna natcha mi zacala asi pred 3-4 dnami ako obvykle v sezone. Je mozne, ze som zaviedla nieco, co mi skodi a neprejavilo sa to okamzite a ja uz netusim, co by to mohlo byt.

narantuja
30. máj 2013

@keziah ja myslim, ze to, zda muze mit gaps efekt na alergii je videt az pozdeji. Podle toho, co jsem cetla, tak napr reakce na mleko ustoupily nejdrive po 6 az 9 mesicich diety.

keziah
autor
30. máj 2013

@narantuja dakujem. ja som celkovo v rozpakoch, ze ake priznaky mam vlastne sledovat, pac travenie mi funguje bez zjavnych problemov nepretrzite a zostat v 1. faze, kym mi senna natcha nepominie by bola asi samovrazda. na druhej strane v zanetinom dennicku autorka pise, ze sa neposunula do dalsej fazy, lebo jej kvaplo z nosa, vid: http://zivakultura.cz/2013/03/den-7-treti-faze-...

keziah
autor
30. máj 2013
keziah
autor
30. máj 2013

@lucikan jej, akurat son nasla biokult aj u nas http://www.moje-travenie.sk/obchod/action/produ...

narantuja
30. máj 2013

@keziah v pripade kapani z nosu slo u autora prispevku o jev neobvykly, mozna souvisejici s cistenim tela v ramci intra. Zatimco u tebe, jestli jsem to spravne pochopila jde o to, ze ti zacala kazdorocni sezona. Obema vam tece z nosa, ale priciny mohou byt ruzne a v tvem pripade to s intrem nemusi souviset.

Bezne by se melo postupovat tak, ze se clovek vrati zpet do faze intra predchazejici fazi, ve ktere se objevily problemy.

lucikan
30. máj 2013

@keziah super, dik za link 🙂

lucikan
30. máj 2013

@keziah tiez z toho , co zatial citam, mi to pride ze tej sennej nadchy by si sa zbavila az casom, ako pise @narantuja

Aky stary je tvoj syn, co je na diete? Nas ma 2,5 roka a teda netesim sa na to, ako na tu dietu prejdeme. Este stale sa ale len pripravujeme. On je bezlepkovy zatial tri dni 😅 , aspon pomalicky takto. Problem je ze je navyknuty na kase, momentalne ma iba psenovu. Ale pruser je, ze vidim ako si ju pyta, coskoro po hlavnom jedle, lebo proste v hlavnom jedle nemal ziadny uhlohydrat. Ako toto zmaknem, este netusim. Ake to je u tvojho drobca?

Mam jednu otazku, co mi vrta v hlave a zatial som sa nedopatrala odpovede: preco je bezpecne pre kojacu zenu ist rovno na plnu dietu ale ist na intro je nebezpecne. Lebo k die-off musi nevyhnutne prist ked sa prestane s obilninami a to je predsa to najvacsie riziko pre dojcene dieta. Alebo mi nieco unika?

Ja teraz luskam tuto stranku: http://gapsdiet.com/Home_Page.html

lucikan
30. máj 2013

Robila som ghee vcera ale nie som si ista vysledkom. Teda konkretne nemozem si byt uplne ista, ze pri cedeni sa mi nedostala ziadny srvatka do tej tukovej casti a teda to nemozem ponuknut synovi (ma alergiu na mliecnu bielkovinu). Tak som zacala trochu kukat videa na youtube a vidim ze tam to ludia uplne sialene prevaraju, peni im to a pritom v knihe sa odporuca len v rure to mat. Tak teraz neviem, musim viac pokukat tie videa a uvidime, mozno najdem sposob ako to dobre prefiltrovat. Mate niekto skusenost?

narantuja
31. máj 2013

@lucikan co je bezpecne pro kojici zenu a co neni, jsem sice nikdy nezkoumala, ale rozdil mezi intrem a plnou dietou si predstavuji asi jako rozdil mezi tim, kdyz cernou skladku odpadu likviduji 3 chlapi s lopatou anebo tezka technika, co je rychlejsi?

Intro ma mnohem radikalnejsi dopad na likvidaci patogenu nez plna dieta a s tim souvisi take intenzivnejsi die-off, vyssi naroky na detoxikacni systemy organismu atd. Navic zacatek intra je jen o vyvarech, zelenine a bilkovinach, az pozdeji se pridavaji pomalu ovocne stavy a teprve na konci ovoce. Kdyz to prezvykam selskym rozumem, tak nejaky cas je mene rychlych zdroju cukru a take vlakniny, protoze zelenina je zpocatku jen varena. To oboji se spolu s absenci orechu a lustenin, ktere patri az do plne diety, podili na tom, ze intro je hladove, k zasyceni je potreba casto i vice nez 5 porci denne. Takze pokud se uvadi, ze pro kojici zenu je bezpecna plna dieta, tak mi to pri zvazeni vyse uvedeneho, dava smysl, vcetne toho, ze intro rozhodne neodpovida obecnemu pozadavku na pestrou stavu kojici zeny. Nehlede na to, ze na intru dochazi rychle k hmotnostnimu ubytku a toto se kojicim take nedoporucuje.

keziah
autor
31. máj 2013

@lucikan moj syn ma coskoro 5 rokov a vlastne pre nas plna gaps nebola nejaka obroska zmena-akurat teda, ze mu nemozem dat pecivo. On ma velmi rad ovocie, zeleninu, maso, zltky a kyslomliecne produkty (par krat som ich na 2 tyzdne vyradila a nevidela som ziadny rozdiel) a miesto chleba teraz jedava mandlovy chlebik nasladko (peciem s bananmi, lebo vajecne bielko by nemal). Chyba mi ale strasne, ze mu nemozem proste namazat chlieb pomazankou, skusila som davat natierku (zltko s ghee alebo bryndza s ghee) na kolieska uhorky, ale nemalo to uspech. Na intre to bolo trapenie, prave kvoli tomu, ze som mu odopierala surovu zeleninu a ovocie a polievky mi zacal rychlo odmietat.
Ohladne ghee- ja som to robila podla navodu v knihe, ale nepaci sa mi pri tom velka strata masla-kopec ho porozlievam pri prelievani a okrem toho aj cast na dne musim vyhodit spolu s tou bielou tekutinou. Zatial najlepsie ghee sa mi podarilo spravit tak, ze som ho roztopila v pekaci v piecke (odkedy sa roztopi, tak ho mam cca hodinu na 100 stupnoch), potom som nechala v chladnicke stuhnut, mliecna bielkovina nestuhne-zostane dole pod maslom ako biela voda, takze som urobila do ghee dieru a tekutinu som vyliala. Potom som ghee este vylamala von do hrnca, este raz zahriala na ohni -nejake zbytky toho bieleho sa vyzrazali na povrchu, tie som pozbierala a zostalo mi krasne ciste ghee. Teraz naposledy som to spravila uz bez toho druheho zohrievania s tym, ze pre syna je bezpecnych cca 90 percent ghee- vrch a akurat to, co je naspodku nadoby je nie je celkom ciste, to zjem ja.

keziah
autor
31. máj 2013

@narantuja ten vahovy ubytok na intre mozem potvrdit, ja som zhodila cca 2-3 kg za tych prvych 9 dni, sla som z 54kg na 51 (a to som sa nadejala, ze na tych tucnych vyvaroch priberiem).

lucikan
1. jún 2013

@narantuja ano toto vsetko sedi, nemyslim si ze by som vobec bola schopna dat intro dietu vzhladom na vykon ktory musim podavat - to jest denno denna 14hodinovka okolo dvoch malych deti. Najviac mi ale ide o ten die-off ucinok, zatial mam pocit ze je to v podstate nepredvidatelne, co sa udeje a skratka sa bojim mat ten sajrat v mlieku.
Ty si na diete? Ako dlho?

lucikan
1. jún 2013

@keziah celkom dobry napad nechat to tam a dat synovi len ten vrch. plus to necham nabuduce dlhsie v rure.
Ja som medzitym zistila, ze reagujem zle na mliecne veci (vyradila som mliecne na tyzden kvoli mladsiemu, ktoreho dojcim, lebo mal suchy flak na nozke, flak ostaval tak som si povedala ze skusim nieco mliecne a nebolo mi dobre). Takze cistotu toho ghee co mam doma budem vediet pekne odsledovat aj na sebe.
Jo a este sa ta chcem spytat na to, ci ti syn zje dost toho vyvaru (teraz myslim ozaj len tu vodu). Ako to prijal? U nas doteraz sa polievky jedli tak, ze syn mal vzdy hlavne huste.

Piekla som dnes podla knizky bananove muffiny a je to bozska vec. S mandlovou mukou, su uplne uzasne.

keziah
autor
2. jún 2013

@lucikan u nas mal mladsi syn v zime ekzem asi 2 mesiace-na lickach a brade a ja som uz pomaly isla umriet po tuzbe za normalnym jedlom, brutalne som okresala nase jedalnicky, zapisovala som si kazdy den, co sme zjedli (vacsinou stale to iste), ekzem sa pocas dna menil kazdy jeden den, takze som stale nevedela, ci sa zlepsujeme alebo nie, bola som na prasky z toho, ze sme sa nemohli normalne najest a ja som stale nevedela najst problem
potom starsi syn zacal byt vela chory, nemala som na mladsieho cas ani mu dat veceru, dobiehala som to castejsim dojcenim, na dietu som sa uplne vykaslala a vies co? ekzem sa mu celkom stratil. syncek v case ekzemu frcal skoro stale na bezlepkovych, doma varenych kasiach-pohankovej, psenkovej, ryzovej, lebo to nie su oficialne alergeny, tak ma nenapadlo podozrievat aj tie nestastne kase.
mne starsi syn vobec nezje vyvar, ani ziadnu polievku, ale jemu sa sprotivili asi po 2-3 dnoch na intre.
ved husta polievka nevadi, ci? vo vyvare uvar zeleninu, prihod uvarene maso, rozmixuj a bude to huste dost 😀