Homeopatiká a veriaci ľudia

1. feb 2022

Ahojte, otázka bude smerovaná skôr na veriacich ľudí.. prečo veriaci neuznávajú homeopatiká ? Som tiež veriaca, ale toto nejako absolútne nechápem ..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
777januska777
1. feb 2022

Homeopatika sú biela mágia, ktorá funguje, ale nie je od Boha. Veriaci žiadnu mágiu neuznávajú. A ani vedecky to nie sú normálne lieky, keďže homeopatiká nie sú skutočne funkčné lieky a prípravky. To máš ako keď máš lentilky a budeš tvrdiť, ze s nimi vyliečiš rakovinu.

yoxinka
1. feb 2022

Ja keď počujem slovo homeopatiká, vždy si spomeniem na toto:

https://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0


😂😂😂
Keď sa chceš liečiť homeopatikami, pokojne užívaj vodu s cukrom, má to rovnaký účinok a je to lacnejšie ;).

autor
1. feb 2022

@viestta fakt? Mne aj v lekárni dali homeopatiká, len som ani nevedela že sú to homeopatiká, len sestra mi povedala že to je zlé a neviem čo 😃
@777januska777 ďakujem za odpoveď 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
1. feb 2022

... no ak mas stresujuci rozvod a dali ti v lekarni na ukludnenie sedatifPC, tak neries .... ani jedno, ani druhe ...

stanulienkat
1. feb 2022

Mne je smiesno ako tzv veriaci hovoria o magii a kazda druha mamicka ma na dietati cervenu snurku.😄

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaron
1. feb 2022

Z môjho pohľadu ako veriaceho sú pre mňa základné fakty vedy v súlade v súlade s vierou. Čiže ako veriaci neodmietam fyziku, chémiu, biológiu atď. (Vnímam Boha ako stvoriteľa prírodných zákonov). Verím tiež, že môže niečo presahovať aj prírodné zákony - nazývam to vtedy napr. zázrak, Boží zásah.
Pri homeopatii je však problém pre mňa v tom, že sa to často propaguje ako vedecký odôvodnené, pričom však tie argumenty podľa mňa v skutočnosti nie sú vedecké, ale skôr "pavedecké" a hraničia už skôr s metafyzikou, ezoterikou a pod.
Pri modlitbe sa napr. nesnažím to nejako vedecky zdôvodniť, vymýšľať nejaké nové prírodné zákonitosti a pod. Je to jednoducho nadprirodzená záležitosť a buď to človek príjme alebo nie, verí alebo neverí. V homeopatii sa však podľa mňa niečo nevedecké snaží vysvetliť na vedeckých princípoch, pričom je to vedecky veľmi otázne...
V podstate mám k tomu podobný postoj ako neveriaci. Rozdiel akurát môže byť, že veriaci pripúšťa aj nejakú vyššiu nadprirodzenú moc. A ak by náhodou predsa len homeopatická v nejakých prípadoch fungovali, mal by sa pýtať, že na základe akej moci, akého princípu.

jaron
1. feb 2022

@stanulienkat tak asi je rozdiel byť veriaci a byť poverčivý... 🙂

stanulienkat
1. feb 2022

@jaron u veriacich sa to nevylucuje. Slepo veria kazdej hovadine.

autor
1. feb 2022

@mandala77 haha, nie, ani som tému necitala, čisto náhoda 😃
@stanulienkat no ja veru nie, to je ďalšia vec čo môj mozog neberie 😃
@jaron ďakujem za názor 🙂

jaron
1. feb 2022

@stanulienkat no ľudia sú rôzni, ale objektívne skutočná viera vylučuje poverčivosť. Dokonca sú v protiklade – dôvera v milujúcu bytosť, ktorá človeka sprevádza, vedie, miluje... a povera v rôzne zoskupenie okolností a ich vplyv na môj "osud". Dôvera v osobného milujúceho Boha by mala dávať silu na prekonávanie prekážok a okolností, povera vedie (alebo vychádza z🙂 skôr v bezmocnosť, strach, ustráchanosť, neslobodu, vo vieru v silu vecí...
Jednoducho čím viac naozaj človek dôveruje Bohu, tým menej má dôvod byť poverčivý.

pink_lady
1. feb 2022

Při homeopatikach pomahaju tie pridavne látky (nejake extrakty bylin) co su v lieku, nie ta 1 molekula "ucinnej" látky na 1.5l roztoku.

vanda323
1. feb 2022

@jaron Tak veriaci by nemal byť ani poverčivý ....

jaron
1. feb 2022

@vanda323 áno, nemal, ako som písal. A samozrejme poverčiví bývajú aj "neveriaci". (samozrejme pojmy veriaci/neveriaci sú veľmi široké).

zuzliq
1. feb 2022

Cirkev neodmieta homeopatiká, je o tom aj usmernenie na stránke KBS. Podmienkou ale je, že človek to berie ako obyčajný liek, nie mágiu.
My homeopatiká nepoužívame. Pri registrácii nemusí výrobca predkladať žiadne štúdie a dôkazy, že liek funguje. Naopak, musí predložiť dôkaz, že v lieku žiadna účinná látka nie je a jedná sa ozaj len o cukrík. Teda platíš draho za placebo efekt.

lucianak
1. feb 2022

Z vlastnej skusenosti homeopatii verim. Synovi nepomohli ziadne lieky, kremy, maste.... nic. Len homeo 😉 a veriaca som

lucia147852
1. feb 2022

V lekárni často označujú za homeopatika aj bylinkové lieky, tie sú úplne v poriadku aj z pohladu viery. Homeopatika ako nariadená voda s okultnou prímesou sú z pohľadu viery zle, kvôli mágii. Úprimne, homeopatika sú blbosť aj pre veľa neveriacich 😅

ailiba
1. feb 2022

Biela mágia? No, pokiaľ viem, tak sú tam stopy... Žiadne cary. Ale nebude to len o viere, lebo starká brala homeopatiká (ona ani nevedela, čo berie), ale musela prestať, lebo jej rozhodlo výsledky krvi (ohľadne zrazanlivosti).
Synovi som dávala na ranny soplik a pomohlo.

ziarifka
1. feb 2022

V škole sme na prednáškach mali rôznych zahraničných vedcov. Raz to jeden fyzik vysvetľoval tak, že sami homeopati už tvrdia, že liečivý účinok homeopatik je zabezpečený cez energiu vody. Účinná látka zanechá vo vode stopu a ta stopa sa potom riedi, duplikuje a tak.

Homeopatiká nie sú placebo, účinkujú na zvieratá a na deti. ALE! Nedá sa to reprodukovať. Ak farmaceutická firma vymysli paralen a dá ďalším firmám recept, všetci vedia vyrobiť ten istý paralen s rovnakým účinkom. U homeopatik to neplatí. Ak vedec dostane manuál ako homeopatikum vyrobiť, nikto nedokáže vyrobiť liek, ktorý funguje. Ale ak vedci dostanú od homeopatov hotové homeopatikum, to už funguje.

Oni tvrdia, že vo vode ostáva stopa účinnej látky. To je pravda, ale životnosť takej stopy je menej ako sekundu. Aby to účinkovala,ako oni tvrdia, musela by si účinnú látku nariediť, zabaliť, dopraviť do lekárne, kúpiť, užiť a zo žalúdka by sa ti musela dostať k cielovemu miestu za menej ako sekundu.

Homeopatiká fungujú, ale vedecky sa nedá preukázať ako. Oni tvrdia, že sú to energie.

Energie sú bio, žiadna fuj chémia, takže wau, hit. Cirkev je opatrná, nevieme zdroj energie a ani jej pôsobenie na našu dušu. Z pohľadu spásy duše a večného života je úplný nonsens riskovať, že si zachraňujem dočasné telo pomocou Nepriateľa.

lucylka25
4. feb 2022

To je blbost ze veriaci neuznavaju homeopatika, na celom svete sa ludia liecia homeopatiou, sam papaz Jan Pavol II. mal svojho vlastneho homeopata. Napriklad v Thajsku vyrabaju homeopatika mnisi v klastoroch. To iba na Slovensku je to taky divny fenomen. Vo svete vztah homeopatie a nabozenstva nikto neriesi. Pozrite si napriklad toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=rq0ziwNd7n8