Struma - štítna žľaza

kacorsita
12. máj 2019

Ahojte,najde sa tu niekto,kto ma skusenost sk strumou (uzlinami) na stitnej zlaze? Je niekto komu uzol zmizol po nejakej alternativnej liecbe? Som zufala uz z tejto mojej sz,neustale punkcie a strach z vysledkov 😢

floretine
12. máj 2019

Alternatívna liečba nepomáha. Ak máte uzol a často vám robia punkcie, je logické navrhnúť extrakciu štítnej žľazy (tkanivo je už aj tak zrejme nefunkčné) a do konca života substituovať hormóny vo forme tabletiek.

kacorsita
autor
14. máj 2019

@floretine dakujem za info.od osetrujucej lekarly som dostala info,ze niekomu uzol zmizol....moze to byt aj nahoda ale mozno aj nejaka alt.liecba,teda ja tomu verim 🙂
Operacia momentalne neprichadza do uvahy,kedze mam doma 3m babo :( preto skusam aj touto formou pomoc...

floretine
14. máj 2019

@kacorsita ja neviem, koľko vám už robili tých punkcií, ale ak ich bolo už naozaj viac, tak to nie je rozumné - tkanivo je tým len viac dráždené a má sklony k viac zápalom - čo môže viesť v konečnom dôsledku ku vzniku uzlov. Operácia to nie je ťažká, o pár dní ste fit, takže keď vám dietko trochu podrastie, určite by som uvažovala týmto smerom. Uzly miznú skôr náhodou, keď ich telo samé rozpozná a rozhodne sa ich odstrániť, ale vy neuvádzate akú poruchu štítnej žľazy máte. Keďže ale máte strumu, čo je zväčšená štítna žľaza a je to len sprievodným znakom nejakej poruchy štítnej žľazy (žiadne uzliny), tak predpokladám, že máte buď autoimunitný zápal so zníženou funkciou alebo naopak zvýšenú funkciu štítnej žľazy. Beriete nejakú hormonálnu liečbu?
Rakovina štítnej žľazy nie je žiadna sranda. Preto by sa uzly mali brať vážne a nemali by ste strácať čas alternatívnou medicínou.

kacorsita
autor
16. máj 2019

@floretine vy budete asi doktorka predpokladam,ked mate takyto prehlad velky 🙂
myslim ze sz je vporiadku,nie som si ista ale...podla dokladov sa jedna len o netoxicka struma nodosa bilat. ,podla nalezu tsh v norme a t4 na hranici. Verila som ze sa to da aj alternativnou liecbou znicit :( predsa je operacia sz velke riziko co sa tyka hlasiviek :( ale ine mi teda asi neostane,pockam kym maly podrastie a vlezem pod noz...acchh dakujem ale za info

floretine
16. máj 2019

@kacorsita pracujem v oblasti klinickej diagnostiky a sama mám poruchu štítnej žľazy
Netoxická znamená, že je to tzv. studený uzol - teda že nie je hormonálne aktívny. To ale neznamená, že je nezhubný. Zhubným sa časom môže stať, aj keď vám teraz vyšla punkcia negatívne. Určite by som to sledovala naďalej, prípade konzultovala aj s iným endokrinológom. Kedysi to bol celkom veľký 4 hodinový zákrok, presne kvôli hlasivkám, ktoré sú blízko, ale teraz sa to robí za 40 minút laparoskopicky a je to dosť bezpečné. Na Slovensku sa tým zaoberajú dosť myslím v Ľubochni, tam sú dosť odborníci a potom v Banskej Bystrici robia tie miniinvazívne zákroky, po ktorých ostávajú aj minimálne jazvičky. (ja žijem v zahraničí, takže slovenských lekárov veľmi odporučiť neviem)
Ono už len to, že sa vaša lekárka rozhodla pre punkciu znamená, že na ultrazvuku si nebola nezhubnosťou tých uzlov celkom istá. A opakované punkcie tiež niesu úplne riešenie, takže je to na zváženie.

corin
7. dec 2020

@kacorsita Ahoj, môžem poprosiť radu? Som z východného Slovenska a lekárka mi odporučila operáciu ŠŽ (môj uzol tento rok dosť narástol)... a bola taká "milá", že výber nemocnice nechala na mňa. Som za laparoskopicku operáciu, ale po preskúmaní stránok košických nemocníc som sa nedopatrala, či to v niektorej robia (asi skôr nie). Kde najbližšie KE by si mi odporučila ísť? Vopred ďakujem.

corin
7. dec 2020

@floretine Vlastne predchádzajúca otázka je asi skôr pre Teba 😉
Ale rada poteší od kohokoľvek, keďže momentálne netuším, kde začať.

heki12
4. máj 2021

@corin Dobry den v Kosiciach - v Saci operuju