Hormonálna antikoncepcia - za a proti

27. jún 2022

Rozmýšľam nad hormonálnou antikoncepciou. Áno či nie? Rozmýšľam hlavne kvôli tomu aby som nemusela riešiť prezervatívy či prerušovanú súlož, no na druhej strane sú jej vedľajšie účinky.

ivs97
27. jún 2022

Ja som brala antikoncepciu 5 rokov, žiadne vedľajšie nasledky som nemala.. Vysadila som ju a za 3 mesiace som otehotnela bez problémov, mam krásneho synčeka ktorý je úplne zdravý. Podla mna antikoncepcia ANO.

diamond007
27. jún 2022

Pozor na trombozu z nej.

janinah
27. jún 2022

Nie.

janickacrazy
27. jún 2022

Za mňa nie. Brala som a mala som stále nejaké zdravotné problémy a chuť na sex nulová. Ale nepíšeš, či už máte deti alebo nie. My sme to brali tak, že keby sa náhodou niečo stalo, tak to zvládneme.

cecilia29
27. jún 2022

Za mňa nie. Ani z hľadiska ekologického - všetky tie hormóny si cikame do vody, už aj ryby majú zdegenerovane pohlavné orgány , k tomu veľa nežiadúcich účinkov pre teba (napr tromboza je skutočne nebezpečná, a to ešte keď sa k tomu pridá kovid), ja som aj veriaca čiže už za mňa HAK úplná stopka.

katulienkax
27. jún 2022

musis zvazit co je pre teba horsie, ci nezelane tehotenstvo alebo tu spominane vedlajsie ucinky. Ja uz ziadne dalsie dieta nechcem, pre mna je preto prijatelnejsia antikoncepcia. Tym zenam co je jedno ci maju 2 alebo 5 deti zvolia prerusovanu suloz 😉

euka210
27. jún 2022

Nie...je to humus, rozvrati ti to hormonalny system, menstruacia je umelo navodena znizenim davky hormonu...

nenne9
27. jún 2022

Brala som par mesiacov, nikdy viac.mala som tazke depky, sex nula bodov, zle spomienky na to obdobie

lentajeho
27. jún 2022

Beriem antikoncepciu 5 rokov a som spokojná nikdy by som nemenila. Samozrejme mi zobrali krv aby vedeli ktorá je pre mňa vhodná, ja som nikdy problém nemala s nežiaducimi účinkami.

autor
28. jún 2022

@cecilia29 z akého dôvodu je pre teba stopka pri HAK ak si veriaca? zamýšľala som sa nad tým pretože aj ja som veriaca. HAK zahustí hlien kŕčka maternice aby spermie nedokázali oplodniť vajíčko alebo upravia ovuláciu ale lekár povedal, že HAK v žiadnom prípade nezabíja počatý plod. Teda nie je jedno či v manželstve používajú manželia HAK alebo prezervatívy či prerušovanú súlož? Dokonca aj keď praktikujú Billingsovú metódu s cieľom, že budeme spolu spať len v neplodných dňoch lebo nechceme dieťa nie je to to isté? Keďže úmysel nemať deti je pri všetkých možnostiach? Nie je to útočná otázka pretože mňa ako veriacu zaujíma tento názor keďže si napísala, že ak kvôli tomu, že si veriaca.

cecilia29
28. jún 2022

HAK podľa vedomosti čo mám - má aj abortivny účinok (okrem toho čo si písala). Teda ak náhodou dôjde k oplodneniu tak zabráni uhniezdeniu vajíčka. Ale v Tom ktoré z dostupných HAK majú tento účinok a či všetky by určite poradil pro life doktor alebo lekárnik . Taký ktorý nieje pro life naladený sa nad tým ani nebude pozastavovat. Ale určite je tam abortivny efekt. A ty teda nevieš či zabrala vo fáze zastavenia ovulscie alebo zabránenia uhniezdenia. Ja celkové by som si u nedala už kvôli tomu že toto nepovažujem za liek - lebo je to niečo čo nabúra môj vlastný fungujúci hormonálny systém. Ak praktizujes prirodzené metódy plánovania rodičovstva ako veriaca tak dávaš Bohu možnosť zasiahnuť do tvojho života niečim čo možno ty neplánuješ, ale On ano, a zadarí sa zdanlivo aj v neplodnych dňoch. Aj tá abstinencia v tých plodných dňoch má vyznam , niečo ako piatkový post od mäsa. Ale určite môžeš používať bariérovu ochranu pri zdravotných problémoch, kedy jednoducho nesmieš otehotnieť.

nevenka
28. jún 2022

@cecilia29 ano, ja som takto otehotnela tretikrat, ovulacia sa mi posunula o 6 dni skor, ale ja som podcenila hlien, bola tam aj tato moja chyba. A stvrtykrat som otehotnela po prekonani covidu, v neplodnych dnoch. Ako zazrakom, upravila sa mi hyperfunkcia stitnej zlazy, mohla som vysadit lieky, ktore sa nemozu v tehotenstve. Dufam, ze to je naozaj milost od Boha a pevne verim, ze vsetko je tak, ako ma byt. Ze je to dobre pre nas. Hoci to je a bude narocne, to viem.
No a HAK som brala ako mlada asi pol roka, ale tiez som mala problem s chutou na sex, zavodnovala som sa, urobili sa mi hrcky v prsiach, bola som nervozna, uplne mi to zmenilo psychiku. Za mna nie.

autor
29. jún 2022

@cecilia29 jasné chápem.. mne gynekológ povedal, že tento účinok (abortívny) nemá. Ja mám momentálne dieťa ale aj zdravotné problémy a lekárka mi radí s ďalším dieťaťom počkať pár rokov. Preto som rozmýšľala nad nejakou kombináciou dvoch antikoncepcií. V prípade ak by zlyhala jedna bola tu ešte druhá. Napríklad ak by som kombinovala HAK a napríklad prerušovanú súlož tak by k abortívnemu účinku dôjsť nemalo. Neviem popravde čo robiť. Som z toho zmätená už.

1fifinka1
29. jún 2022

Odporúčam ti počúvať seba a tvojho lekára. Ten najlepšie vie, a pozná tvoje telo. Tu je vždy toľko odbornícok, lekárov, právnikov, sexuologov, finančníkov až strach. Spolahni sa v tomto úplne na to, čo budeš považovať za správne a tomu komu veríš. Nie niekomu koho si v živote nevidela a nepoznáš o ňom nič. Tie co sú spokojné, to nepotrebujú vytrubovat a vypisovať. Takmer vždy napíšu ženy Len negatíva.

janickacrazy
29. jún 2022

ak máš už teraz nejaké zdravotné problémy, tak v tom prípade by som HAK neodporúčala, ale samozrejme, je to na tebe, sú aj iné možnosti

cecilia29
29. jún 2022

Osobne by som HAK nepoužívala aj keby nemala abortivny účinok kvôli nežiaducim účinkom. Ale chápem že potrebuješ dvojitú ochranu. Možno žienky poradia ktorá nehormonalna antikoncepcia je spoľahlivejšie.

autor
29. jún 2022

@janickacrazy práveže aj môj gynekológ aj lekárka, ktorá ma lieči, obaja mi ju odporúčali.

janickacrazy
29. jún 2022

No ved vyskúšaj a uvidíš, zato nič nedáš. Ja som skúsila a musela som vysadiť, nerobila mi vôbec dobre, aj manžel bol nespokojný a to už je čo povedať. No ale každá sme iná, možno u teba nebude problém.

janula2511
11. aug 2022

Mali ste niekto silné točenie hlavy?