Maternicové teliesko - antikoncepcia Dana

foxy123
14. sep 2021

Ahojte máte niekto skúsenosť s antikoncepciou Dana ?
Ja si ju idem dať ale celkom sa bojím ... aký to má vplyv na telo na hormóny mám si vybrať hormonálnu / nehormonalnu
Čítala som že môže niekto pribrať alebo začať zarastať na tvári a podobné veci nejaké rady aby som sa nebála baby ak máte skúsenosti budem vďačná za každý komentár a za každú radu či si ju dať alebo nedať ♥️

alvaluka
14. sep 2021

@foxy123 Pokial sa nemylim tak Dana je iba cisto nehormonalna, cize ziaden vplyv na hormony by nemala mat. Pri Dane sa zvykne uvadzat, ze menstruacia moze byt silnejsia a dlhsie trvajuca. Mam Danu a menstruacia mi trva 5-6 dni ako to bolo aj pred zavedenim. Silnejsia je na 3. a 4. den, no silnu menstruaciu som mala aj pred zavedenim Dany.

Mirena je hormonalne teliesko, po nej vraj menstruaciu vobec nemusis mat ale skusenosti s nou nemam ani ci sa standardne “z nej” pribera.

elizabet173
14. sep 2021

@foxy123 mala som viac krát Danu, nehormonálne teliesko, bez problémov a teraz mám tretí krát Mirenu, čo je hormonálne. Mirena je oveľa lepšia v tom, že roky nemám menzes, neobťažujem sa s vložkami, tampónmi, na dovolenku, welness idem kedy chcem, vedľajšie účinky za vyše desať rokov som nezaznamenala žiadne, priberanie, zarastanie vôbec, pri prvej špinenie zo začiatku, odvtedy nič. Chodím pravidelne na preventívky aj gynekológovi, aj obvodnej, všetko v poriadku, ale samozrejme, nemusí sadnúť každej žene.

foxy123
autor
14. sep 2021

@alvaluka ďakujem za odpoveď čo by ste mi poradila vy ?podľa mňa nie je dobré že žena nemá počas celej doby telieska v tele nemať menzes

foxy123
autor
14. sep 2021

@elizabet173 ďakujem za odpoveď ... Čo by ste mi poradila vy? Nieje zlé nemať menštruáciu tak dlho do kým máte zavedené teliesko ?

elizabet173
15. sep 2021

@foxy123 prečo by to malo byť zlé? Nemám ju už vyše desať rokov, nechýba mi ani náhodou. Opakujem, že všetky vyšetrenia mám v poriadku. Keďže Mirena postupne uvoľňuje gestagen- to je hormón, ktorý zabráni sliznici v maternici zhrubnúť, aby mohla prijať vajíčko. tým, že sliznica nezhrubne, nedochádza ku klasickej menštruácii, ale iba k "špineniu". Vedľajším účinkom Mireny je, že žena nemusí mat menzes takmer vôbec, alebo vôbec. Keby som sa mala rozhodnúť, či Danu, alebo Mirenu, jednoznačne Mirena, aj keď je finančne náročnejšia, ale ušetríš zase na vložkách a tampónoch. No poradiť sa musíš najmä so svojím gynekológom.

simonkazga
15. sep 2021

@elizabet173 ako si vyssie napisala, hormony nemusia u vsetkych fungovat rovnako. Kolegyna mala tiez Mirenu a musela ist von, lebo pocas 6 mesiacov nemala menzes prakticky len par tyzdnov. Neustale krvacala, alebo aspon spinila. Lekar ju furt cicikal, ze si telo zvykne a bude to v poriadku, ale ked uz krvacala 3.tyzden bez prestavky, sam uznal, ze to nie je pre nu vhodna forma antikoncepcie.

elizabet173
15. sep 2021

@simonkazga presne tak, každej vyhovuje niečo iné, telo každej ženy je iné, myslím, že je to aj v psychike, niekto neznesie, že má niečo cudzie v tele, ja si na ňu spomeniem raz za rok, keď idem na preventívku. Pre mňa je Mirena perfektná, pre inú nemusí byť. Moja kolegyňa si ju dala pretože mávala veľmi silnú menštruáciu a zlý krvný obraz. Ona menzes máva aj teraz, ale podstatne slabší ako pred tým.

ada85
15. sep 2021

Mirenu som nemala ale mám Danu. Odporučila mi ju gyn keďže som kojila . Nemám žiadny problém, aj menštruácia v pohode.