Pokračovať v Heliose po neúspešnom odbere vajíčok?

lubica9414
1. júl 2019

Mame za sebou prvy odber vajicok v Heliose Martin, z ktoreho bohuzial ostalo len jedno embryo a aj to nevhodne na transfer. Teraz rozmyslam, ci ist z do ineho centra a chcela by som vediet, aky servis/ pristup bol mozno ponuknuty niektorej z vas co sa tyka konzultacie. Sadol si s vami niekto kto prebral vsetky vysledky a dalsie kroky alebo zavisi na vas ci na to tlacite? Dakujem

ikuska187
2. júl 2019

@lubica9414 ahoj, cele to záleží od toho kde máte problém. Ja si napr. myslím, že Hellios MT je na SVK naj, ale pre nás bolo bližšie Brno tak sme šli rovno tam. Konzultácia trvala u nás fakt chvilku plus vyšetrenie, lebo problém bol z fleku jasný - zlý SPG a ja mam PCOS, čiže iná stimulácia ako soft neprichádzala do úvahy. Vyšetrenia sme si porobili ešte predtým ako sme do CAR vôbec vkrocili (hematka, genetika, bazalna imunológia, dna fragmentaciu spermií, HP, štítna zlaza). A z výsledkov som si už sama spravila obraz, ktoré metódy asi budeme potrebovať a lekár nám navrhol to isté v podstate, čo sme chceli my, akurát ešte na PGD sme sa dohodli.

katkaba1
2. júl 2019

@ikuska187 Ahoj, prosím Ťa, na základe čoho Vám odporučili PGD? Koľko ste za to platili? Vraj to odporúčajú len ak je preukázateľne v rodine genetická ´´vada´´, príp. ak sa opakovane IVF nepodarí.

lubica9414
autor
2. júl 2019

@ikuska187 ahoj, dakujem. mna skor zaujimalo co sa dialo po tom ako si uz mala odber, ci sa niekto zaujimal to riesit dalej. nam nikto o ziadnych vysetreniach nepovedal a sama som na seba nas*** zbytocne vyhodene peniaze takze do druheho ivf urcite nechcem ist pokial nebudem vediet nejaku pricinu, len najst nejakeho schopneho lekara co nas tam odporuci.

majka20185
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ikuska187
2. júl 2019

@katkaba1 ahojky, indikácie na PGD nie je len zlá genetika partnerov, tu máme v poriadku. Ale aj vek ženy nad 35 rokov (bohužiaľ kvalita vajíčok po 35 prudko klesa), opakovane potraty, opakovane neúspešne vklady, zlý SPG, čo sme mali my a mali sme aj zlu dna fragmentaciu spermií, čiže kvôli SPG u nás. Platili sme 1400 eur, ale každé CAR to ma inak, niektoré majú určenú cenu pre 1 embryo, v našom platíš za set 1 až 4 embrya 1400 eur (ta suma sa platí aj keď je iba 1 embryo) a potom každé ďalšie 400 eur. V Čechách im to väčšinou preplácaju ZP, české CAR už robia PGD skoro všetkým.

ikuska187
2. júl 2019

@lubica9414 skus cez gynekológa alebo obvodaka, môžu ale aj nemusia ti vyhovieť, s tým treba rátať. Ale vždy je to nakoniec o prírode, prečo to nevyjde sa veľakrát človek ani nedozvie, všetky vyšetrenia môžu byť ok, alebo sa aj nájde príčina, prelieči sa a aj tak sa nezadari. A potom motyka vystrelí u ďalších, čo im ani pri IVF šancu nedávali a vyšlo to, dokonca otehotneju aj prirodzene - ale tento zázračný prípad my nie sme. Ale vyšetrenia určite pobehaj, môžu veľmi pomôcť.

katkaba1
2. júl 2019

@ikuska187 Ďakujem za vysvetlenie. Ja mám čerstvých 30, vyšetrenia u mňa nič nepreukázali. Partner má zníženú hladinu hormónov, po liečbe ukážkové a spermiogram tiež dobrý. Mám za sebou aktualne 1.IVF s 1. ET, zajtra idem zrovna na hcg krv ale bude negativna. Odobranych som mala 8 oocytov, 7 pekných, zrelých, vkladali mi ale 1 včasnú keďže po PK sme inu nemali na 5.deñ, na 6.deň nám ostala jedna vraj pekná blastocysta a s tou pôjdem v auguste na vklad. Zarazilo nás, že bolo všetko tip top a zrazu embryá takmer žiadne a z tych dvoch len jedno naozaj dobré.. Zatial nepanikarim lebo bol to 1.pokus ale nie je mi všetko jedno.. Ak sa KET nepodari chcem ist tiez do Brna. Aj Vam niečo pri PGD zistili?

ikuska187
3. júl 2019

@katkaba1 my sme boli v Reprogenesis Brno, odporúčam ich alebo Reprofit. No aj my sme mali 8 vajíčok, mala som soft stimuláciu lebo PCOS, z toho 2 nezrelé, 6 sa pekne oplodnilo, ale 2 embrya to vzdali po 2hom dní. Mali sme 4 krásne HB najvyššej kvality morfologicky, ale po PGD ostali iba 2 zdravé. Už vieš akú si mala krvicku? Mate spravenú aj dna fragmentaciu spermií, tam často býva zrada a hlavne, keď je po liečbe a môže vám pomôcť PICSI a MACS. My sme mali MACS.

katkaba1
3. júl 2019

@ikuska187 Dnes mi volali, samozrejme krv je negatívna. Čakala som to keďže menzes mi už dnes končí po 5 dňoch.
Embryologička nám odporúčila len ISCI a PK. Spermiogram bol na prvý pohlad veľmi dobrý, jediný pokles bol v pohynlivosti, znižene ale len o 2% od normy. Takže bol to pre nas obrovský šok keď nam embryjka nevydržali.
DNA fragmentaciu chcem určite ak nám KET nevyjde. Už teraz nam odporučili MACS ak KET nevyjde aby sa vyselektovali zlé spermie.
Rozumiem, že na prvý pokus sa nedavaju neviem ake doplnkove techniky ak vyzera byť na oko všetko ok ale aj tak, som z toho smutna.. riešime to 4 roky a znova sklamanie, IVF som brava viac menej ako istotu už. A znova som padla na hubu. Citim sa nesmierne vyčerpana psychicky a to bol len naš prvý pokus. Ale nevzdavame sa. Na dovolenke naberieme nove sily a pustime sa do toho znova.
A Tebe sa IVF podarilo s tými dvomi peknými žubrienkami? 🙂
Prosim Ťa, a kolko ste mimo PGD platili v Brne? Nerobí poisťovňa problem pri preplacani časti nakladov?

ikuska187
3. júl 2019

@katkaba1 to ma mrzí 😥 nevedela som, že už máš aj MS. No my sme mali soft stimuláciu, lieky, PK, ICSI, MACS, u 1 asistovany hatching (lebo na PGD môže iba HB a tomuto sa posledný deň vyhatchovat nechcelo, inak to embryo bolo zle, aneuploidia), mrazenie, testy na sexuálne prenosné ochorenie (190 eur za oboch a to musíš podľa ich zakona absolvovať v Čechách aj keď to na SVK máš vyšetrene) aj s PGD stalo cca 4500 eur, z toho 1400 eur bolo to PGD. Teraz sme platili KET 200 eur plus embryoglue 120 eur. Ale Reprogenesis zdrazel, ket teraz už stojí 360 eur, čiže všetko muselo ísť hore, cenník ti pošlú mailom, keď vyplnia formulár na ich stránke. So ZP problém nie je, ale musíš mat liečbu v cudzine schválenú dopredu, pre platia ti ale iba to co preplácaju tu, čiže iba bazal, 1000 až 1200 eur. My, sa snažíme presne 3 roky, som po prvom KET, krv je pozitívna, do 2 týždňov idem na USG, som zvedavá, či bude ❤️ Čiže až vtedy sa uvidí. Na KET sme čakali 9 mesiacov.

ikuska187
3. júl 2019

@katkaba1 jo a liečbu si hradís sama, až potom žiadas spätne o refundáciu ZP, priemerne tak tých 2500 až 3000 eur rátaj, záleží všetko od metód a liekov. Držím palce bojovníckovi na KET 😊😉🍀

lubica9414
autor
3. júl 2019

@katkaba1 to ma mrzi, my sme presne v tej istej situacii akurat ze ja som sa k ziadnemu transferu nedopracovala lebo nebolo z coho. Mozno na rok to skusime zas. Drzim palce, nech sa na vas usmeje stastie 😉 hlavne ze mate jeden druheho

lubica9414
autor
3. júl 2019

@ikuska187 drzim palce tfuj tfuj tfuj 😉

lubica9414
autor
3. júl 2019

@ikuska187 drzim palce tfuj tfuj tfuj 😉

ikuska187
3. júl 2019

@lubica9414 ďakujem krásne 😊❤️🍀

katkaba1
3. júl 2019

@ikuska187 MS začala už cez vikend, 3 testy negativne takže mi bolo jasne čo ma dnes čaká..Áno, to som si už zistila, že hradi sa všetko v CZ a až následne poisťovňa časť vráti. Ako je to pre nás, hlavne pre mňa, dosť náročné aj časovo, stálo nas nesmierme vela úsilia, vyšetrení a času aby sme vôbec mohli na IVF keďže muž nemal spermie a nevedeli prečo..takže v práci to mám dosť zložité, vyčerpaných takmer uplne lekárok aj dovolenky.. nikdy by ma nenapadlo, že cesta k tomu voňavemu klbu bude tak velmi náročná..
A k dvom čiaročkám, najkrajšim asi na svete 🙂 Ti z celého srdca gratulujem 🙂 Prajem aby to dopadlo presne tak ako má, aby ste boli zdraví a šťastní 🙂 a aby srdiečko bilo ako zvon ❤
Ja stále verím a dúfam, že tá naša jedna žubrienka, ktorá to nevzdala a rozhodla sa, že nám dá šancu, že bude tá pravá a dá mi to najavo práve tými mojimi vysnívanými dvomi čiaročkami na ocikanom kúsku plastu 🙂
Inak na ten KET ste čakali poriadne dlho, tá PGD tak dlho trvá?

katkaba1
3. júl 2019

@lubica9414 Uff, to ma skutočne mrzí, neviem si to ani len predstaviť.. že po tak náročnej ceste na konci neostane ani len nádej. Ak sa smiem spýtať, odobrtých a oplodnených oocytov si mala koľko? Problem je u Teba či partnera?
U nás sa oplodnilo všetkych 7 zrelých oocytov ale po 3 ďnoch sa prestali vyvíjať, čitala som, že vtedy to už stoji a pada na spermiach, takže asi bude problem tam ak si mala oocyty pekné, zrelé. U nás bude problem tiež tam. Mali sme jednu včasnú blastocystu na 5.deň, ktoru mi vkladali. Kvalitativne bola ale B, čiže nič moc, už vtedy som citila, že toto maličké nebude to pravé. Prežila nam potom už len jedna jediná žubrienka, tá je vraj pekná blastocysta, do nej vkladám všetky nádeje..
Neviem ako by som niesla, keby mi ani jedna neostala..musiš byť velmi silna.
Pritom na Helios som počula samé chvály. Povedali Ti k tomu niečo? Stanovisko prečo sa prestali malinké vyvíjať? Ja by som sa nenechala odbiť, máš na to právo a oni povinnosť vyjadriť sa.

ikuska187
3. júl 2019

@katkaba1 IVF je strašne časovo aj psychicky náročná "zábavka", vyšetrenia pred IVF som riešila rok postupne (dali sme si ešte rok na prirodzenú šancu). Ja som kvôli tomu nechala prácu po 8mych rokoch, lebo tam by to nebolo možné a odišla na rok do kancla. PGD trvá 2 až 3 týždne, my sme mali za 2 týždne výsledok, ale žiaľ KETova menštruácia prišla až za 50 dní, pre moje PCOS bola stimulka zamak. A v decembri pri prvej kontrole pred KET mi našli polyp, čiže KET dostal stopku, v januári ablacia polypu maternice a keďže je to kyret, aj keď čiastočný, tak odklad vkladu o 4 cykly a ja mam dlhé cykly, 35plus, tak to vyšlo na jun. Prastila som hneď v decembri s kancelárskou robotou, lebo ma to nebavilo, prežila medzitým skúšobnú dobu, ale teda vymýšľať výhovorky na kontrolu a vklad a hlavne musím mať voľno nahlásené dopredu 🙈 no katastrofa tiež. Schudla som 5 kg (nemala som ale nadváhu), začali sme adopcnu prípravu, aj dnes sme mali na sedenie. Spomínam to, lebo aj to ze som sa dala do psychickej pohody a pripravila lepšie telo považujem za dôležité. Mňa skratka ukludnil pocit, že dieťa do roka mat budem, či vlastne, či adoptovane (etnikum neriešime, odmietam čakať 4 až 5 rokov na biele dieťa). Posielam pozitívnu energiu, aby tvoj KET bol s // a následne s ❤️

lubica9414
autor
4. júl 2019

@katkaba1 no nie je to lahke prehltnut, ale casom sa to spravi 😉 odobrali mi 8 vajicok, z toho 3 sa oplodnili a ostalo 1 embryo na konci. My sme si dali spravit tie geneticke testy, takze 2 tyzdne cakania a ked volali v pondelok rano manzelovi, tak uz podla vyrazu v jeho tvari som vedela, ze hotovo. Problem je u neho, mala pohyblivost spermii. Doktorka nam potom aj volala, aby sme sa zastavili za nou, ale my nezijeme na slovensku, takze mozno na rok ked to budem mat chut zas riesit, ale bez dalsich vysetreni, co som tu citala, tak urcite nie. Je to prilis nakladna vec, aby som takto s tym hazardovala a aj preto som na seba nastvana,ze som mala pockat a nie sa hned do toho hrnut ☹

ikuska187
4. júl 2019

@lubica9414 no určite si aj vy dajte spraviť dna fragmentaciu spermií, MACS a ak spĺňate motilitu spermií PICSI, aby sa vyselektovali tie naj spermie. Pri horšom SPG by už mali tieto metódy automaticky ponúkať a až z vyselektovanych spermií spraviť ICSI. Nikdy to nie je 100 PRO, to je jasne, ale zvyšuje to šance úspechu vyrazne. Ako vravíš, cele je to nákladné finančne a o zahule na psychiku ani nehovorím. Držím silno palce v ďalšom IVF, Brno nezvazujes?

lubica9414
autor
6. júl 2019

@ikuska187 vsak to ze mi sme obidve z tychto metod mali zaplatene 😪 urcite sa na rok dame na vsetky vysetrenia o ktorych sa tu vela pise a potom asi pojdeme do toho Brna

ikuska187
6. júl 2019
katkaba1
8. júl 2019

@lubica9414 Hm, ak by mal byť problém len v zníženej pohyblivosti spermii tak by sa to ľahko dalo obísť práve ISCI metódou. Keďže ste ju ale mali zaplatenú a aj tak nič z toho asi bude problém niekde inde aj. Nám napríklad povedali, že aj v bežnom cykle žena nie vždy otehotnie, že aj v IVF sa stane, že jednoducho to nebolo to správne spojenie vajíčka so spermiou.. hm, dosť slabá útecha ale kto vie, niečo na tom možno bude. Lebo často žena neotehotnie ani s tým najzdravším, najkrajším embryjkom a platí to aj opačne, otehotnie s najslabším.
Ja sa snažím veriť tomu, že sa to podarí aj keď občas je to ťažké.. My okrem reprodukčnej imunológie máme spravené všetko a všetko ok, teda okrem partnerových hormónov ale tam to vieme korigovať liekmi a po nich sú výsledky pekné. Tak držím palce silno, najsilnejšie..nech do ďalšieho IVF motyka vystrelí aj sama 🙂 My ideme o týždeň na dovolenku tak tiež v to dúfam tajne.

vafinka
8. júl 2019

@lubica9414 ahoj j som mala detto 2* čo ty nič na vklad bohužiaľ mne v heliose tvrdili že mám zlý kvalitu vajíčok a že podľa nich mať vlastné dieťa nebudem....nik so mnou Ted s nami neriešil čo a kde je príčina len čo mi furt núkali boli darované vajíčka čo som viac menej odmietla.tak som začala hľadať inde teda príčinu...teda som.si našla iného gynekológa a tam mi spravil kompletné hormonálne testy a keď som mu ukázala aké som mala dávky v heliose pri ivf sa čudoval že prečo mi dávali dávky ako pre slona ...ono totižto ja som mala dojem že oni v heliose skôr tlačili megadavkami na množstvo vajíčok ale nie na kvalitu...takže som potom neskôr ešte si dala spraviť laparku a tam mi povedali že vse ok a čuduj sa sveta svetu ja som za 7 mesiacov ostala tehu ani neviem ako a mám 5 r synatora....tak sama si sprav záver ja si myslím svoje o Tom a Aj o centre

szkatuska
2. aug 2019

@ikuska187 Ahoj! Chem sa spýtať na dna fragmentáciu spermii. Co konrétne to znamená. My sme mali 2x stimuláciu, s výsledkom 1x 4 emryá, 2x 3 embryá - bohužiaľ všetky aneuploidy. Dali sme si vybrať spermie MACSom. V taktomto prípade je podľa Teba potrebná dna frag.spermi. Ďakujem Ti za odpoveď

szkatuska
2. aug 2019

@ikuska187 Ahoj! Nám už 2x vyšli aneuploidy. Nakoľko mám 42 rokov, vysvetlia to s tým, že mám vysoký vek a staré vajíčka. Nechcem tomu veriť, že by som ešte nemala dobré vajíčka. 2. sme si dali MACS ale chceli sme aj nejaké vyšetrenia na základe kt. by zistili aké kvalitné sú moje vajíčka a spermie, ale že vraj nie sú, lebo keby aj vyšetrili , tie nevedia použiť. Nevieš mi v tom poradiť? Ďakujem

szkatuska
2. aug 2019

@vafinka Ahoj! Ako Ti zistili, že máš zlú kvalitu vajíčok?? Robili Ti nejaké testy, vyšetrenia?

vafinka
2. aug 2019

@szkatuska vieš čo toto mi povedali po odbere vajíčok ....že boli hrozne zle aj zdeformované nekvalitné proste že mali aj zlý tvar

ikuska187
2. aug 2019

@szkatuska ahojky zlá dna fragmentacia znamená, že spermie nesú zlu genetickú výbavu, do 15 percent je to v norme, my sme mali 25 percent. Aj my sme mali MACS. Zo 4 embryí po PGD nám vyšli tiež 2 zle a 2 dobre. Kvalita vajíčka sa bohužiaľ zmerať nedá, fakt je, že po 30 nám rapídne klesá ich kvalita 😪 ak si dávaš MACS, tak načo zbytočne dna fragmentaciu vyšetrovať - vyhodené prachy, lebo nič iné ti už nevymyslia na ňu. Ešte keď tak, tak PICSI, ale my sme na to nemali motilitu spermií.

ikuska187
2. aug 2019

@szkatuska a AMH a v podstate celkovo hormonálny profil máš ok?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre