Posledné mimotelové oplodnenie alebo nová práca?

dahra
17. apr 2012

Moja sestra (31) je takmer 4 roky vydatá, no obaja bývajú u svojich rodičov (150 km od seba), vidia sa cez víkendy. Dôvod - každý má prácu vo svojej oblasti. Po svadbe si kúpili starší rod. dom v mieste bydliska muža. Ešte nie je ani spolovice dokončený, prerábky si robia svojpomocne, keď je čas a hlavne financie na nákup potrebného. Sestra si tam hľadá celý čas robotu, bola na pár pohovoroch, ale nikdy ju nikam nevzali. Starú prácu, samozrejme, nechce nechať. Najprv si chceli zariadiť bývanie, prácu a potom mať dieťa. No pol roka po svadbe prišli zdravotné problémy (pár operácií) a info, že v budúcnosti bude mať problémy s otehotnením. Tak sa rozhodli pre dieťa. V priebehu rokov sa zistilo, že na oboch stranách sú dosť vážne problémy. Absolvovali už 2xIVF, neúspešne.

Teraz sa rozhodli skúsiť 3.IVF. Minulý týždeň vypísali žiadosť v centre, schválenie do mesiaca, takže v júni IVF. Včera zrazu telefonát z práce, kde bola na pohovor pred čosi vyše rokom (vtedy skončila druhá), že od 1.júna môže nastúpiť do práce.
Čo robiť?
IVF - podľa posledných vyšetrení : jeden vaječník obrastený cystami, ak by teraz šla na operáciu, rovno jej ho vyberú, keďže už raz bol "obrezaný" od cýst. Druhý scvrknutý, pravdepodobne už neplní funkciu na 100%. Predpoklad, že "veci" nefungujú tak, ako majú, keďže predchádzajúce IVF dopadli, ako dopadli. Pri 2.IVF z nej "vydolovali" len 2 nekvalitné vajíčka a to mala stimuláciu "ako pre koňa".

Práca - najprv zmluva na 1 rok (určitá doba) s možnosťou predĺženia na neurčito. Výhoda - konečne môžu byť spolu, môžu viac robiť okolo domu (ešte sú pred nimi veľmi dlhé mesiace, kým sa nasťahujú, keďže z nízkej výplaty sa ťažko šetrí popri hypotéke). Bývať by ale museli v malom 3-izbovom byte so svokrovcami. Sestra je nekonfliktný človek, ale svokra je ten typ, čo má vždy rozhodujúce slovo a jej muž a synovia sú naučení splniť jej každé želanie.

Ako by ste sa zachovali? Do budúcna existuje X možností, čo môžu ešte spraviť. To, prosím, neriešte. Čo teraz v júni? Ísť do IVF a zahodiť pracovnú ponuku? Zobrať prácu a risknúť, že zdravotný stav sa nezhorší? Lebo IVF by mohla absolvovať až po predĺžení zmluvy (jún 2013) vyšetrenia + žiadosť, takže IVF jeseň 2013?

Ďakujem za odpovede.

kveta
17. apr 2012

IVF potajme v mieste novej prace..

katarinnak
17. apr 2012

Nesla by som ku takej svokre...budu hadky. My sme riesili ivf a tiez nebyvame spolu s manzelom. Sice len 80km. Mame pracu kazdy v inom state. Ja by som volila ostat v povodnej praci a ist hned na najblizsie ivf. Necakala by som rok kvoli novej zmluve, ktoru ani dostat nemusi. A ak pojde aj tajne a v novej praci a nahodou sa zadari, nepredlzia jej zmluvu a nedostane matersku. Teda ovsem ak nahodou ochrana tehotnej zamestnankyne sa nevztahuje aj na dobu urcitu...toto neviem.

anaxamon
17. apr 2012

s tymi diagnozami co si napisala, by som to riesila tak ako pise kveta, IVF v ramci novej roboty, ved aj keby vyslo, skor ako po trochmesiacoch a mozno aj neskor o tom ze je tehu nemusi nik vediet..a co sa tyka nepredlzenia zmluvy? no a co, ved potom si zas pohlada co ine...pracu najde ale mozno uz strati sancu mat dieta...proste ja by som pracu pred sancou mat dieta neuprednostnila...a este som chcela napisat, ze je blbost co napisala katarinnak o tej materskej, lebo matersku bude mat ak ma odpracovanych 260 dni a to ona ma, je jedno ci u noveho ci u stareho zamestnavatela.....

gombicka
17. apr 2012

fuuha, tak na toto sa veruze tazko radi. Ja sama riesim podobnu otazku, ci hladat novu pracu, alebo ci kvoli IVF a tomu vsetkemu ostavat v starej ....u mna, to na koniec uz 4 roky vyhrava ta stara praca......no nastastie ja byvam s muzom pod jednou strechou. Neviem, ako by som to riesila v pripade tvojej sestry. No ja to vidim asi tak, ze zdravie je len jedno, kdezto praca moze byt aj ina....no nemoze im povedat, ze v juni ide na planovanu operaciu a ci nemoze nastupit o mesiac neskor? a mala by to vybavene...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre