Základná škola Banská Bystrica

evme0301
5. nov 2023

Ahoj. Poraďte mi prosím základnú školu v Bystrici. Tiež vám budem vďačná za vaše skúsenosti a recenzie.

sasitimi17
5. nov 2023

Ďumbierska

tanyan
5. nov 2023

Aké sú očakávania/ kritériá/ preferencie?
Niektoré sú viac orientované na šport, niektoré na techniku, niektoré na jazyky... Okrem štátnych sú aj alternatívne, súkromné...

evme0301
autor
6. nov 2023

Vlastne si robím prieskum. Malý ide na rok do ZŠ. Bývame v centre. Trvalé bydlisko, ale má na fončorde. Nechcem súkromné. Tak mám asi nejaké školy, čo by pripadali do úvahy najlepšie. SSV, Golianova, Bakossova, Spojová možno. Ale zisťujem celkovo. Je to dosť veľká dilema a ťažký krok pre mňa.

tanyan
6. nov 2023

Naša chodí na SSV a som spokojná. Spočiatku som mala obavy z premávky, ale chcela som kvalitu a jazyky. Predsa len je to škola, ktorá nie je spádová, takže tam nie sú integrovaní žiaci, hoci sa tam nájdu aj silnejšie "osobnosti" s nie vždy úplne pozitívnym vplyvom na kolektív.

zuzubb007
6. nov 2023

Za mna Bakossova skvela skola 😉

sasitimi17
6. nov 2023

@tanyan ako to myslíš silnejšie osobnosti s nie vždy pozitívnym vplyvom? Akože nadradenosť?

tanyan
6. nov 2023

@sasitimi17 Nie všeobecne "nadradenosť," ale skôr nejaké prejavy vodcovských osobností so zníženou toleranciou a rešpektom voči ostatným. Niekto by to mohol označiť za náznaky šikany, ale to je príliš silné slovo.
Škola pracuje intenzívne na prevencii - majú aj program kamaráti jabĺčka a psychologičku. Myslím, že na rozdiel od niektorých iných škôl sa k tomu stavajú čelom a v prípade identifikácie výskytu to aktívne riešia.

sasitimi17
6. nov 2023

@tanyan no ale také tipy máš asi na každej škole

tanyan
6. nov 2023

@sasitimi17 Súhlasím, tomu človek nezabráni.

karolinakk
7. nov 2023

@evme0301 odporucam spojovu. Sme veľmi spokojni

miska2362
8. nov 2023

@evme0301 my sme dali na Bakossovu zatiaľ sme spokojný, učiteľky sú tam tiež že vraj fajn😉

evme0301
autor
12. nov 2023

@tanyan chcem sa ťa opýtať na podmienky prijatia. Hlavne čo sa týka jazyka. Ako to tam vlastne prebieha a zisťujú výber? Nemám predstavu ako zisťujú, čo sa týka jazyka a či už musí niečo vedieť. Veľmi pekne ďakujem. Vychádza mi asi SSV.

tanyan
13. nov 2023

@evme0301 "Niečo vedieť" z cudzieho jazyka je výhodou, nie podmienkou. Oni overujú schopnosť zapamätať si a zopakovať slová v cudzom jazyku, nie úroveň znalosti konkrétneho jazyka.
Z rozprávania našej som pochopila, že tam bolo preverenie všeobecných znalostí / zručností - niečo ako test školskej zrelosti a pripravenosti a potom si mala zapamätať a zopakovať nejaké slová. Naša vedela už v tom čase po anglicky, ale povedali jej niečo po francúzsky a/alebo rusky, len aby zistili či je schopná verbálne zreprodukovať.
Pokiaľ je dieťa primerane veku šikovné a spoločenské, tak by nemalo mať problém na prijímačkách. Podstatné je nestresovať, aby sa nezaseklo a plynule reagovalo na otázky. Ono je to praktická rada do celého života: radšej povedať zle, ako nepovedať vôbec nič.

evme0301
autor
13. nov 2023

@tanyan ďakujem veľmi si mi pomohla. Mám predstavu celkom jasnú. Môj totižto nechodí v škôlke na Aj, ale tak počítať v iných jazykoch, vždy niečo povie a po chytí, aj od Ukrajincov v škôlke napr., rád pozerá rozprávky v iných jazykoch. Je inak veľmi šikovný. Takže to nie je podmienené, aby mal nejaké základy. Budeme na tom pracovať.