1. ročník ZŠ v Belgicku bez znalosti jazyka

17. jan 2023

Od septembra máme možnosť žiť v Belgicku – práca aj bývanie zabezpečené, ale syn by mal zároveň nastúpiť do 1. ročníka základnej školy. Hovorí len po slovensky, ako ho najlepšie pripraviť? Dá sa to vôbec za taký krátky čas zvládnuť? Prosím, poraďte, ako (by) ste to riešili vy. Ďakujem. Vycestovať môžeme najskôr 2 mesiace vopred, čiže od júla.

evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
17. jan 2023

belgicko ma 3 ofiko jazyky 🙂 Najlepsie by bolo zavolat do skoly kde bude chodit a spytat sa ich. Teda ak vies, kde budete byvat. A idealne pustit mu youtube - nieco zabavne kde deti strachaju s hrackami - je take chytlave. Napriklad Ryan Toys Review. Ja ho bytostne neznasam :D ale deti ho miluju a su schopne ho pozerat hodiny

0ria0
17. jan 2023

všetko sa dá naučiť, keď sa chce. ale neviem, či by som také niečo vedela dieťaťu spraviť, keď už má nejaké zázemie vytvorené. neviem. nie som proste v tej situácii, takže sa to fakt nedá takto povedať.

autor
17. jan 2023

@evivb Nie parlament. Rozmýšľame práveže nad holandčinou, len nevieme, ako ho začať učiť.

evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
3009
17. jan 2023

Nájsť tu teraz niekoho kto vie holandsky a nech ho učí cez messenger.

autor
17. jan 2023

@evivb Vďaka, ale myslím reálne ho pripraviť na školu. V tom videu inak hneď na začiatku mali aj chybu a to som to len preklikla. Neviem, nemyslím, že video a aplikácia ho dostatočne pripravia. Možno tie súkromné hodiny, ale asi nejakou hravou formou? Snáď sa nájde niekto, kto má skúsenosť.

evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
momusik
17. jan 2023

Pozeravam jednu rodinu na yt,odisli do De,deti nevedeli po nemecky,pekne sa chytili ale prvé triedy opakovali kvoli jazyku ale teraz uz bez problemov ,na deti sa to nalepí raz dva

autor
17. jan 2023

@momusik Ako opakovali? Toto by ma zaujímalo, kde to nájdem?

autor
17. jan 2023

Bože, admin zmenil názov.

momusik
17. jan 2023

2×chodili do toho istého rocníka,je to po madarsky to ti asi nepomoze,alebo potom uz tam si najst doucovanie

autor
17. jan 2023

@momusik Tomu opakovaniu by som sa rada vyhla. A ďakujem.

arasidka123
17. jan 2023

Možno by bolo fajn zistiť, či neexistuje aj nejaký prípravný ročník, kde by sa trošku dostal k jazyku.

kitycat
17. jan 2023

Podla mna pojde bud do nejakeho 0. rocnika aby sa naucil jazyk a az potom. Ako si predstavujes, ze sa to to dieta nauci v prvej triede? Citat, pisat a este v holandstine? Vy viete ten jazyk?

Edit : alebo bude opakovat ako je vyssie spomenute

autor
17. jan 2023

@kitycat Všade čítam, že sa dieťa rýchlo naučí, len to sa týka škôlkarov, preto by som ho chcela pol roka nejak pripravovať. Ja mám len základy zatiaľ. Žiadne prípravné nulté ročníky som nenašla a nebudeme v hlavnom meste.

monika4487
17. jan 2023

Neporadim vam na 100 %, pretoze zijeme na hranici medzi Flamskom a Valonskom. My sme si vybrali francuzcinu pre nase deti. Kedze vieme, ze tu nechceme celozivotne ostat. Ale kebyze ano, urcite by sme vzdelavali nase deti v holandstine, kedze je to ekonomicky motor regionu (este lepsie je hned dualane
vzdelavanie: francuzsko - flamsky jazyk). Neviem v akej casti planujete byvat, ale uz teraz by som sa zacala obzerat po skolach. Niektore maju zapisy teraz, ine zase kedy prídeš tak vtedy zapises. Vyberala by som taku, kde je viac deti zo zahranicia, ucitelia maju skúsenosť s expantmi a aj on sa nebude citit tam osamely. Deti tu casto prichadzaju a odchadzaju. Cize skusenosti zo zahranicnymi ziakmi maju ovela vacsie. Neviem ako vo Flamsku, ale asi tak rovnako - dieta nastupuje hned do rocnika podla veku (v nasej buducej skole je to takto). A len potrebuje doucit jazyk, v ktorom dana skola vyucuje - cize ma hodiny jazyka naviac. Zväčša po roku, uz to ide dobre (ak je spongia na jazyky, pojde mu to iste do roka). Ked vie aspon nejake zakladne vety v anglictine (potrebujem toaletu, chcem jest, atd... tak to mu trosku pomoze aspon na zaciatok, vo flamskej casti hovoria dobre anglicky). Aspon nam to pomohlo. Ak mate moznost ist tam skor cez leto, tak by som ho prihlasila na kurz holandstiny pre deti. Taktiez su tu velmi popularne cez vsetky prazdniny denne tabory (od jazykov, plavania, jazde na koni, varenia...) vo francuzcine sa to nazyva stage. Prepacte v holanstine neviem. Ale zvacsa su web stranky v oboch jazykoch. Od 6. rokov je tu moznost zapisat dieta do skautov v oboch castiach. Nam to poradili v skolke ako skvely sposob nasavat jazyk mimo skolky, skoly a hravou formou. Ak vam mozem odporucit pridajte sa na FB do skupin, mozno podla lokality, kde budete byvat a tam sa pytajte. Alebo napr. mozno tu by vam vedeli pomoct. Expants in Brussels, Slovaci v Belgicku. Na objavovanie Belgicka s detmi je dobra World Wide Schooling. Môžete napisat aj na miestny urad, kde budete byvat a poinformovat sa o skolach v okoli (nasa ma brozurky so skolami), aj pre vas možnosti bezplatnych kurzov jazyka. Ak nic nenajdete, aj tie vyssie aplikacie su fajn, nie su bez chyby, ale aspon nachyta slovicka. Mam naistalovane kids pre dceru a sme tam jej to dam, a veruze aj ona tam stale objavi nieco nove. Predom sa ospravedlnujem za chyby. PS: je to moj prva odpoved tu vobec. Iba som chcela pomoct. Pekny vecer.

autor
18. jan 2023

@monika4487 Ďakujem!