Žije niekto v Bruseli?

26. nov 2022

Ahojte, ako su prosim Vas skolky pre deticky v slovenskom jazyku v Bruseli?

Ideme na 2 roky do Belgicka a chcela by som ho dat do slovenskej skolky, ze ked sa vratime, uz slovensky vedel. My sa rozpravame doma po madarsky, pretoze to je pre nas prirodzene. S kamoskami, a vonku iba po slovensky, takze teraz je syn obklopeny slovenskou recou, ale v Belgicku veru nebude...

Syn bude mat 2 roky.

Dakujem!

janne318
26. nov 2022

Ahoj. Pokiaľ viem, v Bruseli slovenská škôlka momentálne nie je. Bola, avšak pre nízky dopyt slovenskú triedu už nemajú. Maďarskú áno. Je to ale pre detičky od 4 rokov. Tvoj synček je ešte maličký.
Inak - nechcem Ti do toho zasahovať, samozrejme výchova a vzdelávanie je vecou rodičov - no ja osobne by som sa pri výbere škôlky nezameriavala na materinský jazyk. Po slovensky sa s ním môžeš rozprávať aj Ty, a keď sa vrátite a synček bude mať 4 roky, raz-dva si zvykne a naučí sa po slovensky na Slovensku, v slovenskej škôlke. Detičky sa učia cudzie jazyky rýchlejšie a prirodzenejšie, než dospelí. V akom jazykovom prostredí žijú, takému sa prispôsobia a naučia. Deti v tej-ktorej reči "rozmýšľajú". Nedokážu si slová prekladať/tlmočiť z jedného jazyka do iného. Rozprávajú prirodzene a spontánne, a v tom jazyku v danej chvíli aj myslia.

autor
26. nov 2022

@janne318 dakujem za info. Mozem sa este opytat, ako to je s europskou skolkou, tj pre deticky, ktore maju rodicov diplomatov? Tam tiez nie je slovenska skolka?

autor
26. nov 2022

@janne318 nasla som este tajeto nieco.

janne318
28. nov 2022

Juj tak to pokiaľ nie si zamestnanec niektorého z inštitútov EÚ, Eurocontrol, NATO alebo OSN, tak na tú Európsku školu Ti malého nezoberú.

autor
28. nov 2022

@janne318 Super. Manzel bude diplomatom. 🙏🏼 Takze potom teoreticky by ho do slovenskej skolky mohli zobrat. A nevies nahodou, od ktoreho roku beru deticky? Aj 3 rocne?
Dakujem Ti! ❤️🙏🏼

janne318
28. nov 2022

Super, tak ano, pokiaľ bude manžel "v službách EÚ", tak práve toto je škola špeciálne pre Vás. 🙂 To som nevedela, prepáč, preto som Ti tú možnosť v mojom prvom príspevku ani nespomenula.
Do škôlky berú deti všeobecne od 2,5r. Ja už mám dieťa veľké, takže úplné podrobnosti k tak maličkému synčekovi Ti nepoviem.
Každopádne - držím palce, nech sa Vám darí a nech sa Vám tu v Bruseli páči. 🙂🍀

autor
28. nov 2022

@janne318 Dakujem Ti krasne! ❤️

yanna2101
11. apr 2023

@janne318 prosim Vas neviete mi poradit ci v Europskej skole v Bruseli teraz naozaj plati, ze skolkari zo Slovenska musia byt zaradeni iba do slovenskej triedy, teda nemozem ich zapisat napr. do triedy s anglictinou? Vraj po novom musia byt zaradeni iba do slovenskej triedy, co sa mi zda divne stracat cas v zahranici v slovenskej triede. Nestretli ste sa s takymito info? Vopred dakujem

autor
20. aug 2023

@yanna2101 Mozem sa este opytat, kde a komu treba posielat prihlasku? Kde sa mozme informovat?

autor
20. aug 2023

@yanna2101 a este jedna otazka. Moze chodit aj do eeb3? Alebo iba do eeb1?