ZŠ Grösslingová, Kulíškova, Teplická - skúsenosti

bb6
6. jún 2021

Milé mamičky, máme doma predškoláčku a tieto tri základné školy, Grösslingová, Kulíškova, Teplická (Škola pre mimoriadne nadané deti) sú pre nás v užšom výbere. Ak tam máte deti, aké máte skúsenosti ? S čím ste alebo nie ste spokojné ? Aké sú medziľudské vzťahy ? Naša dcéra je specifická tým, že má vyššie IQ, teda je pokladaná za "mimoriadne nadanú", už číta, píše a vie trochu matematiky, ale po spoločenskej stránke je trochu naivná. Od Teplickej ma odrádza dochádzanie.

evkamotka
6. jún 2021

Vsetko je vzdy len ibdividualna skusenost...kamaratkinho maleho brata na teplickej sikanovali (ma zdrav problemy, je pri sebe). Prelozili ho na Metodovu a tam uz bol spokojny. Sesterka chodila na vseob gym na gamcu a nic extra navyse to nebolo. Nad Matkou Alexiou ste nerozmyslali? Ma vyborny kredit. Chodi tam mala sestra inej kamosky (ehm, vlastne uz ani nie je taka mala, maturuje 🙂 ) a velmi si pochvaluje

maciatkolulu
6. jún 2021

@bb6 to vás prijali na tri školy? Teplička, tomu rozumiem, ale Kuliskova a aj groslingova? Co je to "spoločenský naivná"?

evkamotka
6. jún 2021

@bb6 aha, to som zle precitala, vy mate este len predskolacku

bb6
autor
6. jún 2021

@maciatkolulu zatial sa defiitivne vyjadrili len z Kuliskovej, ale mame dovod, preco budeme musiet konat rychlo, ked sa vyjadria z dalsich dvoch, preto sa pytam takto predcasne. 2 rozne spadove skoly sa odvijaju od toho, ze otec byva inde ako ja.

mogaa
6. jún 2021

@bb6 záleží čo od "dobrej školy"očakávaš....pre jedného je dobrá škola kde sú na deti vysoké nároky a deti sa naozaj veľa naučia, pre iného je to škola kde je benevolentnejší prístup, deti sa učia len v škole(bez úloh na doma) a napriek tomu majú dobré známky, pre ďaľšieho to môže byť škola kde sa individuálne venujú deťom a každé rozvíjajú v jeho talente/schopnosti v odbore kde vyniká.....ani jedna škola ti však nezaručí že ak dieťa následne prejde do inej, nebude mať problém s adaptáciou v novej škole, prípadne bude dieťa po danej škole pripravené na reálny život.....pravda je ale taká, že v tej prvej a druhej triede sú rozdiely v tom čo sa deti naučia minimálne - niekde sa môžu viac venovať jazykom, inde dávajú väčší dôraz aby dieťa sa naučilo ako sa učiť a všetko pochopilo, prípadne dávajú vyšší dôraz na logické myslenie a vzťah učiteľa a žiaka je na priateľskej úrovni a deti majú priestor na otázky a diskusiu....kolega mal veľmi nadaného syna, chodil do školy pre nadpriemerne inteligentné deti , v triede žiadny kamarát - deti každé rozvíjali v jeho talente ale viac menej ich viedli k súťaživosti aby dosiahli lepšie výsledky....chlapec síce mal vynikajúce výsledky, ale...žiadny kamarát v triede ani vonku, v trede mal každý "svoje" v čom ho rozvíjali, v bežných predmetoch veľká rivalita medzi deťmi kto bude lepší, vonku žiadni kamaráti lebo tie deti boli pre neho detské a hlúpe, najračej sedel za PC kde si dohľadával informácie k astrofyzike alebo študoval encyklopédie....aj mi raz povedal že by bol račej keby jeho dieťa nebolo také múdre a račej by behalo vonku s kamarátmi a robilo by bežné detské vylomeniny.....ale mal by seberovných kamarátov s ktorými si rozumie....ale ten chlapec mal naozaj vysoké IQ

simsalabim
6. jún 2021

@bb6 nas sused chodil na Teplicku a bol velmi spokojny, aj jeho rodicia. Tiez uz vedel citat - v slovencine aj anglictine, pisat, pocitat... bol velmi sikovny. Mne osobne sa pacilo, ze ich na niektore hodiny delili medzi triedami - zo vsetkych prvych tried urobili skupinku na citanie rovnakej urovne, na matematiku tiez... boli tam totiz deti, ktore uz plynule citali a aj deti, ktore este nie, podobne aj na matematike. Skola podporovala jeho zaujmy, mali mnozstvo kruzkov, a podla toho, co som pocula, boli medzi triedami aj v triede velmi dobre vztahy. Su tam deti, co su svojske, ale skola je na to velmi dobre pripravena, vela spolupracuju s psychologmi. AK sa v triede vyskytol nejaky "triedny" problem, riesilo sa to s nimi velmi dokladne. Vyssie spominane sikanovanie sa moze vyskytnut vsade, nemyslim si, ze je to nieco typicke pre Teplicku a nespominam si, ze by o sikanovani hovoril. On sam hovoril, ze nevie, co by robil v beznej ZS - on napriklad slabikar ani len nevidel, bol na citanie v skupine deti, co uz citali plynule a v skole zacinali Dankou a Jankou. JA osobne si myslim, ze zivsie dieta bude mat na beznej ZS sklony v vyrusovaniu a bude frustrovane z pomaleho tempa. To je akoby ste mali nemcinu na urovni B2 a zaradili by vas do skupiny uplnych zaciatocnikov. Niektore dieta to dokaze pretrpiet, a urcite ich je dost. ine to nedokazu. NApriklad si spominam, ze mu do triedy uz v priebehu 1 . rocnika, myslim, ze uz v druhom polroku, ak nie neskor, zaradili dievcatko. Nastupilo na normalnu ZS a tam si vysluzilo od ucitelku nalepku mentalne retardovanej. Vyzadovala psychologicke vysetrenie a preradenie na osobitnu skolu. No psychologicke vysetrenia zistili velmi vysoke nadpriemerne intelektove nadanie, no nizke socialne zrucnosti. Dieta nedokazalo v beznej ZS zapadnut a spravalo sa tak, ze ucitelka si myslela, ze nie je OK. Preradili ju na Teplicku a dieta rozkvitlo.
Vyber skoly je velka dilema, a viem, ze nie vsetci podporuju skolu pre nadane deti, lebo v tom vidia nejake sektarizovanie.....zelam stastne rozhdoovanie.

bb6
autor
6. jún 2021

@mogaa bola to Škola pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ? Teeaz je týchto IQ škôl v Blave viac.

mogaa
6. jún 2021

@bb6 neviem presne aká to bola škola, to mi hovoril bývalý kolega už to bolo niekoľko rokov dozadu....vôbec neodsudzujem takéto školy ani takého triedy pre nadané deti, len otázne potom je čo ďalej...,mne napr.neter chodia na ekonomickú školu, v prvom ročníku na vysvečku z AJ štvorka.....segra to nechápala, dieťa ktoré plynulo rozprávalo po anglicky a štvorka....od druhého ročníka išla študovať do USA tam z AJ A-čko, nakoniec tam preskočila ročník a aj tam zmaturovala.....teraz študuje na VŠ v Holandsku....druhá neter, jednotkárka na bežnej ZŠ, tú školu bežne v celom meste všetci vychvalovali, prešla na gymnázium a tam problém so známkami

bb6
autor
7. jún 2021

@mogaa tak to mi nepripadá typické, že po dobrých záklafných školách je problém na gymnáziu. (Aj keď Teplická by ten problém mať mohla).

bb6
autor
8. jún 2021

Ešte niekto máte nejaké aktuálne info ?

rozovykon
8. jún 2021

@bb6 kulíšková ma povesť slabej školy, bola to naša spádová, poznám deti čo tam chodia, tempo výuky je s porovnaní s mojou dcérou pomalšia, ale za to veľmi chvália vychovávateľku v družine. Inak je škola pekne zrekonštruovaná teda aspoň z vonka, má pekný areál. Pokiaľ je dieťa nadané, určite nie kulíšková. Kamoškina chodí na teplickú a je mimoriadne spokojná, aj mama aj dieťa 🙂.

ria78
9. jún 2021

@bb6 ahoj, kulís kovu úplne vyluc, znej deti odchádzajú, je veľmi slabá. Na Tepličku je ťažko sa dostať zevraj. Groslingova a matky alexiu(CIRKEVNÁ)..ta je fajn, na dobrú povest