Svet zdravia - skúsenosti s chudnutím

janina1007
5. dec 2014

Ahojte dievcata... podarilo sa vam schudnut s touto organizaciou? Potrebujem zhodit 30 kg a nasla som toto... zaujima ma ci ste to niekto s nimi skusali? Viem ze je to v Blave a v Kosiciach.... Chcem skusit Kosice, kedze som odtial, popripade ci skusenosti niekto mate rovno s kosickou pobockou... dakujeeeeem 🙂

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Všetky takéto "organizácie" ti poskytnú návod ako schudnúť, poradenstvo v oblasti chudnutia a pohybových aktivít, za čo si aj poriadne zaplatíš, poprípade doplnky výživy (ktoré sú síce zbytočné, ale dobre platené).
Barlička, podpora, motivácia v podobe týchto centier chudnutia môže byť pre niektorých naozaj kľúčová.
Ale ide to aj bez nich, a ušetrené stovky a stovky eur môžeš vynaložiť napr. do kvalitnejších a zdravších potravín.
Inak všetko ostatné, a to najdôležitejšie, ako pevná vôľa, výdrž, a jedno obrovské CHCEM SCHUDNÚŤ záleží len a len od teba. To ti žiadne centrum nedá a žiadne nezaručí, že budeš nielen chudnúť, ale jedného dňa aj schudneš...

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela ano to viem ze to je o pevnej voli a ver ze to chcem kvoli sebe, svojmu zdraviu a v neposlednom rade aj kvoli drobcovi, ktoreho by som chcela mat, ALE mam kolegynu ktora s nimi schudla 28kg... problem je, ze neviem ako zacat... ako si delit a kombinovat stravu a cviky... jednoducho viem ze musim schudnut ale netusim kde a ako zacat.. len som chcela vediet aj iny nazor ako len od kolegyne... dik

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Pravdepodobne ti zostavia jedálniček, no mala by si mať aj ty nejaké vedomosti o zdravej redukcii hmotnosti, aby si zase na hocičo "neskočila".
Pri chudnutí je najdôležitejšia strava, takže nemusíš hneď od prvého dňa nabehnúť na cvičenie. V dobrom jedálničku je až 70% úspechu 😉.
Začať môžeš "len" rýchlymi prechádzkami, vystupovať skôr o zastávku, dve, resp. čo najmenej používať auto - proste viac sa hýbať, trebárs umy okná každú sobotu - veru aj to sa ráta.
No cvičenie výrazne pomáha pri chudnutí, to je fakt, či už zrýchľuje metabolizmus, navodzuje dobrú náladu, spevňuje postavu a pod. Keď úspešne zvládneš 1. čast svojej premeny, a to stravovanie, potom začni seriózne cvičiť. 3 - 4 x do týždňa v trvaní 1 hodiny aktivitu, ktorá ťa bude naozaj baviť a budeš ju pravidelne a dlhodobo zvládať.

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Pozrela som sa na nich - ako sa prezentujú. Nepáči sa mi, že úspech chudnutia stavajú aj na doplnkoch, ktoré si musíš zakúpiť. Tie ich doplnky sú čistá hlúposť (káva, po ktorej budete skutočne chudnúť a zázračný čaj spalovač tuku - viac mi netreba 😅) ... Preto ich nepovažujem za serióznych.

Do tvojej pozornosti by som radšej dala Katarínu Skybovú, lekárka, ktorá sa niekoľko rokov profesionálne zaoberá chudnutím a zdravou životosprávou. Preštuduj si na internete, vyšli tiež knihy, jej recepty - inšpiruj sa a keď tak hľadaj centrum s rovnakými alebo veľmi veľmi podobnými odporúčaniami.

evca8285
5. dec 2014

ahoj 🙂 ja som sa tam objednala na vysetrenie kedze po tehu som akosi este vsetko dole nedala... bola som zvedava co mi povedia... veci, ktore mi vysli som zobrala ako zvyhnuty vystrazny prst ale vyhodit tolko prachov za to ze mi budu robit jedalnicek sa mi zdalo vela kedze som na rodicovskej dovolenke... povedala som si, ze to skusim este sama a ked to nepojde tak si to zaplatim... posluchla som radu sestry... doobedu papam viac menej sacharidy a poobede bielkoviny a za nejakych 6 tyzdnov som zhodila 5 kg... a to som medzitym x krat zhresila, kedze sme velka rodina a to je stale nejaka oslava... moj jedalnicek vyzera takto:
Ranajky: chlebik s medom, dzemom, ceske buchty, zavin alebo cokolvek sladke (tym si naplnim chute na sladke, ktore ja mavam sialene, a zvysok dna ma uz sladke nelaka)
desiata: bud nic alebo ovocie (podla toho kedy ranajkujem)
Obed: ten sa snazim mat vzdy medzi 12:00-12:30 naberam si len na maly tanier alebo misky, vacsinou je to klasika, co bezne varim len mam mensie porcie (asi tak polovicne oproti tomu ako som jedavala predtym), obcas si urobim akoze delenu stravu, ze si ku masku dam len zeleninovy salat a podobne... (ale ja rada papam a pecene masko s ryzou, ci zemiakovou kasou si neodpustim )
Olovrant do 15:00 a to mam vacsinou jogurt alebo si rovno urobim zeleninovy salat s cottage, alebo rybacou konzervou alebo mozes masko ugrilovane na to...
vecera: bud dojedam ten salat z olovrantu alebo si dam rybaciu konzervu iba cisto to v nejakej omacke fajnej (kupujem sledove filety v roznych omackach, tak ak to mas rada je to na veceru fajn)
na mna tato metoda doobedu sacharidy a poobede viac menej bielkoviny zabera dokonale... nie som hladna a vaha isla si myslim za tych 6 tyzdnov pekne dole a to som vazne za ten cas mala aj pizzu vecer aj domace zemiakove chipsy ku telke vecer aj oslavu 60-tky... vyskusaj a uvidis ci ti to bude vyhovovat... ja som na ich vysetreni mala 81,7kg... teraz mam 76,7kg a pre mna je horna hranica normalu 75,5 kg... ale moj ciel je 68... tiez to robim kvoli mojmu zdraviu a hlavne kvoli malemu aby mal zdravu mamu a hlavne chceme aj druhe a tak chcem byt fit 🙂 drzim ti velmi palce a prajem pevnu volu... 😉

sense
5. dec 2014

@janina1007 ak chces vedieet presne co a ako a mas obezitu tak vyhladaj radsej dietologa, popr. skoc do najblizsieho fitka kde sa venuju aj osobnemu treningu a poradenstvu a urcite ta to vyjde lacnejsie ako stovky vrazene do produktov na chudnutie, pretoze cielom tychto organizacii je hlavne predaj takychto veci....

myslim ze je tu dost skupin, aj dievcat kt. maju dost motivacne albumy nielen s cvikmi a uspechmi, ale aj s jedlami, povzbudzujucimi mottami a clankami ohladom stravy...

inak ak si das akukolvek ciernu kavu polhodinu pred cvicenim, nepotrebujes plati kopec eur za specialnu kavu,

skus aj stranku chudnutie-ako.sk zaujimave clanky , a ujo google ti urcite ukaze aj kopec dalsi stranok....

lorela
5. dec 2014

@evca8285 Prepáč, ja viem, že si to myslela dobre... Ale tvoj jedálniček nie je vôbec vhodný na zdravé chudnutie; o. i. nie je vyvážený.

lorela
5. dec 2014

@sense Kávu s vitamínom C - pól hodku pred cvičením... 😉

sense
5. dec 2014

@lorela vdaka za upresnenie....i ked to si viem osobne len predstavit zapit vitamin C kavou,...i ked moj dedo uz roky ako zivotabudic a na energiu pijaval kavu s citronom teraz viem preco.... 😉

lorela
5. dec 2014

@sense Však tak som to aj myslela, céčko zapiť kávičkou, a keď bude studená, pekná bude aj tvárička 😀 🙂
Presne, aj moja starká - roky rokúce kávu s citrónom, a my neznalí sme sa len uškŕňali 🤐.

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela
@evca8285
@sense baby dik za tipy len neviem ci ja to sama zvladnem... momentalne mam 155cm a 105kg... takze musim zhodit aspon 30kg... mam nepravidelny cyklus (pco) a 2 roky sa snazime o babo... robim 12 hod smeny kde mam volno len ten den co rano koncim nocnu a dalsi den znova denna ak nie rovno 2 nocne po sebe... cize je dost narocne chudnut ked musim jest aj v noci... ale kvoli babu MUSIM..

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Keď budeš naozaj chcieť, zvládneš aj nemožné!
Zatni sa a na jedálničku si daj sakra záležať! 😉
... Nič nejde jednoducho; začni čítaním, zháňaj informácie ako zdravo chudnúť. Nie krátkodobé hlúpe diéty, ale zmena životosprávy.

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Čo sa týka nočných - chudnutiu nebránia. Predpokladám, že si v noci hore - takže malé ľahké jedlá prevažne len bielkoviny so zeleninou, malá sacharidová príloha. Ráno ideš spať - tak neješ. Čiže otočený deň s nocou, ale dá sa.

sense
5. dec 2014

@lorela presne tiez som si myslela ze ci je kompletny...ale aspon viem preco zvladal aj chodit do prace aj makat na statku co mal takmer do 65 teraz uz len pracuje, sice len brigadne na pile za 2e na hodku ale on je spokojny, lebo tvrdi zeby umrel keby ma byt len dochodcom a ze to je praca kt. mladi v dnesnej dobe robit nechcu

lorela
5. dec 2014

@sense To je fakt, väčšina našich starých rodičov je v takej kondícii a chuti niečo manuálne alebo fyzicky robiť/tvoriť, a s takou chuťou, akú my nemáme už hádam ani v tridsiatke 🙂 .

sense
5. dec 2014

@janina1007 mas vysoku obezitu, tak radsej skoc k dietologovi ako do nejakeho centra, lebo pri tvojej vyske a vahe si mozes skor ublizit na zdravi s kadejakymi produktami....a ako sport dlhe prechadzky rezke, za kazdeho pocasia..., alebo nejaku gymnastiku vo vode, aby si nezatazovala klby....na zaciatok....

tiez robim nepravidelne a o nejakom pravidelnom stravovani moc reci nie je...takze aj ked robis nocne skus si dat jest 2.5-3 hodky a vzdy zacni prebudenim a odpocitavaj cas, takisto na noc vol skor lahsiu stravu, zelenin. salaty, masko a min. prilohy...ja si davam aj prilohy nakolko ja nedokazem bez chleba, ryze a cestovin byt....

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela skusim este osobnu trenerku v Ke... ona aj jedalnicek tvori...

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Môže byť 😉
V posilke sa síce ťažšie chudne, ale dúfam, že ti dá na začiatok, teda prvých pár mesiacov kruhový tréning a stacionáre.
Doplnky ti netreba (aspoň zatiaľ určite nie): proteínové nápoje a kadečo, to kľudne odmietni.
Jediné, čo by som ti odporučila ako doplnok výživy, pretože sa púšťaš do radikálnej zmeny stravovania (držím prsty!) - v lekárni multivitamíny Geriavit (naj na Slovenskom trhu).

evca8285
5. dec 2014

@lorela a vies mi poradit, co by som mala urobit inak? rada sa necham poucit... nevyznam sa v tom toto mi pordila sestra a zatial to funguje... ale necham si rada poradit 🙂

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela dakujem 🙂 nasla som jednu kocku - Zuzana Kover Sekelova vraj je dobra ma za sebou vysledky tak skusim najskor u nej to riesit. Neviem aka je inak, zistovala som aj na Mk ale nikto sa neozval takze nic blizsie o nej neviem.

lorela
5. dec 2014

Prvé, čo by som sa snažila zmeniť sú raňajky - máš sladkosti a desiatu - máš zase sladkosti (ovocie je síce zdravá sladkosť, ale... Kooopec sacharidov; bielej múky a rýchleho cukru len v dvoch jedlách.
Raňajky skús radšej plnohodnotnejšie, výváženejšie, a to: celozrnný chlieb alebo grahamový rožok, hydinovú šunku, tvrdý syr, veľa zeleniny. Ak ti srdce piští za tými sacharidmi 🙂, tak: ovsené vločky s mliekom a ovocím (trebárs sladším, ako je banán, hrušky, hrozno, broskyne).
Ak zostaneš pri raňajkách s obloženým chlebom a zeleninou, desiata môže byť: Biely jogurt s ovsenými vločkami a ovocím + orechy (napríklad nastrúhané jablko a 3 vlašské orechy, ovsených vločiek max. 2 PL)
Obed: polievky - vývary a zeleninové polievky bez zápražky, chudé mäso, ryby (spôsob prípravy na prírodno, dusené na lyžičke oleja alebo grilované bez kože, na pare) + príloha (celozrnné cestoviny alebo ryža, zemiak varený/na pare) + koopec zeleniny (na pare, inokedy dusenej, čerstvú zeleninu pokvapkanú nejakým panenským olejom).
Olovrant: kúsok chleba/pečiva (samozrejme celozrnného alebo graham) s kyslím mliekom/zákvasom/acidkom, al. tvrdým nízkotučným syrom, al. vajíčkom, tuniak vo vlastnej šťave atď + zelenina.
Alebo ovocie (najmä ak chodíš cvičiť, do pól hodky po cvičení).
Večera: Z obeda mäso a zelenina, len kúsoček prílohy alebo žiadna, alebo čerstvý šalát (napr. ľadový, rukola, cherry paradajky, cottage syr al. mozzarella light) a pod.
2. večera: (a najmä ak cvičíš): tvaroh.

Dôležitá je pravidelnosť v stravovaní, 2 - 3 hodinové rozostupy medzi jedlom. Menšie porcie (cca 100g mäso, prílohy, ovocie do 150g, zeleniny až do 250g na jednu porciu).
Vývažené - t.j. sacharidy, bielkoviny a tuky (zdravé sú: panenské oleje, avokádo, mastnejšie morské ryby, orechy a semená) v každom jedle za tých podmienok, že doobeda si môžeš dopriať viac sacharidov, poobede uberáš, čo však neznamená, že ich musíš úplne škrtnúť. Pólku chlebíka či menší krajec si môžeš spokojne dať aj na večeru.
Keď už niečo sladké, tak aspoň s prívlastkom zdravé 😉: štipku hnedého cukru (napr. na osladenie tvarohu) alebo lyžička medu (fajn sú ovsené vločky s mliekom, vlašské orechy a med), javorový sirup. Idú Vianoce... 🙂. Inak nízkokalorické sladidlá: Xylitol, brezový cukor atď.

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Za málo, budem ti držať prsty 😉. Daj priebežne vedieť, viac hláv - viac rozumu, môžme si tu navzájom poradiť.
A kým tam pôjdeš, urobila si už nejaké zmeny napríklad v tom ako sa stravuješ?

lorela
5. dec 2014

@evca8285 Zabudla som ťa označiť v predchádzajúcom príspevku, takže pozri vyššie odpoveď pre teba 🙂

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela dakujem.... jasne,ze ano... nejem pecivo - nahradila som ho knackbrotom, k tomu si dam syr, sunku a zeleninu (uhorka, paradajka,paprika) alebo natierka, obcas vajicko na tvrdo... dalej nejem sladke,ale ak mam chut dak si nasekam orechy a zmiesam s medom alebo si dam tvaroh s kuskom skorice.... alebo si urobim ovocny koktejl... proste snazim sa nejest sladke... chcem skusit delenu stravu.... a snazim sa po polhodke cvicit 2 krat do dna rano a vecer... teraz som pn s chrbticou tak aj tak do posilky nemozem...

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Skús si prečítať pre inšpiráciu jedálniček, čo som písala vyššie.
Knackenbroty nie je nutno jesť, jedine že by ti veľmi preveľmi chutili 😉. A dôležité je množstvo = kalórie v jednom jedle a kalórie za celý deň. Keď ich zješ viac ako 2 - 3 ks v jednom jedle, môže to byť problém.
Nátierku akú?
Orechy s medom = kalorická bomba. Med sa pri redukčnej diéte neodporúča. Keď tak výnimočne (čo je asi raz, 2x do mesiaca), radšej nízkoenergetické sladidlá (tie síce s orechmi nerozmiešaš, rozumiem 😉). Orechy áno, aj pri diéte, ale v množstve tak 4 - 5 ks denne/v jedle.
Ovocný kokteil - opäť môže byť, nečakane, kalorickou bombou. Množstvo! Pri diéte môžeš zjesť na porciu jeden kus ovocia (stredne veľké jablko, pomaranč, 1x do týždňa banán a pod., z bobuľového za hrsť).
Oddelenou stravou sa radšej nezaoberaj - dá sa ňou schudnúť, ako s hocijakým iným spôsobom chudnutia, ale obrovský problém by si mala potom s udržiavaním váhy po schudnutí.

evca8285
5. dec 2014

@lorela dakujem velmi pekne za cenne rady ... 🙂

lorela
5. dec 2014

@evca8285 Za máličko, nech sa ti darí! 🙂

janina1007
autor
5. dec 2014

@lorela natierky mam rada tie rybacie z lidla a teda ak nie delenu stravu co potom ja som uz zufala a ver ze na nete pernamentne hladam co a ako jest ci cvicit... je to na nervy... lebo za 3 mesiace som schudla iba 3,5kg ☹

monkabr
5. dec 2014

@janina1007 Ahoj, tak tu je dost obsiazna tema a svete zdravia a su tam teda aj pozitivne, ale aj velmi negativne hodnotenia, precitaj https://www.modrykonik.cz/forum/chci-shubnout/s...

lorela
5. dec 2014

@janina1007 Rybacie, alebo akékoľvek kupované sú plne tuku, takže nevhodné. Príliš veľa kalórií.
Pozri tie Skybovej recepty, pozri si jedálničky a hneď budeš vidieť a vedieť ako jesť. Alebo ti odporúčala sense výbornú stránku chudnutie-ako. Prečítaj si knihu Mira Veselého, prelúskaj stránku, nájdi vzorový jedálniček alebo konkrétne tipy na raňajky, obed, večeru a začni tak jesť....Veľa pochopíš a naučíš sa.
Za mesiac by si mala schudnúť 2 - 4kg, na začiatku, v prvých 2 - 3 mesiacoch viac ako 4 kilá.