Aký je vplyv plesní na deti?

gabrielos
17. aug 2010

Prosím vás o skúsenosti alebo názory na vplyv plesní na deti..i po stálom ničení sa nám na stenách a skriniach tvoria plesne. ☹ .bojíme sa o zdravie detí..má niektorá z vás skúsenosti na vyničenie plesní alebo dokázanie choroby znich?Dakujem vám všetkým..

latvia
17. aug 2010

osobnu skusenost nemam, ale plesen v byte nieje v poriadku, urcite to detom neprospieva ( hlavne na dychaci system). predpokladam ze mate plastove okna, plesen sa tvori vo vlhkom prostredi, treba vela vela vetrat, aby sa vlhkost nezdrziavala v byte. niekedy vsak byty plesniveju, lebo su zle postavene (hlavne tie dnesne novostavby),tak zial nepomoze skoro nic 😒 my sme obcasnu plesen na stene vytreli savom..

andiekens
17. aug 2010

@gabrielos skusali ste aj tie pohlcovace vlhkosti ?? plesne su nebezpecne pre deti.. my mame skor opacny problem.

medyna
17. aug 2010

nam sa sem- tam,hlavne ku koncu zimy, objavi v spalni v rohu taka slabucka plesen, pouzivam na nu Savo proti plesni s rozprasovacom, celkom to zabera, len nastriekas a nechas posobit, plesen zmizne a aj flaky po nej su prec. Mozes aj zotriet nejakou handrickou, je to v navode. Celkom to zabera ale smrdi to jak das..... 😒 Predsa je to dezinfekcia.

junovka
17. aug 2010

@gabrielos ...ja este len doplnim , ze roky sme sa trapili s plesnami v spalni, mame rohovy byt, potom nam blok zateplili, my sme to vsetko vystriekali Savom proti pliesnam, manzel celu stenu, na ktorej sa zdrziavali plesne oblepil polystyrenom -ozdobnym, popripade, teraz mame na polystyrene ozd.tapetu, pocas zimi zvyknem davat okna do stavu " mikrovetranie " pocas dna a v lete mame non-stop vetracky otvorene.Ak to mas v kuchyni aj, tak jednoznacne stale maj pri vareni zapnuty digestor a otvorene okno.

ewellina
17. aug 2010

My sme si tiež s plesňami svoje užili. Mali sme ich takmer všade - za kuchynskou linkou, pod mikrovlnkou, na stenách v obývačke, pod nábytkom, na nábytku, pod gaučom a to nie len nejaké fliačiky, ale obrovské plochy. Používala som na to savo, ale po mesiaci - dvoch to tam bolo zas. V takých prípadoch treba často vetrať poriadne, otvoriť okno dokorán, najlepšie urobiť prievan, používať digestor, odvlhčovače, všetko to sme robili, no ale nám nič nepomohlo. Bolo to v podnájme, takže jediným riešením pre nás bolo "dvihnúť kotvy". Naše deti boli vtedy malé - dcérka dvojročná a synček sa nám tam narodil a keď mal rok, tak sme odišli. Teraz bývame v bytovke a už vôbec nemáme taký problém. Na zdravie detí to má podľa našej pediatričky veľmi negatívny vplyv - ťažké alergie v dýchacej sústave. Ja som tam veru mala nádchu takmer v jednom kuse. Naše deti, zdá sa, sú napriek všetkému zdravé, vďaka Bohu.

livijja
17. aug 2010

@gabrielos dobry den mam skusenost s plesnou v byte byvala som na 8 poschodi a zatekala nam stena koli zlemu upravenie strechy aj ked bola nova urobena, na znicenie plesni sme sriekali savo rozprasovac ale ak ho budete striekat dietatko nema byt doma lebo to smrdi treba to tri krat minimalne spravit , tiez treba verat stale vetrat a zistit z coho sa ta plesen robi, na dieta plesen vplyva koli tomu ze dycha to a tak ako bol prvy prispevok tak s tym max suhlasim

anica
17. aug 2010

plesne poskodzuju dych.cesty a mozu byt vyvolavatelom alergii, je to humus ☹ Ak sa vam tvoria plesne, asi mate vlhko v byte a treba ju odstranit....to sa povie ale tazsie robi. My uz asi 4 roky bojujeme s vlhkostou v byte / odkedy sme si dali spravit plast. okna a samostatne kurenie / Najprv sa nam spravila plesen v rohoch obyvacky, potom som ju nasla aj v stavanej skrini...kupili sme si vlhkomer a zistili sme, ze vlhkost je asi 80 %. Vetranie pomaha, ale len na urcitu dobu / v zime som nemohla vetrat stale, lebo ta spotreba plynu - aby sa vykuril byt 😠 / kupili sme si elektricky odvlhcovac a ten nam reguloval vlhkost na 55-60% . Niekedy stiahol aj 10 l vody za 24 hodin....
Ak uz su plesne, tak vystriekat savom- ako radia baby...ale ak sa tvoria opakovane, tak treba nieco urobit s vlhkostou, je to beh na dlhe trate. A este som chcela povedat, ze obe deti su alergici / syn je aj na vzdusne plesne ☹ . Alergologicka hovorila, ze vo vlhkom prostredi dlhsie prezivaju aj bakterie a virusy, takze okrem alergie deti su aj casto chore. V suchom vzduchu sa bacilom tak nedari ako vo vlhkom.

iver
16. sep 2010

Musím reagovať, lebo nesúhlasím s niektorými stratégiami boja proti tomuto zákernému, zdraviu škodlivému votrelcovi.
1. vetranie - štrbinové vetranie v zime je NESPRÁVNE! Je síce o niečo lepšie ako úplne zavreté okná, ale uniká viac tepla ako vlhkosti. Na chladnejších stenách a nábytku sa viac kondenzuje vodná para, čo pliesňam vyhovuje.
VETRAŤ TREBA V ZIMNOM OBDOBÍ NÁRAZOVO - niekoľkokrát za deň dokorán otvoriť okná v celom byte na 2 až 10 minút. Čím väčší prievan, tým kratší čas stačí. Vzduch má malú tepelnú kapacitu, teplo sa udrží v stenách a nábytku.
Vlhkomer je nevyhnutný.
2. Ak je byt náchylný na tvorbu plesní, nikdy NEOBKLADAJTE ZVNÚTRA STENY polystyrénom, sadrokartónom, tapetami a pozor na nábytok pri vonkajších stenách. Kde sa nedostane prúdenie vzduchu a teplo, sú ideálne podmienky pre plesne.
3. Dezinfekcia - Savo je len na okamžitú povrchovú likvidáciu plesní spojene so vybielením fľaku. Následne by bolo potrebné použiť prípravok na báze aktívneho striebra (ja Savo ani nepouživaný ). Pri prvých prejavoch plesni by bolo vhodné aj oškrabať (za mokra) maľovku a vymaľovať s pridaním prípravku na báze aktívneho striebra. Časom sa pleseň zažerie do omietky a do muriva a pokiaľ nie je možné radikálne riešenie, treba jej zabraňovať preniknutiu do izby.

mimkao
16. sep 2010

@gabrielos, osobnú skúsenosť nemám, ale ani nie týždeň do zadu mi hovorila švagriná, čo sa stalo jej sesternici...
... Mali malého synčeka, ktorý keď mal 3 roky upadol do kómy a ležal tak dva týždne. Po dvoch týždňoch zomrel. Lekári, ani rodičia to nechápali, vraj nikdy nebol chorí, žiadne príznaky ani nič nemal. Takže nasledovala pitva a po nej zostali šokovaní všetci. Dieťaťu pleseň úplne rozleptala pľúca. Lekári im povedali, že to je tichý zabiják, že je to bez príznakov. Aj keď matka potom hovorila, že chlapček zvykol sem tam zakašľať, ale že ten kašeľ nikdy nebol sprevádzaní teplotou, ani ničim iným.
Nakoniec predali ten byt, pretože či vetrali, alebo nevetrali, plaseň v ňom mali stále.
Ja som z toho ostala ochromená, pretože mi tiež po každej zime bojujeme s plesňou. Vedela som, že to škodí, že sú z toho rôzne alergie, alebo môže vzniknúť zápal pľúc, ale že ich to dokáže rozleptať, to ma dostalo.
Takže už teraz sme zapli odvlhčovanie cez klímu, a manžel už aj objednáva normálny odvlhčovač.
U nás je problém s tým, že musím sušiť v zime prádlo vo vnútri a všetka vlhkosť z prádla sa ukladá do stien. Je to otrasne.

kaktusik007
17. sep 2010

absolutne suhlasim s @iver avsak este dodam - my sme asi tak vo februari (maly sa narodil v aprili) investovali do odvhcovaca a infraziarica, dokopy to stalo asi tak 500€, ucet za elektrinu teda este nemam, a bude to riadna palka, avsak stenu kde sa plesne tvorili a kde nepomohlo ani oskrabanie a opatovna stierka (odfusovana kompletna stavba bytovky 😠 😠 😠 ) mame suchu.... mali sme v byte termokameru - chapem ze pre 99% ludi nedostupne, a tie tepelne mosty tu u nas boli proste des, jedine riesenie je byty zburat a postavit nanovo 😀 tak sa vyjadrili odbornici....

vdaka bohu sme sa plesni zbavili, tu investiciu do spotrebicov nelutujem a tiez nelutujem ani tie peniaze, co budem platit za elektriku.... deti byt v plesniach nesmu, a uz absolutne nie novorodenec!!!

http://www.mastersk.sk/product/hall-1500-elektr...
http://www.mastersk.sk/product/dh-720-odvlhcova...

titkovamiriam
17. sep 2010

Ahojte!Mozno trochu reklami ale pracujem vo firme kde sa vyrabaju farby.Biozor Pento je na odstranenie plesni a Biozor Normal na vymalovanie je to velmi ucinna farba.
Savo plesne vybieluje a odstrarnuje len ciastocne-kombinacia zateplovanie a plastove okna -su pre plesne rajom-aj ked stenu oblozite polystyrenom cezen sa siria nanovo-samozrejme casom...

katecameron
17. sep 2010

ja som od jedneho znameho maliara pocula ze na plesen je najlepsie vapno ze vymalovat stenu vapnom no neviem aj my musime skusit lebo byvame nasamom vrchu a tiez je problem s plesnou a deticky maju alergie syn starsi velmi silnu a vkuse su chore odstahovat sa zaialbohu neda mozno raz ☹

brisilda
17. sep 2010

kocky my mame zatepleny byt z vnutra a plesen sa nam nikde nerobi iba na plas.oknach ale to utriem 😉 je to tym ze sa okno zarosuje ☹ a potom v kepelke no niet divu lebo ked sa sprchujeme je tam taka para ze sa moze krajat 😀 cize kupeku riesimm savom a okna tiez prejdem handrickou namocenou v save aby sa neririla plesen do ovzdusia 😉 @mimkao napisala si riadne hrozostresny pribeh ale moze to byt pravda plesen je velky nepriatel sposobuje rozne alergie a astmu ☹ ja sa jej strasne bojim po skusenosti co sme mali ked sme byvali v jednom byte v podnajme total vsetko zaplesnete 😔 clovek s tym asi nic neurobi lebo kede su idealne podmienky na tvorbu plesne tak sa tazko odstranuju 😢

berus222
17. sep 2010

my byvame v byte. aj sme byvali ako deti. takze suchy vzduch, vysusene sliznice, stale nadcha,.... na vikendy sme chodievali babke do jej asi "100 ročneho" plesnou kvitnuceho domceku. a ako zazrakom nam tam presli vsetky nadchy, sople, alergie.
keby som mala plesne v byte, urcite sa snazim zich zbavit. kamaratovi pomohol ceresit (alebo ako sa to vola, reklamuju to) na stiahnutie vlhkosti.

sammy19
18. sep 2010

ahojte, tak pridam skusenost. my sme sa s plesnami dlho trapili tiez, savo sme pouzivali, no vzdy sa to vratilo. dcerke vysli aj alergie na plesne a ked som sa bavila s alergologickou, tak hned sa pytala, ci nemame doma plesne.
No ale tiez mi povedala, ze savo nie je nic moc a vobec by sa to nemalo dychat, je to humus...

My sme minuly rok teda nakoniec kupili odvlhcovac a musim povedat, ze to konecne pomohlo. Investicia sice vyssia, ale oplatilo sa. No a nam nepomohli ani natery proti plesniam, ked sme omalovali.
Jaj a este, ucet za elektrinu nam vobec nestupol a to som sa bala strasne, ze ked pouzivame ten odvlhcovac, tak ze budeme vela platit, ale nie. Tak odporucam fakt ten odvlhcovac si zadovazit 🙂

bajana
19. sep 2010

damy, ako pise IVER, neteste sa z bytu bez plesni, ak ho mate zvnutra zatepleny...ak sa plesen objavuje okolo okien a v minulosti sa objavovala vsade, tak ste ju tym zateplenim len schovali, urcite neodstranili...

stanka02
22. okt 2011

Prestahovali sme sa do starsieho domceku a po prvom kureni nas prekvapila plesen na stenach a na zadnej strene skrin. Kupili sme odvlhcovac a je tu citelne iny vzduch. Mame ho 2 den a uz som zo zasobnika vyliala 6,5 litra vody. Vlhkomer ukazuje 40% vlhkost no odvlhcovac stale bezi a je nastaveny na udrziavanie vlhkosti 40%. Zatial som veeeeeeeelmi spokojna. Pradlo mi schlo aj dva dni ked som prala a teraz vyschlo za jednu noc.

ma77
24. okt 2011

Ahoj môžeš mi prosim ta napisať aky odvlhčovač ste kupili dakujem 😉

olivova
24. okt 2011

Presne - rady presne ako pise IVER - najhorsie je dom ci byt zateplit vo vnutri - ja by som ho tak nezateplovala ani keby som plesne nemala . Pokial tam plesne boli - urcite sa tvoria za tym polystyrenom, obkladom...To, ze niekto len vystrieka nejakym prostriedkom, necha trocha vysusit a hodi tam obklad, nezarucuje, ze sa toho zbavil. Zbavit sa plesni vo vlhkom dome je boj na dost dlhu dobu...Potom - nesusit pradlo vo vnutri, nedajboze vlastnit daku fontanku, ked sa vari - odporucam okno dokoran - prip. co najviac vetrat (okrem digestora) a samozrejme - vela spominane vetranie - prievanove najlepsie ,ale nemusi byt avsak okno dokoran (hodit okno aj na cely den len na vetracku nie je vetranie a rozhodne nepomoze plesni)....

senoble
14. mar 2012

stanka02 ahoj,aky mate odvhcovac?pripadne niaky link?dakujem

guga79
17. feb 2014

ahojte maminy,
prosím, píšete sem ešte niekto?

bejka1982
18. nov 2014

My uvažujeme o kúpe odvlhčovaca Qlima DD 108...Máte s ním niekto skúsenosti ?

ruzovy_gunar
3. jan 2015

ja si myslím že ak sa deti umývajú, tak neplesnejú 😉

minyminy
1. nov 2022

@ewellina ahoj ja viem ze velmi stara tema ale mi mame tento prob .. nasla som plesen malej pod madtacom ( ma pol roka) plesen v skriny ( haby nam oplesneli) .. na 2 gaucoch je plesen a este aj v kociariku som nasla ( neviem z coho ... raz trosku namokol ,( minimalne) ale vyzera ze z toho ... a ja som ju v tom vozila 😑 .... ide ma porazit ... co pomohlo na ten nabytok ? Ci len vyhodit? A hovoris ze detickam nic nie je ano? Dakujem moc za odpoved..potrebujem upokojit

minyminy
1. nov 2022

@iver dobry den ..prosim viete poradit ten pripravok na baze striebra? Dakujrm

minyminy
1. nov 2022

@mimkao boze moj ako si ma teraz vystrasila 😪😪😪😪 my mame plesen na byte a velmi sa bojim mame male babatko

ewellina
2. nov 2022

@minyminy Deti su uz velke a nic im nie je. Ale plesen na nabytku ... S tym neviem poradit. Skus pogooglit na nete. My sme mali vtedy plesne hlavne na stenach.

minyminy
2. nov 2022

@ewellina ano? pretože hore ste písala že ste ich mala všade.. aj na nabytku, pod nábytkom, pod mikrovlnkou atd... preto ma zaujímalo ..ale dakujem za odpoved

ewellina
2. nov 2022

@minyminy Aha, naozaj. Už to bolo dávno, zabudla som, že aj na nábytku. Už si to fakt nepamätám, iba tie steny si pamätám.

minyminy
3. nov 2022

@gabrielos dobryyyy ..prosim mali ste este niekde tie plesne okrem skrin a stien? My mame aj zarubne dveri a uz nabytok ... mame male babatko .. velmi sa o nu bojim 💔 aby jej nieco nebolo