Prejavy celiakie

nanip
1. máj 2012

Maminky, ktoré máte detičky s celiakiou, aké mali vaši drobci príznaky? U dcérky lekárka vyslovila podozrenie na celiakiu, len máme teraz črevnú virózu, tak musíme dať naporiadok najskor to. Malá bude mať 6 rokov, nepapá zle, ale nepriberá a aj na výšku je veľmi drobná. Má veľmi chudučké ručičky a nožičky a skor také nafúknutejšie bruško. So stolicou problémy doteraz nemala, až terat od soboty najskor akoby mala zápchu a dnes ju pár krát prehnalo. Ale to može byť aj tá viróza. Akurát mi nesedí to, že sa nesťažuje ani na nevoľnosť, ani na bolesti bruška, pekne sa hrá, je čulá, veselá, ale nechce papať. V sobotu nebolo dobre, nejedla skoro vobec, nedela, pondelok - celkom pekne začala a dnes akoby sa to vrátilo. Tak už ozaj neviem. Uvítam akékoľvek postrehy.

nanip
autor
1. máj 2012

Nikto nemá nejakú konkrétnu skúsenosť?

anjelicek26
1. máj 2012

@nanip - tema o celiakii tu uz je. Moja dcerka je tiez drobucka, ma 106cm, len 16,6kg a celiakiu nema. V juni bude mat 6.

Keby mala celiakiu, ma problemy zo stolicou, drazdiva by bola na vela potravin - hnacky napr. alebo naopak zapcha - a nemozes urcite brat par dnovu virozu, tie symptomy sa graduju cele mesiace. Celiakia je vrodena, nie je to nic, co sa odrazu v 6 rokoch po viroze objavi.

erika26
1. máj 2012

ahoj, ja sama som celiatička a moji malí našťastie zatiaľ nie. No príde mi to príliš rýchla diagnoza, možno sa na to doktorka spoľahla, lebo celiakie je teraz veľa. Môžem ti povedať len podľa bratrancovej dcéry. Ona od malička zle papala, nechutilo jej, stolicu mala úplne v poriadku s trávením nemala problémy. Akurát zle papala. A ked bola druháčka v škole tak jej začalo bývať zle, bolelo ju bruško. Rodičia a aj pediatrička to považovali za psychický stav, rodina sa presťahovala, a ona začala chodiť do novej školy. Dieťa je však veľmi smelé, učiteľke sa to nezdalo. Sama ju zobrala ku lekárke, prinútila aj jej mamu aby ju dala dôkladne vyšetriť a dokonca ukecala aj pediatričku a potvrdilo sa, malá ma celiakiu.
Malej by mala doktorka zobrať krv a tam netreba čakať na to kedy prestane hnačkovať. Držím palce nech to je iba viroza a malá je proste "nepapavý" typ.

erika26
1. máj 2012

@anjelicek26 nesúhlasim s tebou, ja som ju získala ako 26 ročná. Dovtedy som bola v pohode a zrazu som začala mať problémy. Rok ma liečili na všeličo a až po roku zistili, že je to celiakia. A mne sa celiakia objavila zrazu a spúšťačom bol stres, kamoška začala mať problémy po pôrode a zistil jej celiakiu. Dovtedy bola tiež v poho. Takže treba aj spúšťač a môže sa objaviť z ničoho nič. Možno sú to príznaky, ktorým inak človek ani nevenuje takú pozornosť.

anjelicek26
1. máj 2012

@erika26 - to, ze sa dovtedy neprejavila neznamena, ze si ju nemala. len ti dovtedy nerobila take problemy, lebo telo zvladalo tuto skutocnost kompenzovat.

livia76
1. máj 2012

Mojej ,,vyženenej" dcére zistili celiakiu v 20 rokoch, črevo mala úplne vyhladené, čiže už sa to s ňou ťahalo určite dlho, žiadne hnačky ,zapcha, ani unava snáď len atopický ekzém bol jediným ukazovateľom,inak, čo sa trávenia týka, žiadne príznaky. Naša 2 dcérka má 5,5 roka,112 cm a 17 kg, tiež má sem tam vypúlené bruško, ako každé dieťa sem-tam papá viac, sem- tam menej, celiakiu nemá, takže dajte pekne spraviť testy, dopredu sa nestresujte. Veľa šťastia.

erika26
1. máj 2012

ale ide o to, že sa objavila zrazu. Ved celiakiu v sebe môže mať každý, ale niečo ti ju spustí 😉 inak s tebou súhlasím ale proste musí ju niečo spustiť (teda ak neberieme do úvahy lepok ako spúšťač)

lili_mia
1. máj 2012

@erika26 - @anjelicek26 má pravdu, v detstve si mohla mať maxinálne nechutenstvo, prípadne chudokrvnosť, ktorá sa neriešila .. jednoducho si bola šľachovité dieťa a zrazu ako si dospelá, prišli rôzne vyprážané jedlá, guláš, zákusky, to je ako príklad, a telo prestalo zvládať nápor lepku, tak si zrejme dostala krče .. počula som, že tehotenstvom sa to stráca .. napr ja ked mám dni kedy sa prepchávam pečivom a bublaninou, ráno sa budím na to ako sa dusím od hlienov .. alergológ aj pľúcny mi to potvrdili, že môže ísť o lepok, no pokiaľ nemám krče, nie je dôvod ísť na gastro, no predpokladám že ked budem fungovať na fastfoodoch a na obedoch v reštikách, jesť jedno cez druhé, tak o 5rokov sa nájdem na gastre s akútnymi bolesťami čriev

anjelicek26
1. máj 2012

@erika26 - my ideme o dva mesiace testovat obe deti na celiakiu, aj ked u Sasky to podozrenie nikdy nebolo, ale u mna ako maminy - no ja to podozrenie uz mam davno, len som sa truba nikdy nedala otestovat a Max ma akutne problemy, on hnackuje od 8 mesiacov a je chudak na diete takmer cely svoj zivot bez toho, aby mal nieco potvrdene, kedze anglicke zdravotnictvo je uplne na hovno s prepacenim. Teraz sme boli po termin v januari - termin mame 17.5. Je to na zufanie.

Ja zaostavam za celou rodinou -20cm v raste a dcerka teda tiez zaostava o vyse hlavy pri spoluziakoch, pritom genetika aspon v mojej rodine nepusti, zenu pod 173 nemame, väcsina ma dokonca cez 180, proste vysky a ja 153cm trpaslik... no ved uvidime, v juli sa stahujeme do nemecka a prve co budem obiehat su lekari.

nanip
autor
2. máj 2012

Dakujem za príspevky. Tentokrát to naozaj bude len viróza, lebo som to schytala už aj ja 😖 Naša lekárka nereagovala na túto aktuálnu virózu, skor problémy, čo už boli aj predtým. Malej sa tieto virózky dosť casto opakujú. Navyše od Veľkej noci som jej začala dávať ovsenné sušené mlieko, na to reagovala v pohode, aj keď som jej urobila do neho puding, pri detskej krupici však bola už taká iná. ťažko definovať, ale keď potom po nej papala, tak jej to rástlo akoby v puse a keď som jej ju podala, tak potom na druhý deň mala takú veľmi tvrdú stolicu. Skúsila som jej ju za to obdobie podať asi 5-krát, vždy s rozostupmi a takýto prejav sa opakoval. Keď sme sa o tom teraz rozprávali s našou detskou lekárkou, tak si dávala dokopy tie časté virózy, túto reakciu po krupičnej kašei, že je veľmi maličká, má naozaj moc tenučké rúčky a nožičky a veľké bruško - a z toho to podozrenie. Tak vravela, že preliečime virózu a potom budeme riešiť ostatné. Malá nemože mlieko, sóju, jahody - tak, čo to už máme podchytené, tak uvidíme. Ale fakt by som bola rada, keby sa celiakia nepotvrdila 🙂

graceful9
2. máj 2012

@nanip kamoška má tiež a zistili jej to len preto, lebo to má aj jej sestra,,,ona nemala absolútne nijaké príznaky a jej sestra bola veľmi chudá,,,,

angellinka
2. máj 2012

@nanip nam celiakia spustila crevna viroza ☹ a salmonela.A som rada,ze bol taky malinky,lebo sa nemal problem sa dat na inu stravu.Tiez "zevraj" podla tabuliek zaostaval v raste,ja som to nejak nepostrehla.Ako nahle sme na diete,moje dieta bolo uplne ine 😉 v dobrom slova zmysle.Zacal mat chut do jedla,pred tym jedol-par lyziciek,a hotovo.Som videla,ze aj chce jest,ale nedokaze.A narastol,hned za par mesiacov sa vytiahol,a spevnel.Bvyal nekonecne unaveny,velmi dlho ako babo spaval 2 krat.Vecer odpadaval.Aj unava nam potom presla.Dovtedy sme so stolicou nemali problemy,az po viroze.Drzim palce.
Je velmi mylne,ze ked ti zistia celiakiu,musim mat problemy s travevnim,nie kazdy mava hnacky,nafukovanie 😉

kathynka
3. máj 2012

mne zistili celiakiu pred rokom, vo veku 27 rokov...moj jediny prejav bol strata 10kg...byvalo mi obcas nevolno od zaludka, akoby na vracanie, ale ja mam este biliogastricky reflux (vracanie sa zlce do zaludka v nadmernom mnozstve), takze sa to pripisovalo aj tomu...a potom sa spravili testy a bolo...celiakia jak vysita a rovno Marsh 3A (najlepsie z najhorsieho)...hnacky som dostala polroka na to, ked sa pridruzila intolerancia na laktozu, co mi bolo vysvetlene tak, ze to sa stava, ked clovek nabehne na dietu a zacne sa davat crevo do poriadku...ale to je nastastie len chvilova zalezitost, momentalne som uz spat na mliecnych vyrobkoch, len cistemu kravskemu mlieku sa vyhybam...
a viem, ze celiakia je vrodena, napriek tomu nevieme o nikom v rodine, kto by ju mal a u mna bol spustac jednoznacne stres...

nanip
autor
3. máj 2012

Malej robili testy na celiakiu iba z krvi, ked ju testovali na mlieko v 3 mesiacoch. Bola velmi malicka, ale museli, lebo mala strasne prudku alergicku reakciu, co sa ustavicne zhorsovala. Takmer sme skoncili v nemocnici. Vtedy jej testy na celiakiu vysli negativne, ale neviem, ci sa da o to opierat, ked bola taka malicka a hlavne, ked jej telicko nebolo dovtedy vobec zatazovane lepkom.

tinki
3. máj 2012

@nanip ahoj, tak moja mala podobné príznaky a vyšla jej alergia na mliečnu bielkovinu. Dajte si otestovať aj to.

nanip
autor
3. máj 2012

Bielkovinu mame otestovanu aj laktozu, tieto dve zlozky z mlieka jej vysli negativne. Napriek tomu mlieko vobec nemoze, ani ziadne mliecne vyrobky - syry, jogurty, maslo.... Este jej chcu teraz robit testy na kazeinat a srvatku, kedze po poziti cohokolvek mliecneho ma koznu alergiu, velke nafuknute brusko, krce a prehana ju. Zaujimave vsak je, ze nie v ten den, ked mliecne spapa, ale na druhy. A vzdy to zacne stikutkou.

iffka2002
7. máj 2012

ja som nasla v lekarni taky domaci test na celiakiu, tak ho hned muz vyskusal, lebo som si myslela ze aj on ju ma. Len stoji okolo 15 eur, lekarnicka hovorila, ze vraj je spolahlivy.. to len tak pomimo, ze netreba vzdy cakat na lekara, mozte otestovat aj doma🙂

veronika164
9. máj 2012

ahoj, no ako ste na tom dnes? Už v pohode? Ja by som to na celiakiu vôbec nestavila. Všimni si, že je tu proces cyklenia, takže príčina bude s najväčšou pravdepodobnosťou v psychike. Inými slovami viróza môže byť tak somatická, ako aj psychická. Príčina tkvie niekde v rodine. Skúste popátrať, čo sa u vás deje, mení, čo je iné ako bolo doposiaľ... dôsledkom je, že tráviace enzýmy dieťatka z nejakého dôvodu zažívajú kolaps, odmietajú stráviť potravu... Veľa šťastia, iste nájdete riešenie aj bez liekov 😉

otulik
22. dec 2014

ahojte nas trapi nafukovanie poprdkavanie ked spapa cez den vela peciva rozky ..moze to byt uz celiakia?

kiki68
22. dec 2014

@otulik moze byt aj nemusi, dala by som to aspon na krvne testy,tam to nieco ukaze ak by tam bol problem.
Ja osobne napr. po poziti lepku mam dojem,ze mam v zaludku kamene, napina ma na zvracanie, alebo zvraciam, casto ma prehana, ked drzim BLP dietu,tak nic mi neni.

K domacim testom na celiakiu sa vyjadrim asi tak,ze sa na to neda spoliehat. Predtym sa testovalo iba na jednu vec,ale teraz je toho viac. Preto v minulosti vela ludi testom preslo a mysleli si,ze sak nic mi neni. Celiakia nie je tehotenstvo,ze stacia dve ciarky a vybavene. To je definitiva,kde treba dozivotne drzat BLP dietu, inak to moze zle skoncit. Tiez maju niektori bezpriznakovu celiakiu, to je nebezpecne ako cert,lebo oni nevedia a ten lepok jedia,lebo im to nevadi akoze. Hoci ich to prizabije casom.

otulik
22. dec 2014

@kiki68 dakujem..ideme na gastro na USG a urcite mu spravia krvne testi ...na endoskopiu by som ho nerada davala ☹ no uvidime

kiki68
23. dec 2014

@otulik ak krvne testy ukazu nieco,tak na endoskopiu bude musiet,lebo tam sa musi potvrdit to v akom stave je zaludok a tenke crevo. Neni to sranda a zbytocnost, ak sa nic vazne nedeje tam vnutri,tak cely proces zaberie par minut. Na endoskopii som bola,takze viem ake to je a bola som pri plnom vedomi. Deticky prispavaju co mi hovoril ujo (on je gastroenterolog) Tiez sa robi genetika, tam to tiez moze vyjst, celiakia je casto dedicna, len o tom vela ludi netusi,ze ma tento problem,az ked to ma niekto z blizkej rodiny a doporucia sa testy aj tym dalsim. Ale nebojte neni to ziadna konecna, da sa s tym krasne fungovat. Keby sa potvrdi tak Vam poslem recepty a vsetko,aby ste ani netusili,ze musi mat blp dietu. Celiakiu sa neda bez lekara osefovat spolahlivo. Lebo oni musia test z krvi po nejakom case ako je rok opakovat,aby videli,ci sa to zlepsuje. Vacsinou sa to krasne upravi a clovek si zije spokojne dalej 😉

kurce22
22. apr 2016

@kiki68 ahojky,možeš mi poslat recepty na BLP dietu?dakujem

ada0207
7. feb 2020

@nanip dobrý deň, zaujal ma váš prispevok že mala mavala kŕče a stikutku, toto ma moja teraz presne, môžem sa opýtať nakoniec načo bola alergicka? Ďakujem veľmi pekne! A tiež ju boli len na druhy deň :(