7 mesačné bábätko sa nevie vykakať

saskaa95
4. jan 2018

Zdravím chcela by som sa opýtať či nemáte podobne skúsenosti s našim problémom. Maly keď sa narodil mal koliky tie už nám prešli a nastal iný problém spočiatku bol kŕmení umelým mlieckom nutrilon s toho mal veľmi tvrdú stolicu cize ho dosť zapekalo nevedel sa vykakat tak sme to riešili rektalnou hadickou. Skúsili sme zmeniť mliecko a nasadili sme bebu po ktorej mal stolicu už normálnu no doteraz sa nevie vyprázdniť sam stále mu musíme pomáhať trubickou samému mu to vôbec neide je uplakaný a nič mu nepomáha ani masáže bruska sní cvičenie nozkami. Sme už úplne bezradný aby sa 7 mesačne bábätko nevedelo vykakat samé bez pomocí. Je veľmi pohyblivý na brušku je stále otáča sa a začína sa už aj plaziť cize nechápem prečo má take lenivé crievka keď má aj pohyb. Je možné že si už veľmi zvykol na tu trubicku ?? Puci sa dosť keď mu treba kakat a neide mu to a začne plač. Ak máte podobný problém tak poprosím o radu. Ďakujem

lenkaam_1
4. jan 2018

.

victory7897
4. jan 2018

7mesačné bábätko by už malo pomaly jesť prikrmy,nepíšete ake my dávate..po takom jabĺčku,alebo sladkom zemiaku by to malo byť lepšie..možno už aj viac vody dávať piť cez deň

katka1981
4. jan 2018

Nas syncek tiez od isteho veku kakal iba s rurkou. Musela som ho vykakavat 3x denne inak by grckal este viac. K uplnej naprave prislo asi 2 mesiace po zavedeni prikrmov, potom uz kakal krasne sam asi 4x denne. Prikrmovat som zacala od ukonc. 5. mes. ako mi radila pedina. Bol plne kojeny dovtedy a stale je kojeny. Neboj sa crievka dozrievaju, zlepsi sa to.

saskaa95
autor
4. jan 2018

Papame väčšinou zeleninku ako tekvica, zemiacik, petržlen... vyhýbame sa zapekajucim zeleninam na raňajky má vyzivky aj jabĺčko sme dávali aj bataty a nič a už pridávame aj masko. Pijeme čajik denne vypije 200ml buď ovocný alebo harmanček cize tekutín má dostatok. Ta stolica je mäkká len sa nevie nejako vyprázdniť sám 😒

katka1981
4. jan 2018

@saskaa95, ty davas 7 mesacnemu babatku ovocny caj? Ved to je najvacsi humus, nic len aromy. Davaj mu cistu vodu. A kludne mu pomahaj rurkou ak treba. Ja som sa pytala aj lekarky, ze potrebujem aby maly kakal 3x denne (tvojmu mozno staci 1-2x to si ty odsledujes), povedala, ze kludne 3x denne ho takto mozem vykakavat. Po cca 2 mesiacoch si zvykol na tuhu stravu a kakanie nerobilo ziadny problem. Bolo uplne jedno co papa, musel si zvyknut, vsetko ho akoby zapekalo.

veronka1234
4. jan 2018

Ahoj. Mojmu synovi velmi pomahalo, ked som zarabala redsie mlieko. O jednu az dve odmerky menej ako je pisane. Ked uz papa prikrmy, tak by mi to nemalo chybat. A este je fajn davat cistu vodu miesto caju. A vela vlakniny 🙂 drzim palceky

saskaa95
autor
4. jan 2018

Ale problém je v tom že maly nechce vôbec piť cistu vodu aj cajik sme museli osladovat troskou cukru lebo vôbec nechcel. Skúsim to mliecko robiť riedsie ja už totiž vyskúšam všetko lebo som bezradná 😒

saskaa95
autor
4. jan 2018

Katka1981 myslíš že je to s tuhéhej stravy že neni babo ešte zvyknuté ??

veronka1234
4. jan 2018

@saskaa95 vyskusaj : ) nam to najviac pomohlo

1988majka
4. jan 2018

Po tolkych mesiacoch ma urcite navyk na rektalnu rurku. Skus upravit stravu pripadnepar dni dat aj Duphalac aby mal fakt skor riedku stolicu aby mu to islo lahko. Zo stravy uplnevyrad cukor..ziadny osladeny caj nepotrebuje. Cize namiesto caju vodicku.. pripadne aj teplu to trochu rozhybe creva..neboj nauci sa. Radsej vsetko doma pripravuj ako vyzivky- tie su castokratprisladzane. Tiez zrus piskoty alebo keksy ak nahodou davas. Na ranajky skus ryzovu psenovu ovsenu alebo kukuricnu kasu - cistu bez ovocia cukru (zo zrn alebo vlociek.. nieinstantnu - to by malo dost pomoct traveniu). Ovocie davaj ked tak osobitnev prvej polovici dna poobede uz nie.. A nekombinuj bielkoviny so sacharidmi (maso azemiak..cestovinyamaso.. Strukoviny a zemiak atd nie) alebud zeleninu a sacharid alebo zeleninu a strukovinu. Viac poradit neviem..

krepes
4. jan 2018

@saskaa95 moj malý mal rovnaký problém, Neviem ci sa to zmenilo tym alebo to bola len nahoda ale ked mu isli prve zubky skusala som mu davat Viburcol cipky, na zubky to nemalo ziadny ucinok no odvtedy moj syn kaká normálne.

janaspa
4. jan 2018

Zdravim, ja som sice svoje deticky kojila, ale starsi chlapci mali rovnaky problem s kakanim, nam tiez nic nepomahalo, az ked som tak okolo cca 8mesiaca, vzala dieta do zvislej polohy, drzala som ho nad nocnickom medzi svojimi kolenami a on sa v poho vykakal, je to predsa len prirodzenejsia poloha na vyprazdnovanie. A pomohlo nam to aj pri odplienkovani, kedze sa vedeli chlapci vykakat l3n takto, velmi skoro sa pytali na nocnik. Tak moja osobna skusenost.

bmuller
4. jan 2018

@saskaa95 keby si skusila nejaky cas podavat nejake probiotika urcene babatkam? probiotika vedia celkom pekne rozhybat creva...

karmen118
4. jan 2018

A dávaš mu do príkrmu aj napr. olivový olej?, pomáha, aby sa mohlo dieťatko lepšie vykakať, aj aby mu lepšie trávili živiny. Nám to kázala dcérkina dr., keď sme začínali s príkrmami odporučila za cca mokka lyžičku olivového oleja, nám sa osvedčilo dávať o trošku viac, tiež ju zapekalo, keď sme prešli na príkrmy, hneď potom sa jej to upravilo. Ak náhodou budeš musieť niekedy kúpiť príkrm z obchodu, tak to isté, pridať tam trochu oleja a ešte aj vodu, pretože kupovaný príkrm je často príliš hustý, a až potom zohriať. Do ovocnej výživy, ovocia olej nepridávam.A treba ho naučiť piť hlavne čistú vodu. Čaj by sa nemal sladiť vôbec, sladké môže zapekať.

lenkaam_1
4. jan 2018

Mame ten isty problem maly ma 2mesiace a bez rurky ani ranu ☹

senta_sofia
4. jan 2018

To uz moze byt kludne dosledok pouzivania rurky, nie stravy. Skus este lactulosa biomedica, je to volnopredajne, mozno mu to podpori aspon pohyb criev a ked vidis, ze sa mu chce kakat, skus masaz konecnika, pripadne klbkovu polohu nad umyvadlom, aby si podporila to, aby tlacil. Inak smer lekar.

katka1981
4. jan 2018

@saskaa95, Saska, moj kakal najprv normalne cisto kojeny a zrazu od urciteho casu stale cisto kojeny nevedel sam kakat. Dr. ze to potrva tak 3 tyzdne a bude dobre, keby mam cas pozriem ti do dennicka v akom veku to zacalo. Nabehli sme na prikrmy nepomohlo, ani olivovy olej, proste nic nemalo vplyv na jeho stravu. A to so mu ani banany nedavala, naozaj mal ukazkovu stravu, aj vodicku pil, ziadny cukor nic. Jedina moznost aby sa vykakal bola rurka. Ano niektori strasili, ze si zvykne na rurku, nepocuvala som nikoho, robila som ako som citila, dr. odsuhlasila rurku 3x denne a dalej som neriesila. Zhruba po 2 mes. od zavedenia prikrmov sa mu kakanie krasne upravilo a bolo. On mal reflux a ked sa pretacal na brusko od 5 mesiacov, tak sa hraval na brusku a strasne grcal, keby ho nevykakam, tak grca nonstop. Viem, ze nebol jedine babatko, ja som to neprezivala nejak dramaticky, mna viac stvalo 7x denne prezliekanie kvoli grckaniu, ale ked sa naucil sam sediet, reflux postupne uplne vymizol. Neboj sa, ziadny navyk na rurku nemal, crievka zrejme dozreli a bolo. Ja vravim ze babo sa rodi ako polotovar 🙂 Nema dozrete organy, postupne dozrieva aj spanok (nervova sustava), traviacia sustava, ..... len mu nedavaj ziadne ovocne caje, to nie je vobec vhodne pre deti, to je odpad, davaj mu cistu vodicku, popripade teplu.

katka1981
4. jan 2018

@lenkaam_1, neboj prejde to. U chlapcov to byva zrejme castejsie ako u dievcatiek

katka1981
4. jan 2018

@senta_sofia, a co si myslis ze lekar urobi? Max. chirug pozrie s kovovou hovadinou do ritky a to je cele. To sa neriesi. Tento problem je bezny a casty, pokial dieta nema bolesti, vykaka sa s rurkou, tak sa nic neriesi. Zvykne si na prikrmy a bude dobre. Vobec by som preto dietatko po dr. netahala.

lenkaam_1
4. jan 2018

@katka1981 To dufam 🙂

katka1981
4. jan 2018

@saskaa95, ziadny sladeny caj, sposobis mu mykozy, znicis imunitu a cukor ho zapecie este viac. Slivky susene povar, vyvar z ovsenych vlociek.... ale u nas pomahala jedine rurka. Potom zacal krasne kakavat sam. Feniklovy cajik pokial nema reflux, ziadne riedenie mlieka. Ake mlieko pije?

adriannasvk
4. jan 2018

Ja by som urcite skusila malemu dat probiotika,napr biolac baby a pod. Je potrebne aspon 2-3 mesiace uzivat,ale nasmu malemu to velmi pomohlo.

katka1981
4. jan 2018

@adriannasvk, my sme brali 3 druhy probiotik, zbytocne, aj kojeny bol a nic. Niekedy musi babo dozriet Ale probiotika su ok, nech da.

senta_sofia
4. jan 2018

@katka1981 to, ze to klaplo u tvojho dietata, neznamena, ze musi u ineho, jej dieta sa nevie vyprazdnit od sameho zaciatku, u tvojho to zacalo po zavedeni prikrmov, uz to je podstatny rozdiel. Ponesies zodpovednost za svoju radu, ak by sa to nespravilo?

katka1981
4. jan 2018

@senta_sofia, skus lepsie citat, zacalo to davno pred zavedenim prikrmov. Mozno mal 8 tyzdnov, mozno 6. Jasne ponesiem zodpovednost za cely konik. Kazdy nesie zodpovednost za seba a svoje deti, a kazdy sa zariadi ako uzna sam za vhodne. Ja som jej nezakazala ist k dr., ani kupit probiotika, je svojpravna... ja som napisala moju skusenost, to je cele.

senta_sofia
4. jan 2018

@katka1981 pozri, reagovala si na mna stylom, co s tym ma lekar... urcite viac, ako anonymni ludia na nete, ktori to dieta nevideli a nevysetrovali, tak som ti odpovedala. Ty sama si mala postup odsuhlaseny s lekarom, ona lekara nespomina, takze ja uprimne tvojej reakcii vobec nerozumiem.

katka1981
4. jan 2018
adriannasvk
4. jan 2018

@katka1981 samozrejme,ze to nemusi pomoct kazdemu babatku,ale myslim,ze nimi nic nepokazi....mozno si len maly zvykol na pomoc pri kakani....tazko urcit co ma konkretne za problem mozno mu nepracuje kusok crievka mozno postaci len cas atd....moznosti je vela,ja by som ale urcite vylucila sladenie caju atd ak je dieta smadne,vypije aj vodu....atd🙂

katriona1
4. jan 2018

@saskaa95 syn mel s kakáním problémy na začátku príkrmu, jednoznačne pomohl nočník, malý nesedí tak ho držím nad nočníkem v klubíčku a krásne se vykaká, dávám ho tam od 4,5 mesíce, stolici mívá tuhží stále, ale jde mu vytlačit i do té plíny, ale to se chudák dobu snaží je celý rudý, když ho dám nad nočník tak je to otázka pár sekund, takže doporučuji vyzkoušet 🙂

tamara263
4. jan 2018

Keď som bola so synom na poradni bola v ordinacii so mnou mamička ktorá hovorila doktorke že malému každý deň pomáha vykakat sa s trubickou ona sa jej opýtala že prečo to robí každý deň jej maly mal cca mesiac ona jej povedala lebo plače a nevie sa vykakat doktorka jej povedala že to je pomoc na sem tam že keď to bude robiť každý deň tak si crievka nezvyknú na tlak a nebude sa vedieť vykakat sám vôbec že má od toho opustiť a používať ju veľmi malo