Amok u 2-ročného dieťaťa

larissa123
20. dec 2023

Dobrý deň chcem sa spýtať mam 2 ročne dieťa a v poslednom čase začalo mat veľmi plačuce až histerické záchvaty... niekedy place aj pol hodinu.. aj keď sa snažím ju ukludniť vôbec sa to nedá... a potom sa začne až triasť...a začne byť veľmi spotená že až vlásky ma mokré.. prosím vás stretol sa už niekto stým... ma niekto stým skúsenosti... lebo neviem ako mam ďalej postupovať ci mam navštíviť lekára alebo ci je to len dočasne a prejde to..neviem..ďakujem za radu.

pribinak
20. dec 2023

Obdobie 2 roky je proste obdobie kedy je u deti kríza - obdobie vzdoru
Jednoducho dieťa si ide svoje, denná dávka revu musí byt. Tam nejaké vysvetľovanie keď má dieťa amok je úplne zbytočne, to má efekt keď sa dieťa ukludni

Niektoré deti sa v zúrivosti hádžu o zem, biju seba, či iných, niektoré sa od revu a kriku aj pocikaju či pozvracaju

Nič jej nie je, máš doma hystericku princeznú

nika23t
20. dec 2023

@larissa123 áno, švagriná ma syna, ktorý presne toto robil v tomto období. Až bol mokrý, čo tak vrieskal. Tak taky výkon dá zabrať... Vyrástol z toho, kým šiel do školky. Moja mala ma teraz tiež 2 roky a síce až také hrozné to nie je, ako popisujes Ty, u nás to trvá max 10 min, ale tých 10.minut je zaberák aj pre mňa. Nemyslím si, že je to potrebné riešiť s lekárom, pokiaľ ide len o to. Ale už ako uznáš za vhodne. V každom prípade sa obrn trpezlivosťou, lebo to je jediné, čo Ti teraz pomôže. A pevne nervy. Lebo keď moja začne, mam niekedy chuť sa k nej pridať 😁 Neboj sa, ona z toho vyrastie.

egonsk
20. dec 2023

Zvykne fungovat sokova terapia, napriklad ho v danej chvili nahle oblej do tvare poharom vody (nie polievat, ale rychlo chrsnut). Nesmies to vsak spravit tak, ze vidi, ze to ides spravit, aby ho to soklo. Pozor, v ziadnom pripade to nerob casto, inak to strati ucinok.

larissa123
autor
20. dec 2023

@nika23t ďakujem za radu 🙂

egonsk
20. dec 2023

@pribinak pri chlapcoch nechat ho dlho vyplakat moze byt nebezpecne, lebo moze dostat pruh.

simsalabim
20. dec 2023

@larissa123 moja starsia mala amoky, najdlhsi vyse hodiny a pol. Kto to nezazil, nepochopi, ze na to nic neplati… psychologicka mi vysvetlila, ze dieta z amoku nevie bez pomoci vyjst, treba silny impulz. Navrhla pistalku (ktoru v tom vresku nebolo pocut) alebo obliat trochou vody. Voda fungovala 100%. Dcera vobec nevedela, co sa dialo, preco uz nie je v materskom centre, ale doma, preco je mokra… pouzili sme par krat, potom stacilo varovanie, ked uz uz startovala, ze ci ju treba obliat …

amelia89
20. dec 2023

@egonsk viem (verim teda) ze to asi myslis ironicky s tou vodou ale nerad taketo veci ludom, lebo niekto to naozaj moze tomu dietatu urobit.

egonsk
20. dec 2023

@amelia89 prepac, ale asi ta sklamem, myslel som to vazne a bola to jedna z moznosti, ktoru tiez doktorka odporucila. Dalsou bolo silne tresknutie do niecoho (alebo prasknutie balona, atd..), ale kedze mam citlivy sluch, tak by som uskodil aj sebe, nielen dietatu spravil sok. Ucinok bol absolutny ... funguje to na deti do cca 4 rokov.

juliacenc
20. dec 2023

Prispevky ze je zarucene autista o 3,2,1…

amelia89
20. dec 2023

@egonsk fiha a to odporucil psycholog? nehram sa ze som zjedla vsetku mudrost sveta ale teda mam toho naozaj nacitaneho vela a s takymto pristupom som sa nikdy nestretla,ved to musi byt strasne stresujuce pre to dieta? (z mojho pohladu aj velmi ponizujuce ale tak to uz je uhol pohladu chapem)

simsalabim
20. dec 2023

@amelia89 zjavne s amokom skusenost nemas… predstav si, ze ja som to dietatu par krat urobila 🫢 Na radu psychologicky. Rozhodne lepsie, ako cakat, kym omdlie od vycerpania z vrieskania, kopania, hadzania sa. V amoku dieta nevnima. Nepomoze, ak ho objimed, vyhresis ci nechas tak. Ono svet nevnima, iba svoju silnu emociu.
@egonsk ten balon by ste asi aj tak ani jeden nepoculi… pistalku nepocut tiez.

amelia89
20. dec 2023

@simsalabim mam,ale nie s takym silnym - ako pisem,nezjedla som vsetko mudrost sveta. zaroven som nebola v takej situacii takze len pisem ze ma to velmi prekvapilo…

simsalabim
20. dec 2023

@amelia89 asi to bola iba bezna zurivost, nie amok 🤷‍♀️

egonsk
20. dec 2023

@amelia89 obvodacka aj psychologicka to poradili ako najlahsie riesenie. Dieta v amoku ked uz nereaguje na podnety, treba silnym podnetom z toho vytrhnut. Ked este reaguje na podnety, treba mu skusit zmenit myslienky - aha vonku pada traktor!,blabla.. ale ta faza nebyva casto. Na druhu stranu podvedomie dietata si ulozi mozno po druhom raze co sa udialo a potom uz samo sa tomu brani, takze ten amok sa nedostavi a jednoduchy truc sa da ukocirovat uz.

simsalabim
20. dec 2023

@egonsk zjavne sme obaja dostali rovnake rady a fungovali 👍

amelia89
20. dec 2023

@simsalabim este teda len dodam ze vidim ze uz mas dospele deti, mozno uz dneska tuto radu odbornik nedava…ale nejdem sa hadat a hlavne je to jedno na kazde dieta asi aj tak funguje niečo ine. a aj rodic musi k tomu pristupovat tak aby sa s tym citil stotožneny.

simsalabim
20. dec 2023

@amelia89 neviem, ake rady davaju teraz. Fakt je ten, ze ani babatko nenechas 2 hodiny jacat ako zmyslov zbavene. Dieta v amoku jaci, hadze sa, kope ako zmyslov zbavene. Mokre od potu. Bordove az fialove v tvari. Nereaguje na nic. Co by si teda urobila? Obliala ho pol deci vody, aby zachvat okamzite skoncil, pomojkala, prezliekla? Alebo by si cakala hodinu a pol, kym ho v takom stave vypne? Hm?

PS Dcere to nijako neublizilo, naopak, pomohlo jej to z amoku sa dostat a po cca 5.razoch si to uvedomita amoky viac nemat.

katka164
20. dec 2023

@larissa123 neviem,či veríš na urieknutie,ale nemôže byť?Nebola pred tými ,,záchvatmi" v kontakte s osobou,ktorá sa až moc snažila o očný kontakt?Moja suseda nedávno riešila podobný prípad s dcérkou 2,5ročnou.Tiež mala zúrivé amoky,išla až do bitky od nervov,z ničoho nič plakala až vrieskala.Trvalo to dobré dva týždne,a niekto jej poradil ,,odrieknutie".Keby som to nevidela,neuverím...Vážne to zabralo,a malá je od vtedy ako vymenená.

ivangeline
20. dec 2023

Mozno nakdes co funguje. Mozno odide skor. U jedneho pomahalo pomojkat a pritakat. U druhej som neprisla na sposob.. Odislo. Treti mal kratko take silne emocie ale pomohlo zapnut auta...nic ine..

kandelabra
20. dec 2023

@larissa123 moja starsia sice az take amoky nemavala, ale ak sa rozrevala a uz to par minut trvalo, videla som ze uz to ide do problemu, tiez som to riesila vodou. Jej stacilo poumyvat tvaricku, pomaly a aj viackrat za sebou, ta voda bolo vzdy take vytrhnutie z revu ze aha, nieco sa deje, zacala vnimat okolie a bolo po probleme.

kylie1983
20. dec 2023

Vám fakt šibe s tou studenou vodou.🤦🏽‍♀️

majlo1234
20. dec 2023

@kylie1983 ono to je asi myslene na naozajsty hystericky zachvat, nie na obycajne vzdorovite dieta. Treba to rozlisit, lebo tie decka od dvoch rokov sa niekedy spravaju ako posadnutne. Ale ked normalne dycha popri reve, vidi okolie, aspon trochu reaguje, je to obycajny vzdor, treba nechat prejst a urcite neoblievat vodou ani nedavat do sprchy. Decko sa potom nauci potlacat svoje pocity

nika23t
20. dec 2023

Myslím, že baby majú na mysli trochu vody, asi to dieťa prekvapí do takej miery, že zabudne na amok. Snáď 20 ml vody neublíži. Možno aj rozprašovač by poslúžil rovnako. Určite nemyslia pollitra ľadovej vody do tváre.