Borelióza a bolesť brucha u dieťaťa

chances
19. dec 2022

Dobrý deň, maminky, prosím, nestretli ste sa s niečím podobným? Deväťročný syn mal v septembri kliešťa. V nasledujúcich týždňoch začal byť unavený, malátny, bolievala ho hlava a predovšetkým brucho. V novembri sa z krvných testov potvrdila aktívna infekcia boreliózy. Tri týždne bral antibiotiká. Počas liečby a aj teraz, pár dní po vysadení atb, ho stále bolieva brucho. Probiotiká berie. Stručne povedané, od konca septembra ho ešte neprestalo bolieť brucho a bolelo ho aj PRED antibiotikami. Má lepšie a horšie dni a už ma to začína znepokojovať. Pediater tomu neprisudzuje doležitosť, podľa neho proste deti pri chorobách brucho bolieva a teraz ho bolí ešte z antibiotík. To, že ho bolelo už predtým, neberie do úvahy. Kontrolné odbery krvi máme až na konci februára. Prosím, nestretli ste sa niektorá s bolesťou brucha pri borelióze? Budem vám veľmi vďačná za každú skúsenosť.

katka.sp
19. dec 2022

@chances ahoj,práve to riešim,mala ma 10 rokov ,urobil sa jej na zadku fľak, brali nám krv a borelioza,mame atb a od kedy ich bere bolesti bruška:(berieme aj probiotika

chances
autor
19. dec 2022

@katka.sp ano, tak v tom nie sme sami... Len teda u syna zacali tie bolesti este pred antibiotikami, tak ma to tak znepokojuje, ze to nie je len z antibiotik unho... Drzim palce dcerke, nech je rychlo v poriadku!

katka.sp
19. dec 2022

@chances podobne,hlavne ,nech nemajú neskôr nejaké následky,snáď bude všetko v poriadku ,držím palce

beatrixx1525
20. dec 2022

Mne sa tesne spolu s boreliózou spustila intolerancia laktózy, dlho trvalo kým sa prišlo na to čo,.ako, prečo, lebo nevedeli dať toľko veci naraz do súvislosti. Možno to bolo z boreliózy, možno prirodzeným vývinom keďže postupne deti strácajú schopnosť štiepiť laktózu...v každom prípade by som asi skúsila pozrieť na to.

chances
autor
20. dec 2022

@katka.sp ďakujeme

chances
autor
20. dec 2022

@beatrixx1525 ahoj, veľmi ďakujem za skúsenosť, ja mám tiež podozrenie, že to bude možno niečo podobné, predvčerom večer ho brucho bolelo ozaj veľmi a bolo to po mlieku. Na alergológii sme boli pred dvomi rokmi kvoli iným problémom, ale kontrolovali aj znášanlivosť laktózy a bolo to v poriadku. Možno sa uňho ale intolerancia rozbieha až teraz, ktovie... alebo to bude ešte iná, s boreliózou nesúvisiaca príčina...Uvidíme, ako mu bude v najbližších dňoch. Ešte raz veľmi ďakujem!

beatrixx1525
20. dec 2022

@chances za málo, tá laktóza sa ozaj rozvíja až v určitom veku takže to pokojne môže byť to aj napriek dobrým výsledkom z minulosti. Určite si skontrolujte aj lepok a sóju, to sú tiež také nenápadné spúšťače. Prípadne ešte kravskú bielkovinu

chances
autor
20. dec 2022

@beatrixx1525 ešte raz ti ďakujem, pekný večer!

kasijopeja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kasijopeja
11. dec 2023

@chances ahoj uz je to sice neaktualne, ale teraz si prechadzame podobnym. Dcerku bolievalo brucho, nedalo mi to a sli sme k dr a bum borelioza. Lenze to brusko ju boli aj pri liecbe ATB a uz je sama z toho zufala. Ako ste vy nakoniec dopadli, bola to intolerancia laktozy?

chances
autor
17. dec 2023

@kasijopeja ahoj, nie, nakoniec to nebola žiadna intolerancia. Syn absolvoval veľa rôznych vysetreni a opakovane veľmi podrobne krvné testy a jedine, na čo sa prišlo, je alergia na roztoče. Ta ale podľa pediatra bolest brucha nespôsobuje. Vo februári minulého roku bol syn na aj na kontrolných odboroch krvi, aby sme videli, či množstvo protilátok proti borelioze klesá a bolo to v poriadku, mierne klesali. Nicmenej naša skúsenosť je, že syna bolelo brucho v podstate každý deň od septembra do aprila, až potom sa to začalo mierne zlepšovať. Napríklad ho už potom nebolelo úplne každý deň, alebo ho bolelo menej. Bolest bola niekedy horšia hned po jedle. Doteraz ho niekedy bolieva brucho.

aimee77
17. dec 2023

@chances Ak ma vytvorene protilatky triedy IgG, borrelioza je preliecena a sledovanie titra vzostupu a poklesu tychto protilatok je absolutne obsolentne..

kasijopeja
19. dec 2023

@chances ďakujem za odpoveď. Som trošku kľudnejšia, i keď na druhej strane už zúfalá, ako každý jeden večer teraz je, že mamka mňa bolí brucho, nedá sa mi zaspať. Nám brali krv na všetko možné, aj na tie intolerancie aj stolicu sme dávali a všetko je v pohode. Radila som sa aj s dr. minulý týždeň, že sa stále sťažuje na brucho a že aj tá borelióza, aj tie ťažké ATB a že ju nenapadá iný dôvod, kvôli čomu by to mohlo byť, keďže všetky ostatné výsledky boli v pohode.

chances
autor
19. dec 2023

@kasijopeja Ano, doverne to poznam, boli sme v tej istej situacii. Presne ako pises, aj synovi brali krv na vsetko mozne, aj rozne vysetrenia stolice (parazity, okultne krvacanie, helicobakter a este nieco, co si neviem spomenut), mocu, sono brucha podstupil atd. a vsetko bolo chvalabohu negatívne. Nicmenej tiez sme boli uz bezradni, frustrovani, v obavach, kazdy den sa opakovane stazoval na bolest brucha. Jeho prve slova kazde rano boli, ze ho boli brucho, pocas dna ho bolelo brucho, vecer sa mu nedalo zaspat pre bolest brucha. Syn je nastastie v domacom vzdelavani, neviem si predstavit, ako by v tom obdobi zvladol chodit do skoly. Niekolkokrat sme boli na pohotovosti - kde teda tiez nic nevyriesili. S pediatrom sme boli pravidelne v kontakte, tiez to zdovodnoval len tym, ze antibiotika mu asi dali zabrat. Nicmenej syna bolelo brucho uz pred antibiotikami, proste od momentu, ked sa nakazil boreliozou. Probiotika nepomohli, po case sme ich vysadili. Na radu pediatra syn drzal niekolko tyzdnov dietu pre celiatikov a bez laktozy - bez vysledku. Bol z toho len podrazdeny - a hladny! 🙂 Syn nakoniec travil dlhe chvile s termoforom, harmancekovym cajom na gauci. Ked ho bolelo brucho menej, proste ked mal lepsi den, snazili sme sa, aby travil cas vonku, na zahrade, chodili sme na prechadzky, aby sa rozptylil, aby trosku pookrial, zotavil sa, zosilnel, no a pomaly pomaly, velmi pomaly, sa to zacalo po niekolkych mesiacoch zlepsovat. Ale ako som pisala, v podstate od septembra do aprila ho bolelo brucho nonstop a stale nie je 100 % fit... Velmi dufam, ze u vas to bude mat lahsi a kratsi priebeh nez u nas, ze dcerke bude coskoro lepsie. Nech sa skoro zotavi!