Borelióza u škôlkara

lucia2427
12. nov 2020

Ahojte. Ma niekto skúsenosť s liečením boreliózy u škôlkara ? Zaujimalo by ma ako dlho ste brali antibiotiká, pripadne inú podpornú liečbu a či bola liečba úspešná. Ďakujem.

lubiss
12. nov 2020

@lucia2427 zalezi od toho ako dlho ju ma

lucia2427
autor
12. nov 2020

@lubiss v júli sa objavil fľak , dostala atb na 9dni. V auguste kontrolný odber ktorý samozrejme potvrdil boreliozu. Nasadili sme od začiatku vitamíny , boli sme 3x po hodine na plazmový generátor. A potom v septembri druhý odber kde sa hodnoty Igg a Igm znížili zo 4 na 2,5. A tým to nasa pediatricka uzavrela lebo sa hodnoty nezvýšili. Tak je akoze vyliečena. Ale mne sa to nezdá aj keď sa na nic zatiaľ nesťažuje. Bojím sa, že následky ešte len prídu.

lubiss
12. nov 2020

@lucia2427 je mi luto co vam napisem ale toto mi nepiste ani zo srandy antibiotika na 9 dni ??? ..u nas je standart davat antibiotika na 3 tyzdne ak je dobry doktor da na 4 ale spravne by to malo byt 5-6 tyzdnov....vypytajte sa na infekcne alebo vyhladajte niekoho kto sa tomu rozumie vasa pediatricka je uplna krava a vase dieta takto dostane do chronickeho stadia...pritom liecba deti je ovela jednoduchsia ich organizmus lepsie reaguje keby jej da na zaciatku liecby hned davku aku ma mat uz ste to ani nemuseli riesit len posilovat imunitu...jasom sa z boreliozy dostavala 7 rokov a aj tak ako tak niesom v poriadku pretoze som to mala v chronickom stadiu a neda sa toho zbavit je to na cely zivot len je to v remisii- preto je velmi dolezite to poriadne preliecit hned na zaciatku a tak sa clovek z toho dostane...a u vas este nie je neskoro len treba konat..doplnkov pri liecbe boreliozy je kvantum - buhnerov bylinny protokol, medicinske huby atd ale hlavne je naprv poriadne preliecit a potom doliecovat aj bylinkami a inymi doplnkami na posilenie imunity.

lucia2427
autor
12. nov 2020

@lubiss ďakujem za úprimnosť. Takejto odpovede som sa obávala. Nechápem ako sa toto môže diať. Poznám ďalšiu mamičku ktorá je na tom rovnako ako my 😰

lubiss
12. nov 2020

@lucia2427 boreliozy je neskutocne moc a doktori to absolutne nevedia liecit..kazdy rok tisice nakazenych ludi a nasledky.....toto je pandemia podla mna a velmi zakerna...inac napisem ss

lucia2427
autor
12. nov 2020

@lubiss ďakujem pekne. Úplne súhlasím.

nikuus
12. nov 2020

dcerke (v tom case 5 rokov) sa borelioza prejavila na kolene. najskor sme mysleli, ze mala uraz, pretoze zrazu nevedela dostupit na nohu a mala koleno opuchnute. robili nam rtg, sono. stale mala teplotu okolo 37.6, tak jej pediatricka nasadila atb, ze asi ma aj nejaky zapal v tele, kedze crp mala okolo 30. dcerke nasadili ortezu, po troch dnoch kontrola na ortopedii - s tym ze asi budu vyberat krv (stale sme vychadzali z toho ze mala uraz na trampoline). atb dobrala opuch trocha ustupil, ale koleno stale nevedela vobec ohnut a bolelo ju. po par dnoch sme isli znova na kontrolu na ortopediu - opat robili sono (podotykam ze to robili zakazdym) ale stale, napriek dobratym atb, mavala teplotu okolo 37.3. to sa uz ortopedovi nepozdavalo a zacal konzultovat s reumatologom. povypytovali sa nas na vsetky mozne autoimunitne ochorenia v rodine, reumatolog urobil opat svoje vlastne sono. dcerke zobrali moc a krv. zacala brat nurofen na bolest, o par dni sme isli po vysledky. diagnoza bola lymska artritida (borelioza). nasadil jej atb plus vysoke davky nurofenu, ktorym sa liecil prave zapal v kolene. Cize ziaden uraz ako sme najskor predpokladali, ale borelioza a to uz pekne rozbehnuta. orteza isla okamzite prec. boli to silne antibiotika, aj vysoke davky nurofenu, ale inak sa to bohuzial neda liecit. nastastie dcerka nebyva chora, takze to boli jej prve atb v zivote. medzitym sme boli opat na kontrole. opuch zacal ustupovat aj teplota hned zmizla. po dobrati atb sme isli opat na kontrolu. dcerka uz mala nohu opat funkcnu a ohybnu. zobrali jej opat krv, s tym ze vsetky parametre, ktore sleduju pekne ustupili. Takze momentalne je vyliecena a dufam, ze sa jej nikdy nevrati, pretoze by uz mohla tentokrat udriet aj na nervovy system - jednym znakom moze byt napr. paralyza casti tvare a pod. Borelioza je zakerna choroba, pretoze casto je uz pekne rozbehnuta, kym sa prejavia priznaky.

Avsak pre info co mam od doktora - to ze ma boreliozu bude vykazovat este dlhe dlhe roky. momentalne je povazovana za vyliecenu. atb, zabrali takze nebolo nutne podstupit dalsiu atb kuru, co niektori ludia bohuzial musia. U deti sa borelioza najcastejsie prejavuje prave tym, ze zasahuje klby (koleno, laket, prsty) nastastie u deti menej casto udiera na nervovy system. ochoriet na nu moze samozrejme znova. hmyzu a kliestov je bars kolko. a tu nastava problem. ak jej vezmu znova len krv, vysledok bude pozitivny aj ked realne ziadnu boreliozu mat nemusi. Moze vykazovat falosne pozitivne vysledky. Ostava nam len dufat, ze uz ju nedostane, lebo potom ju diagnostikovat bude velmi narocne a musela by podstupit bud odber tekutiny (napr ak by opat islo o koleno) ci pripadne az mozgovomiesneho moku. Ale to uz bude treba konzultovat naozaj so specialistami z infekcneho. Tak isto nie vzdy byva povestny flak okolo vpichu - ten dokonca byva len v cca 40% pripadoch. my sme nemali, preto sme ani nemali tusenia s akym "nepriatelom" to bojujeme.

luna11
12. nov 2020

syn mal v juni kliesta- ziadny flak, len miesto v pivhu ako stipanec od komara. isla som na 7my den k dr ze mal kliesta a chcem odber na boreliu, syn mal 3 roky a ziadne priznaky. najprv ze netreba, ze to vyzera byt uplne ok, trvala som na tom. urobili, vysla borelioza, dostal atb na 14 dni. kontrolny odber sa nerobi prave kvoli falosnej pozitivite. kedze sme to zachytili najaskor ako sa realne dalo, tak dufam, ze sme za vodou.

matkahelka
12. nov 2020

@lucia2427 neter brala atb mesiac (jej otec je lekar). 100% liecba na boreliozu vsak neexistuje, borelioza v tele ostava este dlhe mesiace/roky a moze/nemusi prepuknut. nikdy sa neda s istotou povedat, ze clovek je vylieceny. u deti je vsak liecba neporovnatelne uspesnejsia ako u dospelakov. svokra boreliozu lieci uz druhy rok a sama neveri, ze sa z toho niekedy dostane. vybrala na kila atb, postihlo jej to najprv nervovy system, neskor klby. inak ciperna zena mava take bolesti, ze aj 3 dni nevstane z postele. potom akoby utalo, 2 tyzdne je fit, potom to pride znova... kolotoc, kt.trva vyse roka. syna ma lekara, vybavil jej v AT nejakeho specialistu, avsak prognozy su skepticke.v takom veku to uz nie je o liecbe, ako o tlmeni bolesti.

hiro
12. nov 2020

Hmm, to mi pripomina ze som si mal ist uz davno po vysledky. Mne bolo zle cez leto, ako chripka, hlava mi dunela ako to prechadzalo tak som si nasiel typicky flak na ramene (bez kliesta). Ale to rameno ma svrbelo ci brnelo, tak divne co pamatam aj 2 tyzdne predtym. Dali mi antibiotika na 3 tyzdne a potom niekedy v septembri som mal mat vysledky, ale este neboli a potom som bol znovu, znovu neboli, musim zaist. Ale citim sa dobre...

lucia2427
autor
12. nov 2020

Ďakujem všetkým za rady a postrehy.

lubiss
12. nov 2020

@luna11 kontrolny odber sa nerobi prvych 6 tyzdnov po dobrati atb..po 6 tyzdnoch ho spravit treba aby ste vedli na com ste a byt vami aj ho spravim

luna11
12. nov 2020

@lubiss to je postup u dospelych, nie u deti.

lucia2427
autor
12. nov 2020

@luna11 nám robila pediatricka po 6tyzdnoch ako píše lubiss. A potom další odber aby zistila či hodnoty klesajú.

lubiss
12. nov 2020

@luna11 Vasa volba...ja mam inu informaciu aj u deti sa robi

noami12
13. nov 2020

@lucia2427 bolerioza je sviňa, jeden známy to mlajal tiež v lete a teraz už leží 2 týždne v nemocnici, nemal to dobre preliecene a to bral tiež antibiotika.

luna11
13. nov 2020

@lucia2427 to ci hodnoty v krvi klesaju, nie je zial vobec smerodajne, preto je krvny rozbor zbytocny. Malo lekarov ma skusenosti a malo venuje pozornost novym poznatkom ohladom boreliozy. Len taky vynatok..