Cmúľanie prstov - deformácia podnebia u 8. mesačného

kika2111
26. okt 2016

Ahojte,poprosim o radu,moj syncek ma 8mesiacov,dnes sme boli na poradni a doktorka sa ma pytala,ci si syncek cmula palec..on si ale necmula palec,on si cmula ukazovak a prostrednik,od cca 3.mes a ukazala mi pri plne otvorenych ustach,zetam ma uz priehlbinku,ja by som povedala,ze uz celkom dieru..prava cast podnebia je mozno o pol cm vyssia.
Maly nikdy nechcel cumlik a to som skusala od narodenia cca kazde 3tyzdne,potom som to v 4.mes.vzdala...
no a teraz neviem.dr.bola zastupujuca a nebola velmi zhovorciva..isto sa na to popytam nasho pediatra,ale zaujimalo ma ci mate niektora s niecim takymto skusenost a ako ste riesili..
ja som si citala o tych lakoch,ktore maju hnusnu chut,ale je tam upozornenie,ze od 3.rokov,citala som aj o rukavickach ale neviem,ci by si ich nedal hned dolu resp cele neozuzlal...cumel skusam stale,ale on zuri,ked mu ho dam...neviem:(
budem vdacna za postrehy aj navrhy...

sandri
26. okt 2016

ahoj, ja ta velmi nepotesim. Moj maly si od cca 5 mesiacov az do takmer 3 rokov cmulal palec. Skusala som vsetko mozne - rukavicky (do rana boli uplne mokre, co si palec zuzlal aj cez rukavicu), obviazat prst (po 2 dnoch chronickeho revu a nevyspatia som to vzdala), lak na nechty (to ked uz bol starsi - efekt absolutne nulovy). Normalne mal na tom palci vycmulany mozol + si tym zacal vytlacat von predne zuby ☹ Par mesiacov pred 3timi narodeninami si ten mozol zase raz do krvi vycmulal, riadne ho to bolelo, ja som mu vysvetlila, ze si za to moze sam - a na moj obrovsky udit mi dovolil (vyslovene si vyziadal) mu to prelepit a odvtedy viac palec do ust nevlozil! Cize u nas platilo len to, ze z toho musel vyrast 😒

luna11
26. okt 2016

Ahoj, aj moj maly si cmulal palec od cca 3 mes. Najprv som to riesila z kazdej strany, u mna ale cumlik neprichadzal do uvahy, mne sa proste hnusi. Citala som a vsetci psychologovia sa zhodli, ze je to casti jav u deti, ktore si potrebuju nahradzat sanie v pripade, ze ich potreba nie je plne uspokojovana, tzn. ze nie su dojcene na poziadanie. Neviem, ako je to u Vas, ak nedojcis na poziadanie, tak by som skusila... U nas to ale o tom nebolo, maly mal prso v ustach stale, je to mliekozavislak. Potom som mu ale davala, aj ked nepytal, ale chcel si palcek cmulat, no to vyslovne nechcel, chcel palcek. Tak som sa s tym zmierla, ze ved hadam to raz prejde. A dockala som sa, hoci mozno pre Teba sa bude zdat, ze neskoro, ale podla mna este v dobrom veku - 18 mes. No neslo to uplne samo. Videla som na malom, ze ma zrovna velmi vnimave obdobie na to, co mu vysvetlujeme, ze proste rozmysla nad vecami. Tak som sa ho upozornila, ked si dal palcek do ust, ale nie ze by som zakazovala, len som sa ho pytala, ze co to ma? a preco papa palcek? ved mama nepapa palcek a pocmulala som aj ja a on sa vzdy zasmial. Takto to trvalo asi 48 hodin, ked si ho na moje upozornenie vzdy sam vytiahol, poobzeral a uz nedal naspat. o dalsie dva dni ho mal uz iba v spanku, ked sa chcel upokojit a o tyzden uz ani pocas noci. Uz su to vyse dva mesiace a ziadne regresy nevidim nastastie. Moja rada teda znie, ze ak to podnebie nie je v takom hroznom stave (urcite sa este porad s vasim pediatrom), pockala by som, ked sa uz bude dat s dietatom komunikovat. Lebo aj keby si ho nasilne nejako donutila teraz s tym prestat, je vysoka pravdepodobnost, ze sa neskor k tomu vrati, resp.si to nahradi niecim inym v neskorsom veku ako je obhryzanie nechtov, pier a pod. Ale urcite skus ponukat mliecko, vzdy ked si cmula prsteky, za to nic nedas.

johanka_de_arko
27. okt 2016

no, ak by som predtým vedela ako to u nás s palčekom dopadne, dcérke by som zabránila s tým začať kým ešte nemala šancu sa so mnou naťahovať. je pravda, že akokoľvek nad tým premýšľam, aj mi vyhovovalo, že si cmúľa palček a je spokojná a ani neviem ako by som jej v tom zabránila. zaviazala rúčky do perinky? mali sme problémy s kojením, brala som to tak, že má potrebu niečo sať, že je potom spokojnejšia a veď to krásne odučíme. a naozaj sa nám to aj pekne darilo. pri dennej činnosti zabúdala na palček a už aj pri zaspávaní keď som si k nej ľahla a hladkala jej rúčku, nemala o palček záujem. keď už mala vyše 2 rokov, zrazu prechladla odspodu, začala sa popiškávať aj keď už bola 2 mesiace bez plienky a palček zrazu v ústach, dieťa vystresované, palčeka sa nechce vzdať ani pôvodnými postupmi, ktoré na ňu predtým fungovali. teraz má dva a pol roka a cmúľa si palček len keď má čisté ruky, takže nikdy nie vonku, ani v aute....proste hlavne pri zaspávaní a občas keď pozerá večerníček a už je unavená. a častokrát schválne, keď na ňu pokričíme, tak úplne provokatívne strčí palec do úst a mračí sa na nás. som logopédka, o to viac ma to štve. iste, videla som deti, ktoré si cmúľali palec aj 8 - 10 rokov a nijak to ich reč ani chrup neovplyvnilo, ale na našej sa to už prejavilo. horné zúbky sú viac vpredu, nie sú zarovno, keď spojí zúbky a tak často dáva jazyk dopredu. sykavky napodiv vyslovuje správne, ale pri L sa snaží vyplazovať jazyk von a mňa ide poraziť. zaobstarali sme si vestibulárnu clonu. je to taká ortodontická pomôcka, ktorá vyrovná zúbky a zároveň odučí od palčeka. dcérka je ale ešte malá, zvykanie si na clonu ide pomaly. zatiaľ sú jej moje reči o rovných zúbkoch ukradnuté a pri jej tvrdohlavosti budeme musieť počkať kým bude aj ona naklonená myšlienke na pekný vzhľad a čistú reč. bojím sa ale či vývin reči nebude rýchlejší. ak si zvykne na chybnú výslovnosť nejakej hlásky, bude sa to ťažšie odúčať.
máme aj 9 mesačného syna, ktorému sme v cmúľaní palčeka zabránili, aj keď nebol veľmi nadšený. ani cumeľ, ani palec. ale to bol ešte maličký. isteže, skúšal ešte niekoľkokrát začať s cmúľaním a skúša to doteraz, keďže mu idú zuby a má potrebu pchať si prsty do úst, ale už sme prísnejší. keď som si teraz prečítala tvoju otázku, začala som nad tým premýšľať a naozaj si neviem predstaviť ako by sme teraz synovi zabránili, ak by bol už navyknutý. má 9 mesiacov, to už nie je malé bábätko. môžeš to robiť tak, ako sme to robili my s dcérkou. byť jej stále nablízku, držať jej rúčku, keď zaspáva, zaplaviť ju činnosťami ... hlavne nech má pocit, že si blízko nej. zaviaž si ju do šatky na telo alebo do klokanky, rúčku jej drž vo svojej dlani alebo ju daj k telíčku do šatky alebo jej tam daj nejakú hračku. my sme našej tiež zaviazali na prštek krásnu mašličku, nechcela si mašličku cmúľaním zničiť. neodporúčam násilné riešenia ako priviazanie ruky k telu aj za cenu neustáleho plaču (veď ju to prejde), či horčicu alebo peper na palček a podobne. podľa mňa to dieťa len viac vystresuje i keď na niektoré to možno platí. ak sa vám podarí zbaviť palčeka asi ťažko potom zabrániš niečomu takému ako sa stalo nám, že sa zrazu dostala do veľkého stresu a palček sa vrátil s dvojnásobnou silou. budem vám ale držať palce, aby sa nič také nestalo.
odborníci tvrdia, že báť sa palčekovania treba hlavne po 3. roku, kedy sa to už stáva zlozvykom a môže to ovplyvniť chrup a výslovnosť. dcérka ale ešte nemá 3 roky a chrup už je zdeformovaný.
a čo ti odporúčam ohľadne tej diery ktorú spomínaš? určite sa poraď s pediatrom, prípadne ešte so zubárom. neviem si predstaviť dieru o ktorej píšeš, ale zubár určite bude vedieť ako to má či nemá vyzerať a čo a ako robiť. dobrý článok odporúčam:
http://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-dieta/mama...

katka253111
27. okt 2016

@johanka_de_arko a cumel preco odmietas? Toho sa da lahsie oducit ako palca...lebo ked nie je dostupny, tak nie je, kym palec ma dostupny kedykolvek

johanka_de_arko
27. okt 2016

Ja cumel neodmietam,ale deti ano. Kazdy z nich mal po dva cumliky.vsetci odmietli. Nechali si ich len kym mali bruskove koliky aj to len na chvilku. Isteze by som radsej prijala tuto alternativu. Najstarsi syn odmietol cumlik ale ziadnu palcekovu nahradu za neho nechcel.to len dalsi dvaja.