Hypotrofia – podvýživa

domci115
7. aug 2015

Zdravím.. dcéra sa mi narodila ako hypotrofický novorodenec kvôli infarktom na placente v 38+0tt. Mala 2140g a 44 cm. V prepúšťacej správe som sa dočítala že má známky nezrelosti mozgového tkaniva a úzky komorový systém.. lekárka však nič o tomto nespomínala. O týždeň ideme na sono mozgu a už teraz som veľmi znepokojená.. Na internete som sa dočítala že môže mať rôzne poruchy.. ☹ Tak sa chcem opýtať či máte niekto s tým skúsenosti.. Narodilo sa tu niekomu hypotrofické bábätko s takýmto nálezom na mozgu.. Je to normálne a vyvinie sa to ešte alebo budú z toho problémy? Bojím sa veľmi :( Dakujem za rýchle odpovede.

h2
8. aug 2015

@domci115 Ahoj, píšem, lebo nikto iný sa neozval, aj keď nie sme tak úplne ten istý prípad, len podobný. Syn sa narodil tiež v 38 týždni ako hypotrofický, mal 1860g a 44cm, 8 dní bol v inkubátore. Ale ináč bol v poriadku. Na sone mozgu sme boli tiež, všetko bolo, našťastie, v poriadku. Okrem toho bol do roka a pol sledovaný v špeciálnej ambulancii, kde sa takýmito detičkami zaoberajú, chodili sme tam každých pár mesiacov, malo to byť až do troch rokov, ale keď bolo všetko v poriadku, tak už sme tam nemuseli. Neviem, čo by som Ti poradila, skús nejako vydržať do toho sona a tam sa niekoho opýtaj, alebo vašej detskej lekárky, určite Ti budú vedieť povedať viac. Držím palce, nech všetko dobre dopadne.

mamina222
8. aug 2015

@domci115 ahoj, moj syn sa tiez narodil ako hypotrof. v 38 tyzdni, mal 2460g, ked sa narodil, nedychal, takze mu odumreli bez kyslika mozgove bunky, to mi potom povedali na sone.mne tiez povedali, ze moze mat poruchy, ale ze to nevedia presne, ake casti mozgu to postihlo, ze vsetko ukaze cas. bola som nestastna a vystresovana. ale aby som ta potesila, u nas je to fajn, aspon ja si to tak vravim, ze to mohlo byt aj ovela horsie. ma ADHD, dysgrafiu, horsiu motoriku, je neobratny, ale super mu to pali, uci sa na vybornu. na zaciatku povedali, ze moze byt aj zaostaly, takze ked sa naucil napr. neskorsie bicyklovat, alebo doteraz sa nevie korculovat, to vobec neriesim a cudzich si nevsimam. som rada, ze je to takto. drzim ti palceky, daj potom vediet, ako ste dopadli, niekedy ta tie deti prekvapia.

motovidlo
8. aug 2015

@domci115 Ahoj, nemám síce hypotrofického syna, ale narodeného v 32 týždni s hydrocefalom, čo je vrodená vývojová chyba mozgu - my sme teda od jeho narodenia vedeli, že nebude v poriadku, len sme nevedeli do akej miery. Teraz má tri roky a je úplne v pohode - behá, papuľuje, je samostatný primerane veku. Podobne ako písala @mamina222, aj môj má horšiu hrubú motoriku, a otrasne kreslí, takže možno aj nejaké dys- tam bude, ale to majú často aj deti, ktoré sa narodia úplne zdravé, takže to budem riešiť, keď bude treba.

Chcem Ťa týmto len povzbudiť, že to vždy znie hrozne strašidelne, akýkoľvek nález na mozgu, ale nemusí to dopadnúť vôbec katastrofálne. Len čas ti ukáže, či treba na niečom zapracovať, alebo bude malá v pohode. Držím palce. 🙂

domci115
autor
8. aug 2015

Ďakujem za povzbudenia 🙂 Moja malá nemala iné zdravotné problémy hned po narodení.. v inkubátore bola síce, ale iba 3 dni kvôli infekcii z dôvodu dlhého odtekania plodovej vody.. dýchala sama a jediná jej diagnóza bola tá hypotrofia.. len ten nález zo sona ma prekvapil lebo nikto nič nespomínal vôbec..

maminuska
8. aug 2015

@domci115 rovnaký nález mala moja sesternica .. teda jej dcérka, váha pri narodení nejakých 2,4 kg a dlžka 45 cm, nezrelosť CNS a na sone zakrvácanie do mozgu . Dôvodom boli niekoľkonásobné infarkty placenty.
Všetko robila neskôr, neskôr sedela, neskôr začala chodiť, na logopédiu chodila, dnes má 12 rokov a študuje na osemročnom gymnáziu , patrí medzi premiantov. Kto je nepozná nevie aký mala sťažený štart do života.

domci115
autor
8. aug 2015

@maminuska tiež som mala na placente mnoho infarktov.. preto ta nízka váha.. ale malá nemala krvácanie do mozgu vôbec.. len tá nezrelosť tkaniva tak neviem či to bude lepšie?

maminuska
8. aug 2015

@domci115 krvácanie do mozgu je práve príčinou tej nezrelosti . Takže ak nekrvácala , tak je to podla mňa fajn .