Je to DMO?

matinka1992
15. aug 2018

Ahojte maminky.Mam 12 tyzdnoveho syna a mam podozrenie ze nieco nie je v poriadku.Porod prebehol bez komplikacii po porode bol syn jednu noc v inkubatore lebo ked sa narodil mal malinky problem s dychanim ale inak bolo vsetko v poriadku..Ked pasie koniky tak sa trosku naklana na jednu stranu ale nie vzdy..inak hlavičku drzi pekne..pri polohe na chrbatiku hybe rucickami aj sa za nimi nacahuje len sa mi zda ako keby jedna jedna rucicka bola o nieco slabsia..mali ste niekto podobnu skusenost?

mogaa
15. aug 2018

Nestraš.....má len 4 mesiace, buď rada že ti chce byť na brušku....dávaj ho na bruško tak často ako sa len dá a pokiaľ ti tam neplače ,tým si posilňuje chrbátik aj rúčky.....To že sa začína nakláňať na jednu stranu môže byť predpríprava že sa ti za chvíľu začne otáčať na bok alebo chrbátik...Zo začiatku to budú také nevedomé otáčania, až keď zistí že ak sa viac nakloní do jednej strany tak sa prevalí, tak postupne to bude robiť vedome. Na poradne chodíš, ak by sa niečo doktorke nezdalo, tak by ťa poslala na neurológiu, ale vôbec nie je na to dôvod. Stačí ak viac vystrie ručičky a ťažká hlavička ho prevaľuje viac do jednej strany, alebo je už unavený a viac sa ti opri do jednej strany a vtedy sa nakloní....to už sú tie začiatky ked sa ti začne prevalovať. Môžeš ho čo najviac stimulovať hračkami, dávaj vedľa neho hračky aj ked je na brušku aj na chrbátiku....už ti pomali ale isto začne skúšať a vymýšľať🙂

pribinak
15. aug 2018

DMO? Preháňaš! Daj si ho skontrolovat neurologicke, mizno viac používa 1 stranu tela, nic viac. Pocvicis na rehabilitácii par cvikov a hotovo.
Mozno ani nebudes musiet. Da sa robit aj doma stimulácia hračkami a nejake baby plávanie.
Netreba hned privolávať tazke dgn.

matinka1992
autor
15. aug 2018

@mogaa Zijem v UK a tu mi zatial povedali ze to je v poriadku ale cakam na vyšetrenie pediatra ktore bude az v oktobri..Syncek pouziva obe rucicky len jednu ako keby natiahne menej a mava ju este stale viacej v pasticke..ale nie stale..a ked ho dam na bok ta rucku vystriet ale, na druhom boku to uz s druhou nespravi ale ma ju skrcenu..Preto by som rada vedela ci ma niekto podobnu skusenost s tym ze babatko ako keby preferovalo jednu ruku a ci sa to potom neskor dalo dokopy aj bez dakej strasnej diagnozy..viem ze je este malinky ale obavy tu stale su

matinka1992
autor
15. aug 2018

@pribina Niekedy sa uz sama seba pytam ci neprehanam..Docitala som sa ze deti by nemali preferovat jednu stranu pred tym ako maju 18 mesiacov..

deti95060810
15. aug 2018

ahoj s DMO máme skúsenosti,ale to čo uvádzaš ne DMO to nevyzerá...

renatka100
15. aug 2018

@matinka1992 nemozes vycestovat na slovesnko a sat maleho skontrolovat? Mudr klenkova v bratislave robi sukromne vysetrenia deti a urci pripadne odchylky a moznosti cvicenia. Ide o to, ze ak sa zacne cvicit neskoro v pripade problemu, uz sa nemusi chybny navyk upravit.

mrkvicka060
15. aug 2018

@matinka1992 no ja som toto co ty popisujes mala s obidvomi chlapcami. Naklananie hlavy na jednu stranu viac ako na druhu a ruky tie zozaciatku jednou skusali az potom sa pridala druha. Dokonca prvy syn mal v sede chrbatik vykriveny do C este v 8 mesiacoch z toho naklanania sa do jednej strany, tak som sa na to pytala ortopeda a ze vsetko sa upravi. Teraz syn bude mat 3r a chodi aj sedi pekne vystrety.

matinka1992
autor
15. aug 2018

@mrkvicka060 ďakujem toto ma trosku ukludnilo..takze on mal tie rucicku slabsiu trosku?a maval ju aj niekedy skrcenu?moj syncek to robi ale nie stale..dozvedela si sa niekedy cim to bolo alebo si dalej nepatrala uz?

matinka1992
autor
15. aug 2018

@renatka100 chcela by som len trva dlho kym sa vybavi rodny list slovensky a pas takze neviem kedy sa najblizsie na slovensko dostanem..ale dakujem aj taj za radu velmi si to vazim

mrkvicka060
15. aug 2018

@matinka1992 no celkovo mal jednu stranu asi slabsiu, ale popravde mna nikdy az doteraz nenapadlo ze by to mohlo byt nieco zle. Brala som to ze to je normalne, ze asi je len menej pohybovo zdatny. Prvy syn si sadol az na konci 8m, dovtedy ani nesedel, nestvornozkoval nikdy, asi iba 1 den ale hned na dalsi den chodil za ruky. Kazde dieta potrebuje iny cas, podla mna sa to spravi, ked sa bude celkovo viac hybat. 4 mesiace je este velmi malicko. Uvidis ako bude v 6-7mesiaci, moj mladsi ma teraz tolko a uz je celkom rovny vacsinou 🙂 hlavne kym fakt nemusis (ze nenakazu dr.), nestresuj babatko cvicenim a podobne. Daj mu cas. Drzim palce nech je vsetko v poriadku

maca2017
15. aug 2018

@matinka1992 Moj ma 11tyzdnov a robi presne to iste...Pediatricka ho vcera zhodnotila ze super. Snazim sa s nim cvicit tak aby zapajal obe strany,ukazujem hracky tak aby pouzival aj druhu stranu, rucky pri paseni mu upravujem, cvicime na fit lopte a tak. Aj pri noseni ho naklanam raz tak raz tak, aby zapajal obe strany. Mudr povedala ze ak sa neupravi do 3 mesiacov, posle nas na cvicenie aby sme tortikolis rozhybali...Tak dufam ze to nebude nic vaznejsie.

matinka1992
autor
15. aug 2018

@maca2017 a ako prene ti povedala ze sa tortikolis prejavuje?ja sa normalne uz bojim aj nieco googlit a by som zas len nieco zle nenasla..viem ze by som mala ist ku doktorovi s tym ale sme objednani ku pediatrovi az na oktober a najhorsie pre mna je to cakanie

lucya665
15. aug 2018

V polohe na brušku sa dieťatko môže nakláňať aj z toho dôvodu že hlavička je ťažká.Staci že ju viac nakloní a už môže stratiť rovnováhu.Je to normalne

matinka1992
autor
15. aug 2018

@lucya665 ano ai ja si to myslim..len mi pride zvlastne ze je to na vacsinou len na jednu stranu

heni79
15. aug 2018

@maca2017
@matinka1992 Dievčatá, nechcem byť zlá, ale 11.tyždňové dieťa nereaguje na hračky! Max. na pohyb, farebné/skôr pohybujúce sa predmety. Skúste mu mávať vareškou a hračkou. Efekt bude podobný. Ale k veci - obe deti sú ešte malé a majú svoj čas na rozvoj. Nesiľte ich. Že sa niečo nedeje podľa knihy? A???? Písala si ju ty a tvoje dieťa? Ak by bola nejaká patologická zmena, xy lekárov od pôrodu by ju nevidelo?

renatka100
15. aug 2018

@matinka1992 tortikolis maju aj moje obe deti. Od narodenia je hlavicka na jednu stranu a tym padom aj cele telo ide do jednej strany. Cvici sa vojtova metoda. Ak sa necvici co najskor, deti mozu mat v buducnosti velke problemy. To by ti ale povedali urcite pri porode, ze ma dieta takyto problem.

zuzanaete
15. aug 2018

Nemusi to byt hned hrozostrasna diagnoza. Stava sa, ze dietatko viacej preferuje jednu stranu. Niekedy staci stimulacia podavanim hraciek tak, aby zapojilo menej oreferovanu stranu. Niekedy je potrebne cvicenie a stale moze byt babo sikovne a bez zavaznej diagnozy. Nemas moznost zajst k fyzioterapeutovi, kym sa dostanes k pediatrovi? Fyzioterapeuti hned zbadaju taketo odchylky.

lucya665
15. aug 2018

@matinka1992 No takéto malé detičky veľakrát preferujú jednu stranu.Aj moja malá to tak mala že keď spala vždy mala hlavičku len na jednu stranu otocenu.Mohla som jej ju podkladat ako som chcela vždy si ju otočila na tú svoju stranu.😊Časom to prestala robiť.

maca2017
16. aug 2018

@matinka1992
@heni79 To samozrejme viem 😁 Ukazujem mu velke farebne a strngotajuce hracky z primeranej vzdialenosti. A naozaj tortikolis moze v buducnosti ovplyvnit drzanie tela. Je pravda ze takto male babo nema este ustalenu stredovu os, preto preferuje jednu stranu a ohyba sa do C. Ak to ale robi stale a nesnazi sa nsrovnat, treba mu pomoct. A to bud stimulaciou alebo cvicenim. Takze tortikolis nieje ziadny strasiak, da sa s nim pekne popracovat, babatko stimulovat 😁😁

anel000
21. feb 2022

@matinka1992 ahoj.ako ste nakoniec dopadli? Riesim nieco podobne. Mala ma 6 mesiacov