Kašeľ ako prejav refluxu u 2 ročných detí

kaselka
24. júl 2012

Tém o refluxe je tu síce už niekoľko no nenašla som to čo potrebujem (väčšinou sa riešia bábätká) tak zakladám túto tému a dúfam, že nebude zamknutá. Moja 2 r. dcérka už asi 5 týž. kašle. Začalo sa to po skúške klasického UM (má alergiu na bielkovinu kravského mlieka). Vtedy začala kašľať a trvá to stále i keď je to podstatne lepšie. Keď som hľadala čo by to mohlo byť narazila som aj na to, že sa takto môže prejaviť reflux (ako bábätko ho mala). ORL vyšetrenie bolo OK. Prosím máte s tým niekto skúsenosť a ak áno ako dlho ste sa trápili kým vás odoslali na gastro vyšetrenie, príp. či ho niekto absolvoval na vlastnú žiadosť a platil si ho. Vopred vďaka. Už neviem ako by som jej pomohla.

janinah
24. júl 2012

skôr tipujem alergiu

blavacka
24. júl 2012

ahoj moja ma tiez alergiu na kravske mlieko a od malicka pije len Nutrilon Allergy Care, ked som skusala v 1 roku zaviest obycajny Nutrilon HA,mala po vypiti flase mlieka suchy dusivy kasel aj 5 hodin, takisto po mliecnych vyrobkoch.
Ake mlieko pije tvoja mala a je mliecne vyrobky? Ak ano odporucam vysadit vsetky mliecne vyrobky a pokial to bolo alergiou, tak by sa to malo do 2-3 dni zlepsit a kasel zmiznut.

blavacka
24. júl 2012

@kaselka este sa spytam, ako dlho si jej davala to klasicke UM? Lebo ja som ho davala malej cca 5 dni a bola komplet zahlienena aj sopliky aj chrapcala, tak som jej davala asi tyzden sinupret sirup homeopaticky na odhlienenie a takisto su dobre fenistil kvapky, tie blokuju alergicku reakciu, ale urcite by som vysadila vsetky mliecne vyrobky. U malej ako som ich vysadila a dala Allergy Care mliecko, tak do 5 dni bola ok. Hovori sa ze z tejto alergie zvyknu deticky do cca 3-5 rokov vyrast, ale treba drzat podstivo dietu a potom cca kazdy pol rok skusat zase po malickych mnozstvach pridavat mliecne vyrobky a podla toho ako bude reagovat, bud podavat dalej alebo znovu na pol roka vysadit.

kaselka
autor
24. júl 2012

Ahoj, no vypila cca jedno 600 g balenie Beby. Samozrejme bolo zavádzané pomaly a trvalo to asi 3 t. Už som si myslela, že ho bude tolerovať no keď som jej 3 posledné dni dala ráno aj večer 250 ml, tak to začalo... Klasické UM sme teraz skúšali už 2x. Ona pije Nutrilon AC asi od 5 mesiacov a mliečne výr. ešte ani neochutnala.

kaselka
autor
24. júl 2012

@janinah To som si myslela aj ja, ale má to na alergiu dosť zvláštny priebeh. Kašeľ má už viac-menej len počas spánku po obede a večer, teda po najedení. Počas dňa už skoro vôbec nekašle, z nosa jej netečie, nekýcha.

janinah
24. júl 2012

@kaselka aj môj syn kašľal počas spánku,lebo akonáhle zaľahol do postele,tak sa prejavila alergia na roztoče,ktoré su v matraci a vankúši....

kaselka
autor
24. júl 2012

@janinah A ako ste to riešili? Pomohli nejaké opatrenia?

keiko33
24. júl 2012

@kaselka ak chces zistit ci je to reflux, tak ti to zistia na gastre. Mojej dcere zistili slabsi reflux. Ona pri kazdej chorobe neprijemne kaslala, niekedy az ako tuberacka. Poslali nas aj na ORL a tam jej zistili ze ma zvacsene madle a ideme ich vyberat. Dcera zacala chodit do skolky a bola stale chorlava, nepresli ani dva tyzdne a znovu chora. Takze nas poposielala doktorka na vsetky mozne vysetrenia aj na alergologiu. Hovorila si o tom kasli s detskou lekarkou? Co ti na to povedala

janinah
24. júl 2012

@kaselka je liečený alergologom,má špec.povlaky na matraci,vankuši a paploniku,sedačku máme koženú,koberce nemáme....teraz .kašle minimálne resp. nekašle

sisaha
25. júl 2012

@kaselka presne takyto isty kasel zacal u mojej dcery ked mala 1r. a 9 mesiacov. Vzdy kaslala po jedle a v noci. Nic nezistili, az sme sli cez alergologa do Horneho Smokovca na liecenie (dg. bola alergia). Tam jej ako jedno z prvych vysetreni urobili vysetrenie na reflux a potvrdil sa jej najtazsi stupen. Po vypiti kontrastnej latky a naslednom polohovani jej to vybehlo az takmer do krku. Nasadili jej liecbu Costi - to brala tusim tri mesiace a potom presla na iny liek, ale jeho nazov si uz nepamatam. - to brala dalsie tri mesiace. Odvtedy ziaden problem.

kaselka
autor
25. júl 2012

@keiko33 Hovorila, no uzavrelo sa to ako alergia. Dcére totiž pri krvných testoch vyšli pozitívne výsl. aj na nejaké inhalačné alergie no ako som písala až do tej skúšky s klasickým UM žiadne príznaky alergie nikdy nemala. A na alergo mi doktorka potvrdila, že to tak byť môže a u malých detí tieto výsledky nie sú smerodatné. No sledovaná je stále. Detská nás poslala len na ORL urobila CRP, na gastro ma zatiaľ poslať nechcela.

kaselka
autor
25. júl 2012

@sisaha A ako dlho ten kašeľ trval u Vás, kým sa tým niekto začal vážnejšie zapodievať? Ja totiž niekedy neviem, kde sú všetci tí lekári z TV relácii besied, ktorí ľudí nabádajú na prevenciu a včasnú diagnostiku! Osobne budem radšej považovaná za hysterickú a precitlivenú matku, ako dieťaťu privodiť nejaké vážnejšie problémy neskorou liečbou.

keiko33
25. júl 2012

@kaselka ani keby si si vyziadala vysetrenie? Neviem ako to je teraz, ci sa tie vymenne listky zrusili, len vramci dospelych, alebo keby si chcela tak mozes ist aj s dietatom na vysetrenie bez vymenneho listka. My sme vymenny mali, ale to nas uz doktorka poslala vsade, kedze sme nevedeli dovod, preco tak hrozne kasle, hlavne ked lezi. Ved ked by vysetrenie nic nepreukazalo, tak by sa pricina hladala niekde inde. My sme tiez brali costi asi 4 mesiace, ale to nam nepomohlo a tak doktorka nasadila na 2 mesiace famotidin a ten reflux vyliecil, ta zatka, ktora nebola uzavreta a preto sa jedlo vracalo naspat sa tymi tabletkami uzavrela. Teraz uz mame skoro mesiac od chorob pokoj. Nechapem preco vas lekarka na gastro poslat nechce, ved tam len urobia ultrazvuk a to je vsetko. Radsej necha dieta trapit sa? ☹ A okrem kasla aj vecer ked vypila kravske mlieko zvykla vracat a nielen to mlieko ale aj vsetko co jej nestihlo stravyt. Mozno kasle preto, ze ma slabsi reflux a jedlo, alebo mlieko jej proste nestihne stravit. Ak mas podozrenie na reflux skus jej aspon 2 hodiny pred spanim nedavat nic jest, aby jej jedlo stihlo stravit. Mozno kasle lebo jedlo, alebo mlieko nieje stravene.

sisaha
25. júl 2012

@kaselka u nas sa tym zapodievala doktorka prakticky od zaciatku, preto nas poslala na alergologiu. Tam malu testovali a zo vsetkych testov vysiel zvyseny iba histamin a nic ine... a kasel stale pretrvaval... Vybrala neskutocne mnozstvo sirupov. Do tatier sa dostala takmer ako 5 rocna. To som uz poziadala doktorku o vypisanie liecenia. Takze cca 2,5 roka to u nas trvalo, kym sa stanovila diagnoza a liecba. Este musim dodat, ze s vracanim dcera nikdy nemala problem, preto na reflux nikto nemyslel.

kaselka
autor
25. júl 2012

@sisaha Hm, super prognóza 😝 . To si teda neviem predstaviť. No hlavne že sa to teda u vás nakoniec podarilo dať do poriadku.

masinka
25. júl 2012

@kaselka ahoj, nasa Dianka mala reflux... do 9 mesiacov mi po kazdom jedle niekolkokrat grckala, potom sa to upravilo, ale doteraz po kazdom vacsom placi vracia a takisto pri kasli. Takze ked Nelka donesie nejakeho bacila zo skolky, ma to u nas taky priebeh, ze obdive zacnu kaslat, Nelka je za 3 dni fit, Dianka zacne vracat a potom sa jej kasel (s vracanim) taha dalsi mesiac.... Absolvovali sme niekolkokrat vytery, CRP, odber krvi so zameranim na alergie, ORL vysetrenie pri ktorom doktorka nevidela ani zatekajuce hlieny ani nic zvacsene.... ani na rontgene nic nebolo vidiet.....proste podla lekarov zdrave dieta 😖 napriek tomu, ze mi polovicu noci prekasle ako tuberak. Ani alergiu na mlieko nema.
Na gastro sme isli na vlastnu ziadost , nic sme neplatili, spravili nam sono - najprv nalacno, potom vypila pol litra caju a znovu ju pozreli, skonstatovali, ze sa jej tam nic nevracia a tym to skoncilo. Nechala sa pekne s usmevom prezerat, skoda, ze nechytila taky amok ako pri niektorych inych vysetreniach, mozno by to potom videli....Takze teraz nam ostava asi len cakat, ze z toho raz vyrastie.

kaselka
autor
25. júl 2012

@keiko33 Asi budem neoblomná a budem na tom trvať. To vieš, ako náhle má diagnostikovanú alergiu tak sa všetko pripisuje tej...... . No neviem načo mám do nej tlačiť fenistil, keď aj tak nemám pocit, že by jej to nejako zaberalo. Preto si myslím, že príčina je niekde inde a treba ju hľadať.

sisaha
25. júl 2012

@kaselka urcite si pytaj toto vysetrenie na reflux...

kaselka
autor
25. júl 2012

@masinka Čo sa týka alergií tak napr. moja malá alergiu na mlieko krvnými testami potvrdenú nemá (napriek tomu, že mala "krásny" atopický ekzém, zato iné zistili.... . Takže krvné testy ako som písala u tak malých detí nie sú dôkazom ničoho. Najlepšie sú eliminačné testy, kedy sa vylúči potravina z jedálnička min. na 14 až 21 dní a potom sa opäť zavedie do stravy. Ak problémy zmiznú a potom sa opäť vrátia tak vieš prečo.... Mám to vyskúšané 🙂

keiko33
25. júl 2012

@kaselka tak fenistil nieje vseliek, hoci z tych doktorov mam taky pocit. Predpisuju ho uz hadam na vsetko. Nam aj doktorka poradila na vecer davat tento sirup http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-... je na zmiernenie refluxu. Je to homeopatikum. No pokial ten kasel neprejde, urcite by som ziadala vysetrenie na reflux.

kaselka
autor
25. júl 2012

@keiko33 Ďakujem za typ, pozriem si to 🙂

masinka
25. júl 2012

@kaselka ved pisem, ze podla doktorov (a testov) je vsetko OK ;-D
to s tym mliekom mame eliminacne vyskusane - kasle aj ked mlieko nepije mesiac.... resp. teraz je uz mesiac v pohode (klop, klop) napriek tomu, ze vypije hrncek kakavka rano aj vecer.... kupili sme novu postel, ma antialergicky paplon, takze roztocmi to tiez zrejme nebude, v zime nam na zmiernenie kasla pomaha vyparnik na radiatore s eukalyptovym olejom....

kaselka
autor
25. júl 2012

@masinka tak tu je asi každá rada drahá. No snáď to maličkej prejde. Neviem aký má kašeľ, no čítala som, že na suchý kašeľ je ešte lepší ako eukalyptový, feniklový olej. Vlhkosť vzduchu by mala byť medzi 40-55 %, ale to asi vieš. 🙂

tinki
25. júl 2012

@kaselka no ahoj, u nás je presne ten istý problém so staršou, už sme vyskúšali všetky druhy sirupov a stále kašleme, troška jej prejde a znovu najprv suchý kašeľ a potom vykašliava, na deň prestane a znova suchý a tak dookola. Už asi od mája to trvá. No a moja má tiež alergiu na mlieko, ale v júni sme boli na kontrolných testoch na alergiu a pred testovaním musela jesť všetko, tak neviem, či to má z toho a čakáme kým sa z toho dostane, alebo čo..Čo sa tej alergie týka, dávaš pozor, aby aj v jedle nebolo mlieko, napríklad v pečive a tak?
Ak by si šla medzitým na to gastro, daj vedieť ako ste dopadli, lebo aj ja sa chystám, len chcem počkať na výsledky z alergo, aby som išla už s tým...Tiež by ma zaujímalo, či to nemôže byť reflux..

kaselka
autor
25. júl 2012

@tinki Ahoj, čo sa týka mlieka tak to sledujem dovolím si povedať na 100%. Ja už chlieb a pečivo v obchode ani nekupujem - pečiem doma v pekárni a etikety na potravinách študujem fakt poctivo. Ja som si najskôr tiež myslela, že je to asi reakcia na podanie kravskej bielkoviny, no podľa kníh by prejavy po jej vysadení mali zmiznúť tak do 3 týž. a toto už je dlhšie. Preto som začala pátrať na nete čo by to ešte mohlo byť a našla som viac odpovedí aj od lekárov, že takto sa môže prejavovať reflux. No veď uvidíme. Určite dám vedieť. Držte sa 😉

jadierko
26. júl 2012

ahoj kaselka,akurat mam ten isty problem maly mi kasle uz asi mesiac a stale ma dychanie ciste aj jemu vysla alergia na kravske mlieko ale kedze kasle iba v noci a rano tak obe Dr.si mysleli ze to bude reflux a tak ma odporucali na sono,tam som bola akurat vcera a naozaj mi ho potvrdili ☹ nasla ho tam 5 krat takze sme dostali tablety costi a este jedny,alergologicka zobrala este raz krv ci mu aj teraz vyjde ta neznasanlivost na mlieko,inak syn bude mat 3 roky v septembri,ked bol maly mali sme podozrenie na reflux ale nikde sme s nim neboli,resp.nas nikde neposlali 😖 Na sone Dr.vravela ze v takom veku by to uz mal mat dobre ale zial nema, a inak reflux je zvacsa sprevadzany neznasanlivostou na kravske mlieko 😢 skus sono nieje to narocne pre dieta a aj z toho sa to da zistit,iba ak to bude negativne tak potom treba ist dalej.

kaselka
autor
26. júl 2012

@jadierko Tak prajem malému skoré uzdravenie, nech mu lieky pomôžu.

kaselka
autor
2. aug 2012

@sisaha
@tinki
@jadierko Dievčatá, ešte sa vás spýtam. Zvyknú vaši drobci vracať aj počas cesty autom? Mojej malej sa to už niekoľkokrát podarilo. Väčšinou to bolo keď sme šli niekam hneď ráno a mala v sebe len mlieko (ráno zatiaľ okrem mlieka skoro nič nezje...) Tak neviem či je to len náhoda, alebo tiež jeden z prejavov refluxu. I keď z takejto malej štatistiky to asi nezistím, celkom by ma to zaujímalo. Inak v polovici augusta ideme na gastro na sono - objednala som sa sama, tak uvidíme čo nám povedia. Zatiaľ ďakujem vám aj ostatným čo prispeli do tejto diskusie. 😉

sisaha
2. aug 2012

@kaselka my sme vtedy auto este nemali, ale ak sme sli na dlhsiu cestu autobusom, tak nezvracala... Ale to moze byt iba klasicka nevolnost pri cestovani..

tinki
2. aug 2012

@kaselka hej vracala, ale to bola ešte malinká...teraz už nie.